Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Historické růže

Re:Historické růže 05. led 2011 17:02 #240750

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
amazonka01 wrote:
Rozrůstá se?
Na "skoty" jsem zvědavá, na DOD se nějak musím dostat, i kdybych měla jít pěšky ;)

Odnožuje jak blázen:angry: .
V sezóně budou úlovky jen olistěné keříky. Až další rok se dá očekávat sem tam květ. Je to otrava, protože toho jsou kvanta.:dry:
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 05. led 2011 17:06 #240753

• dresla
  • Moderator
lanling wrote:
věcná:) ..mně byla leda srnou ožrána:( :angry:

No jasně, moje pozorování se týkají zajíců, srny oplocenka zastaví.

Mám Siwu už třetím rokem, hodně malou, s pár květy, to bude problém odstranitelný přeočkováním. Ale květy mám taky spíš nevzhledné a hlavně listy jsou hodně světle zelené, vypadají nemocně, chloroticky.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 05. led 2011 17:11 #240755

• dresla
  • Moderator
fanynka wrote:
Protože jsem na podzim ostrouhala s výsadbou kvůli České poště, tak jsem se teď rozšoupla.

Objednala jsem si u p. Šípa kromě jiného i mechovku Soupert and Notting - máte ji někdo?

Sice ji mám, ale moc ti k ní neřeknu. Sázela jsem ji nadvakrát, první se neujala. Měla by to být jedna z těch lepších, navíc opakující. Co ji ale odlišuje třeba od Saletu ti zatím nejsem schopná napsat. Tady je pěkná fotka keříku www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Histori...pert_et_Notting.html
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 05. led 2011 17:15 #240756

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla wrote:
Foceno ve spěchu, takže i s bundou
, nádhera, přesně k nám do divočiny.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 05. led 2011 17:33 #240762

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla wrote:
amazonka01 wrote:
Rozrůstá se?
Na "skoty" jsem zvědavá, na DOD se nějak musím dostat, i kdybych měla jít pěšky ;)

Odnožuje jak blázen:angry: .
V sezóně budou úlovky jen olistěné keříky. Až další rok se dá očekávat sem tam květ. Je to otrava, protože toho jsou kvanta.:dry:

Na všechny DODy ;)
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 05. led 2011 17:38 #240764

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Dreslo mám dotaz na tyhle Perpetualy: Eugene Prince www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Histori...1_Eugene_Fuerst.html
a Princess of Wales www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Histori...incess_of_Wales.html
Odnožuje jak blázen...mám asi blbý dotaz, když kolem takové odnožující krásky dám( takovou zelenou, prodává se i hnědá) plastovou zábranu-sakra nevím jak to popsat, na výšku má asi 20cm/2m délka. Zastaví se ty odnože, půjdou na horu a nebo půjdou hlouběji do země:blink:
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 05. led 2011 18:18 #240770

• dresla
  • Moderator
Eva.Trifon wrote:
Dreslo mám dotaz na tyhle Perpetualy: Eugene Prince www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Histori...1_Eugene_Fuerst.html
a Princess of Wales www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Histori...incess_of_Wales.html
Odnožuje jak blázen...mám asi blbý dotaz, když kolem takové odnožující krásky dám( takovou zelenou, prodává se i hnědá) plastovou zábranu-sakra nevím jak to popsat, na výšku má asi 20cm/2m délka. Zastaví se ty odnože, půjdou na horu a nebo půjdou hlouběji do země:blink:

Eugene Fürst je rodič Barona GdA. Nemám ho, o nějakém rodiči žíhaných jsem četla, že je náchylný na padlí. Jestli je to zrovna tento, si nepamatuju. Mám zálibu v tmavočervených HP, volbu usměrňuju podle německých for a Karin Schade ze S+R. Tady má na pokuk červené www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=park_11&id=1 a tady svoji databázi www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=rosenliste , kde u těch, které pěstuje, o nich vede poznámky. Z loňska od ní mám Star of Waltham a Prince Camille de Rohan, letos Monsieur Boncenne. Tenhle Mons. je zřejmě totožný s Baronem de Bonstetten (jeho fotku jsem kdysi někde viděla a po růži od té doby toužila). A abych pěkně uzavřela kruh, tak Baron de B. je taťka Eugene Fürsta.:woohoo:

Princess of Wales už mi letos pěkně kvetla, nechala jsem se taky kdysi zlákat Schultheisem. Je naočkovaná pro podzim 2011.

