Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Popínavé růže - osázení pergoly

Popínavé růže - osázení pergoly 30. čen 2020 14:41 #327314

• Dita L.
Zdravím,
prosím o radu a tipy na růži ochotou pnout se do výšky 3m.
Před třemi lety jsme se přestěhovali do Kolína do staršího domku se zahradou, zůstaly tu různé růže, které jsem sesadila k sobě a u skladu mi tak vznikl růžový koutek (fotku se mi bohužel z mobilu nepodařilo nahrát).
Všechny jsou v různých odstínech růžové. Nově je k nim doplněna Queen of sweden. Největší stará růže může mít přes 3m a pravděpodobně to bude New Dawn nebo tak minimálně vypadá (teď teda nevypadá nijak extra, před dvěma lety byly moje zahradnické znalosti nula a zpětně bych si za první dva jarní střihy nafackovala).
Ráda bych zeď skladu (3m na 5m) nechala popnout růží. Loni na podzim jsem zasadila tři růže Aloha od Kordesu, protože se mi na jejich fotkách líbily a barevně naplňovaly moji představu, bohužel jsem v té době neznala helpmefind.com a tak musím přiznat že krom prvních poupat mě Aloha opravdu neoslovila, skoro bych řekla že se mi nelíbí :/. Navíc už teď mám pocit že tři sazenice byly na tu šířku až moc.
Zvažuji že bych všechny Alohy poslala na podzim dál a pořídila jinou růži, osobně se mi moc líbí wollerton old hall, ale nemůžu nikde najít, zda bude ochoten se pnout do tří metrů.
Nemáte prosím tipy na další růže v meruňkové, krémové, růžovooranžové nebo jiných jemnější oranžových odstínech? Kdyby remontovala budu ráda, ale netrvám na tom.
(jako podsadbu mám salvia nemorosa caradona, tmavě fialová šalvěj hajní)

Předem děkuji za Vaše rady. Tohle fórum je pro mě velkou inspirací :)
Dita

Popínavé růže - osázení pergoly 30. čen 2020 16:27 #327315

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj Dito - jak by vyrostla angličanka Wollerton Old Hall nevím - ale není to popínavá růže. z angličanek světle meruńkových barev u mně roste až na pergolu třeba LEANDER . ovšem záleží na jaké je podnoži naočkován . mám ji od p. Šípa.

DSCN6505_2020-06-30.jpg

další vhodná - je ale ve žlutobílých tónech je Ghislaine de Feligonde . velmi rozpínavá . spolu sní na fotce žlutá Postilion

post.feligonde.jpg

dále nabízím Barock
Giardinu

Billet Doux - tu prodává Starkl jemně růžová se slabým bílým žíháním . má ale dost neohebné pruty.

DSCN6494.jpg

v případě , že netrváš na opakování je tady třeba rambler Paul Himalyan Musk - ten dá klidně 10 metrů . drobnější bílé při rozkvětu narůžovělé kvítky. neopakuje- mám ji na pergole.

DSCN5994_2020-06-30.jpg

růží je spousta - vybírej .
Poslední úprava: 30. čen 2020 16:29 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak

Popínavé růže - osázení pergoly 30. čen 2020 21:58 #327320

• Dita L.
Moc díky za odpověď a tipy,naa výběr je toho hodně a po té, co jsem se trochu sekla s Alohou, chci vybírat o dost důkladněji.

Ještě vysvětlím, proč mě Aloha zklamala, přijde mi, že květy moc nevydrží a po rozvinutí poupěte je květ hezký asi půl den a pak vypadá rozdrbaně, jiný výraz mě moc nenapadá :)
Wollerton old hall mají vedenou jako pnoucí Pelcovi, tak jsem doufala, že by to třeba šlo. Hodil by se mi ke queen of sweden.

Z tvých tipů mě samozřejmě nadchnul Leander (ale ten jsem aktuálně nenašla nikde v nabídce) a Barock.
Ghislaine de Féligonde mám vybranou k oblouku kousek vedle, tu totiž nutně potřebuji, ale mám pocit, že mezi ty růžovky by se mi nehodila a tak doufám, že mi muž pomůže vyrobit oblouk u jiného záhonu.
Tady ve fóru jsem ještě na tvých fotkách objevila Rokoko, o tom začnu uvažovat.
A ještě mě před chvílí hodně oslovil A Shropshire lad, musím o něm zjistit víc.

