Dany wrote:Dreslo, před časem, když jsem u Tebe objednávala Erinnerung an Brod, tak si snad dobře vzpomínám (nechce se mi to hledat, ale můžu), žes psala o nějaké nesrovnalosti se jménem, že se Ti ta Tvoje válí po zemi,tak něco. Na HMF píšou toto -
z překladače - Růže prodával dnes jako 'Suvenýr d'Alphonse Lavallée', může být ve skutečnosti 'Suvenir du Docteur Jamain' nebo 'Erinnerung an Brod'. Mám Erinnerung a SddJ, tak uvidím, jenže proč to píšou, když Erinnerung kvete jen jednou a ty další opakovaně. je to jakési komplikované na mě

. Není to celé nějaká blbost? To by přece mohli poznat... EaB mi ještě nekvetl. Podle fotek na HMF je květ chundelatější (promiňte

) než u SddJ. Dreslo, už jsi to letos nějak rozklíčovala?
Je to celé zamotané- ale jasné (aspoň doufám).
Koupila jsem si u Schultheise Souvenir d'Alphonse Lavallee, protože na něj Němci pěli chválu. Záhy se na německých forech začaly objevovat informace, že Schultheisův SdAL je ve skutečnosti Erinnerung an Brod.
EaB jsem měla pořízený od Pelců, měla jsem ho mít tedy 2x, shodou okolností nedaleko sebe v záhoně, výborně k porovnání. Schultheisova růže opravdu kvete jako EaB, neopakuje, dělá mohutné výhony, které se válí po zemi. Ale Pelcovi mi k mé smůle růži zaměnili a vykvetla nějaká růžová (asi Geschwindova) multiflora.
Je možné, že v nějakém dalším růžařství je SdAL zaměněný s Jamainem. Jamaina mám nejspíš z Holandska a jeho barevnost je docela odlišná, je snadno rozpoznatelný.
Pravého SdAL nabízel snad Švýcar Loubert (u toho jsou k mání růže získané z francouzských rozárií, ono těch zdrojů pro srovnání pravosti odrůdy není v Evropě mnoho) a pořídila si ho u nich do svých srovnávaček Karin Schade. U té jsem ho tento podzim objednala...a nepřišel. Ovšem účet za něj přišel, takže nakonec vyšlo najevo, že byl připravený do balíku a brigádnice ho (společně s několika dalšími cennostmi) zapomněly přibalit. Snad bude vše napraveno v jarním termínu.
Není mi jasné, proč Schultheis dál na svých stránkách vede SdAL s fotkami EaB. Možná má špatně jen fotku, ale spíš dál prodává záměnu. Ta růže očividně neodpovídá - neopakuje, tvoří dlouhé výhony. Další kix - Reine des Violettes, kdy prodával pod tím jménem nějakou tmavou neopakující gallicu/centifolii už částečně opravil.
Notorických záměn a chyb, vzniklých už v rozáriích, ze kterých je nyní zpětně růžařství vybírají, je víc. Rozárií je tak zoufale málo, že už možná ani pravé růže neexistují. Kdo chce koupit Irene Watts, většinou získá Gruss an Aachen. Další nesrovnalosti jsou s Maiden's Blush/Small Maiden's Blush, pod kterou každý prodává něco jiného, často Duchesse de Montebello. Armide je možná Mme Plantier, Triomphe de Flore Duchesse de Montebello. Pokud jsou tyhle 2 špatně, tak jsou špatně značené už přímo v Sangerhausenu.