Odnože: Stačí sázet růži očkovanou a krček nezapouštět moc pod zem. Zkušenost se zábranami nemám, měly by fungovat. Pokud je odnožující růže očkovaná, výška zábrany záleží na hloubce zasazení místa očkování. Jak se chová pravokořenná odnožující, netuším.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 05. led 2011 19:15 #240771

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Ta Souvenir d´Alphonde Lavallé je nádherná, díky moc, musím to prostudovat:) .
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 05. led 2011 21:37 #240795

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Dreslo, před časem, když jsem u Tebe objednávala Erinnerung an Brod, tak si snad dobře vzpomínám (nechce se mi to hledat, ale můžu), žes psala o nějaké nesrovnalosti se jménem, že se Ti ta Tvoje válí po zemi,tak něco. Na HMF píšou toto - z překladače - Růže prodával dnes jako 'Suvenýr d'Alphonse Lavallée', může být ve skutečnosti 'Suvenir du Docteur Jamain' nebo 'Erinnerung an Brod'. Mám Erinnerung a SddJ, tak uvidím, jenže proč to píšou, když Erinnerung kvete jen jednou a ty další opakovaně. je to jakési komplikované na mě :-). Není to celé nějaká blbost? To by přece mohli poznat... EaB mi ještě nekvetl. Podle fotek na HMF je květ chundelatější (promiňte :-)) než u SddJ. Dreslo, už jsi to letos nějak rozklíčovala?
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 05. led 2011 22:21 #240804

• dresla
  • Moderator
Dany wrote:
Dreslo, před časem, když jsem u Tebe objednávala Erinnerung an Brod, tak si snad dobře vzpomínám (nechce se mi to hledat, ale můžu), žes psala o nějaké nesrovnalosti se jménem, že se Ti ta Tvoje válí po zemi,tak něco. Na HMF píšou toto - z překladače - Růže prodával dnes jako 'Suvenýr d'Alphonse Lavallée', může být ve skutečnosti 'Suvenir du Docteur Jamain' nebo 'Erinnerung an Brod'. Mám Erinnerung a SddJ, tak uvidím, jenže proč to píšou, když Erinnerung kvete jen jednou a ty další opakovaně. je to jakési komplikované na mě :-). Není to celé nějaká blbost? To by přece mohli poznat... EaB mi ještě nekvetl. Podle fotek na HMF je květ chundelatější (promiňte :-)) než u SddJ. Dreslo, už jsi to letos nějak rozklíčovala?

Je to celé zamotané- ale jasné (aspoň doufám).
Koupila jsem si u Schultheise Souvenir d'Alphonse Lavallee, protože na něj Němci pěli chválu. Záhy se na německých forech začaly objevovat informace, že Schultheisův SdAL je ve skutečnosti Erinnerung an Brod.
EaB jsem měla pořízený od Pelců, měla jsem ho mít tedy 2x, shodou okolností nedaleko sebe v záhoně, výborně k porovnání. Schultheisova růže opravdu kvete jako EaB, neopakuje, dělá mohutné výhony, které se válí po zemi. Ale Pelcovi mi k mé smůle růži zaměnili a vykvetla nějaká růžová (asi Geschwindova) multiflora.
Je možné, že v nějakém dalším růžařství je SdAL zaměněný s Jamainem. Jamaina mám nejspíš z Holandska a jeho barevnost je docela odlišná, je snadno rozpoznatelný.
Pravého SdAL nabízel snad Švýcar Loubert (u toho jsou k mání růže získané z francouzských rozárií, ono těch zdrojů pro srovnání pravosti odrůdy není v Evropě mnoho) a pořídila si ho u nich do svých srovnávaček Karin Schade. U té jsem ho tento podzim objednala...a nepřišel. Ovšem účet za něj přišel, takže nakonec vyšlo najevo, že byl připravený do balíku a brigádnice ho (společně s několika dalšími cennostmi) zapomněly přibalit. Snad bude vše napraveno v jarním termínu.

Není mi jasné, proč Schultheis dál na svých stránkách vede SdAL s fotkami EaB. Možná má špatně jen fotku, ale spíš dál prodává záměnu. Ta růže očividně neodpovídá - neopakuje, tvoří dlouhé výhony. Další kix - Reine des Violettes, kdy prodával pod tím jménem nějakou tmavou neopakující gallicu/centifolii už částečně opravil.

Notorických záměn a chyb, vzniklých už v rozáriích, ze kterých je nyní zpětně růžařství vybírají, je víc. Rozárií je tak zoufale málo, že už možná ani pravé růže neexistují. Kdo chce koupit Irene Watts, většinou získá Gruss an Aachen. Další nesrovnalosti jsou s Maiden's Blush/Small Maiden's Blush, pod kterou každý prodává něco jiného, často Duchesse de Montebello. Armide je možná Mme Plantier, Triomphe de Flore Duchesse de Montebello. Pokud jsou tyhle 2 špatně, tak jsou špatně značené už přímo v Sangerhausenu.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa