Zdravím,
prosím o radu a tipy na růži ochotou pnout se do výšky 3m.
Před třemi lety jsme se přestěhovali do Kolína do staršího domku se zahradou, zůstaly tu různé růže, které jsem sesadila k sobě a u skladu mi tak vznikl růžový koutek (fotku se mi bohužel z mobilu nepodařilo nahrát).
Všechny jsou v různých odstínech růžové. Nově je k nim doplněna Queen of sweden. Největší stará růže může mít přes 3m a pravděpodobně to bude New Dawn nebo tak minimálně vypadá (teď teda nevypadá nijak extra, před dvěma lety byly moje zahradnické znalosti nula a zpětně bych si za první dva jarní střihy nafackovala).
Ráda bych zeď skladu (3m na 5m) nechala popnout růží. Loni na podzim jsem zasadila tři růže Aloha od Kordesu, protože se mi na jejich fotkách líbily a barevně naplňovaly moji představu, bohužel jsem v té době neznala helpmefind.com a tak musím přiznat že krom prvních poupat mě Aloha opravdu neoslovila, skoro bych řekla že se mi nelíbí :/. Navíc už teď mám pocit že tři sazenice byly na tu šířku až moc.
Zvažuji že bych všechny Alohy poslala na podzim dál a pořídila jinou růži, osobně se mi moc líbí wollerton old hall, ale nemůžu nikde najít, zda bude ochoten se pnout do tří metrů.
Nemáte prosím tipy na další růže v meruňkové, krémové, růžovooranžové nebo jiných jemnější oranžových odstínech? Kdyby remontovala budu ráda, ale netrvám na tom.
(jako podsadbu mám salvia nemorosa caradona, tmavě fialová šalvěj hajní)
Předem děkuji za Vaše rady. Tohle fórum je pro mě velkou inspirací

Dita