Popínavé růže - osázení pergoly 01. čec 2020 07:35 #327321

• Kaja
  • Platinum Boarder
Shropshire Lad je sice krásná růže , ale taky dost náročná . nevím , jak kdo jiný , ale u mně velmi neochotně opakuje a má trčavé prýty. dost často se vylomí větrem . taky nevím , jestli je i popínavá . mám už růže okolo 15 let a od té doby jsou nové a taky z keřových třeba popínavé .
ještě mně napadá třeba Mozart nebo jeho červená obdoba Red Yesterday. jsou to drobnější prázdné kvítky , ale i tak moc hezké. jinak je spousta drobnokvětek většího vzrůstu - třeba Lensovky.

DSCN6423_2020-07-01.jpg

redyesterday.jpg

jinak Barock je moc hezká a Rokoko taky mám . dusí ho ale P.H.Musk , tak leze hodně nahoru , aby si našla světlo a slunce. takže ji skoro nevidím .
Poslední úprava: 01. čec 2020 07:41 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, babkaela

Popínavé růže - osázení pergoly 01. čec 2020 07:51 #327322

• Kaja
  • Platinum Boarder
Dito- nevím, jestli ti funguje S Z , ale posílám soukromý vzkaz
tak ti vzkaz bohužel nejde poslat. :( ale můžeš se přihlásit nebo podívat na Week. cz . tam jsme taky růžařky a jedna je z Kolína./ Regina /
Poslední úprava: 01. čec 2020 11:51 od Kaja.

Popínavé růže - osázení pergoly 01. čec 2020 08:52 #327324

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
A co Camelot ? Je vzrůstná, za dva roky rychle doroste do 3 metrů, je zdravá, mrazuodolná, bohatě kvete a voní. Pro mě ideální, bezproblémová popínavka. :up

Camelot_2020-07-01.jpg

Příloha Camelot2.jpg nebyla nalezena.

Poslední úprava: 01. čec 2020 08:54 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka, alenak, babkaela

Popínavé růže - osázení pergoly 01. čec 2020 09:54 #327327

• Kaja
  • Platinum Boarder
Camelot je skutečně hezký - ale má tuhé a silné prýty..

camelot2.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, babkaela

Popínavé růže - osázení pergoly 02. čec 2020 09:43 #327331

• Dita L.
Kájo, dávám příspěvky jako host, zprávy asi nebudou fungovat. Na Week se kouknu. Předpokládám, že podobně odborná skupina nebude třeba na FB?

Popínavé růže - osázení pergoly 02. čec 2020 09:48 #327332

• Dita L.
Holky moc děkuji, zase jste mi rozšířily obzory a seznam potenciálních kandidátů se rozšiřuje.
Snad mě zítra děti nechají chvíli klidu a vypíšu sem seznam kandidátů.
Jinak k Wollerton old hall a A Shropshire lad jsem našla informaci k pnutí, "lze vytrénovvat jako pnoucí" případně "na vhodném stanovišti se může pnout"... Sice si myslím, že podmínky mám dobré, ale radeji budu vybírat něco víc jistého a spolehlivého.

Popínavé růže - osázení pergoly 02. čec 2020 12:51 #327333

• Kaja
  • Platinum Boarder
Dito - na fb nevím . spíše fotky a odbornost většinou jako červená nebo žlutá atd. odborné stránky jsou nejspíš tyto . jsou tady kované růžařky. :up .
na fb mám třeba já stránky- www.facebook.com/Karlas-garden-1451812905098559/ ,ale taky tam nejsou návody na pěstování .

angela_2020-07-02.jpg

Angela
leonardodavinchi.jpg

skvělá je růže Leonardo da Vinci

j.galway.jpg

vzrůstná - i když nevím jestli by se dala tahat do výšky- je třeba krásná angličanka James Galway
Poslední úprava: 02. čec 2020 13:06 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa