Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Popínavé růže - osázení pergoly

Re:popínavé růže osázení pergoly 21. čen 2010 22:58 #10110

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Potřebuji poradit.
Na konci zahrady u plotu mám takové místečko, kde se pěkně lenoší buď v houpací síti nebo na lavičce. Na kmenech 2 starých stromů jsou trelážky spojené nahoře dřevěnými latěmi, takže to vypadá jako "malá pergola". U jedné trelážky mám růži New Dawn a u druhé bílo-červený zimolez.Za trelážemi mám zasazené různé keře: ibišek syrský ( fialkový ), červený dřišťál, mochnu žlutou,... Sehnala jsem starou železnou branku ( asi 2m vysokou a 1,5m širokou ) a tak mě napadlo, dát ji mezi plot a vysazené keře mezi ty dvě trelážky /potřebuji udělat pohledovou clonu k sousedům / a k ní zasadit ještě jednu popínavou růži v tmavějším odstínu než je N.D. Celkem by se mi tam líbila Coral Dawn. Máte někdo zkušenosti s touto růží? Je odolná Č.S.a padlí, opakuje kvetení? Nebo máte někdo jiný nápad? Kromě barvy do růžova (jakýkoliv odstín ) by mohla také vonět, ikdyž to není podmínka, a hlavně musí opakovat kvetení!!!! Díky za rady Hanka

Re:popínavé růže osázení pergoly 21. čen 2010 23:26 #10114

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Hanko a Slev, s Coral Dawn mám ty nejlepší zkušenosti (už se opakuju).
Napíšu ji do Uličky slávy. Letos omrzla nejméně ze všech růží a už si chystá mnoho poupat.
Je opravdu vzrůstná, i v naší chladné oblasti udělá ke 4 metrům, podle způsobu střihu.
Nevoní. Má velké, lesklé a zdravé listy. Jen mi trochu vadne, je ve špatné zemině.
Letos jsem přisadil ještě jednu, aby byla "plnější".

Hanko, neměla bys fotku toho místa? Protože tvá slova "pergola v stromoví" a "houpací síť"
mi zní přímo maggicky. :)

Re:popínavé růže osázení pergoly 22. čen 2010 07:28 #10145

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Honzo, bohužel už to nejsou stromy, ale jen kmeny stromů. Koupili jsme zahradu s těmito "torzy"-tak jsem je využila. Zkusím nafotit, ale až o víkendu, foťák si odvezla starší dcera! Hanka

Re:popínavé růže osázení pergoly 22. čen 2010 08:01 #10150

• slev
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Honzo díky, však coral dawn mám v hledáčku díky tobě ještě z naší debaty na livingu;) moc díky za údaje o výšce, lze tedy říci, že by se vzrůstností new dawn plně vyrovnala, že? Akorát by je teda asi chtělo vysadit dvě, aby byla plnější - on je od sousedů sice plný dřevěný plot výšky akorát po nos, ale soused má ve zvyku chodit koukat na naši zahradu, takže to pak vypadá jak v tom dávném seriálu Kutil Tim - kouká mu jen horní půlka hlavy. Trošku mne to rozčiluje, jsem z domova zvyklá na absolutní soukromí, ale toho u našeho současného domu stejně nikdy nedosáhnu.

Re:popínavé růže osázení pergoly 22. čen 2010 10:44 #10170

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
Já mám s Coral Dawn v mých podmínkách zkušenosti spíše špatné. Stačil jeden déšť a poupata shnila ještě pootevřená a navíc zůstala na keři, neopadávala. Nevoní, dost omrzala a až jednu zimu zmrzla úplně, nelitoval jsem. :-(

Re:popínavé růže osázení pergoly 22. čen 2010 12:24 #10175

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jirko, můžeš, prosím, blíž specifikovat tvoje podmínky, které se C.D. nelíbí ? Pořídila jsem si ji na jaře jako náhradu za jednu zmrzlou a zajímá mě, jestli obstojí. Dík.

Re:popínavé růže osázení pergoly 22. čen 2010 13:58 #10186

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Hanko, díky. Nijak to nehroť. ;)

Slev, já mám krátkodobou paměť, víš? :lol:

Jirko, možná je to tím, že moje Coral Dawn je (jsou) u světlé zdi situované na jih. ;)

Koukám, že Semi ten příspěvěk i ocitoval... :blink: :woohoo: Jsme 620 m n.m., srážkový stín.
Loni i předloni Coral Dawn v horkém létě přes den zvadla, stačily tři konve a byla zase ok.
Na téhle fotce má Coral Dawn tak 350 cm, vpravo teď už roste druhá, aby to bylo bohatší.
Jestli se habitus CD a ND dá srovnat, to opravdu nevím. Záleží na způsobu pěstování.
CD chce asi lepší podporu, ND asi stačí v rohu u plotu, např. sousedce, co tak koukám z ulice,
letos ND hodně pomrzla. Ale přes tu zeď nevidím, soudím jen to, co vyčuhovalo nad ni.

a_cd.jpg

Re:popínavé růže osázení pergoly 22. čen 2010 22:04 #10237

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
To Eva L.

Rostla na chalupě 50km východně od Brna, podhůří Chřibů, 251 m.n.m., na slunném dvoře ze všech stran ohraničeném budovami, chráněná před větrem, na oblouku nad brankou.

Re:popínavé růže osázení pergoly 23. čen 2010 07:52 #10268

• slev
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 2
Jirko díky, tak to je fakt zajímavé

Re:popínavé růže osázení pergoly 23. čen 2010 08:08 #10272

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Taky děkuju za informaci, ale trochu mě vyděsila. Když C.D. umrzla na tak dokonale chráněném místě, jak se zachová na nechráněném :unsure:

Velmi dobrou zkušenost mám s Pink Cloud. Vydrží všechno.

Pink_Cloud_2.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa