Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Denivky

Denivky 18. úno 2016 21:50 #303540

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Tu nemám, tmavou fialovou mám : www.google.cz/search?q=daylily+entrapmen...daylily+grape+velvet a o dost světlejší : www.google.cz/search?q=daylily+entrapmen...gB&biw=1047&bih=486# . Barvy matou u denivek skoro vžycky, barva se mění dle počasí i v průběhu dne. Ale obě tyhle moje jsou fialové, ne růžové.
Téma bylo zamčeno.

Denivky 18. úno 2016 22:21 #303541

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jana V. napsal:
Tu nemám, tmavou fialovou mám : www.google.cz/search?q=daylily+entrapmen...daylily+grape+velvet a o dost světlejší : www.google.cz/search?q=daylily+entrapmen...gB&biw=1047&bih=486# . Barvy matou u denivek skoro vžycky, barva se mění dle počasí i v průběhu dne. Ale obě tyhle moje jsou fialové, ne růžové.
To jsem nevěděla, děkuji.
Téma bylo zamčeno.

Denivky 19. úno 2016 07:32 #303546

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jj, tak jako se mění barva květů růží, jak postupně květ stárne, stejně tak i u denivek, jenže tam květ zestárne za jeden den. U některých ( stejně jako u růží) je ta změna jen málo znatelná, u některých hodně. Co tak pozoruju, tak jen neznatelné změny jsou na žlutých a oranžových denivkách, buď skutečně barvu tolik nemění, nebo to moje oko tak nevnímá. U růžových a fialových to vnímám hodně. Brzy ráno, hned po rozvití, jsou barvy syté a tmavé, postupně ( zvlášť když je teplý slunný den) barvy blednou. Určitě v tom nějakou roli hraje odraz světla, protože za podmračeného dne to není tak výrazná změna.
Záleží tedy, kdy je fotka pořízena ( krom klasiky, tj. barevné citlivosti foťáku a monitoru).

Z fialových mám třeba taky : www.google.cz/search?q=daylily+lavender+...rc=HJTxwHGFJlq7iM%3A
Všechny ty fotky jsou reálné, ale v létě je nejčastější barva ta vyblitá. Ta tmavá jen poránu a za podmračeného dne. Už jsem jí kvůli tomu přesadila do většího stínu, ale tam zas stávkuje :S . Najít těmhle měňavkám vyhovující místo je zapeklitá věc. Ale myslím, že ve vyšších a tím pádem chladnějších a vlhčích polohách to je menší problém.
Ale narozdíl od růží, květy denivek i to velké loňské vedro zvládaly velmi dobře, nespékaly se.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Denivky 21. úno 2016 07:23 #303605

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN3333.jpg

DSCN3706.jpg

DSCN3711.jpg

DSCN3824_2016-02-21.jpg

Artic Snow - ostatní bohužel nevím
Poslední úprava: 21. úno 2016 08:29 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: sany, Kika, Jikra, alenak

Denivky 21. úno 2016 07:35 #303606

• Kaja
  • Platinum Boarder
DSCN3894.jpg

Green Flutter / Basík/ je mírně do zelenkava .

DSCN3890.jpg

DSCN3337.jpg

DSCN3339.jpg

je jich teda víc , ale stačí .-- chyba , že nevím jména .
Poslední úprava: 21. úno 2016 08:28 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, Jikra, alenak

Denivky 21. úno 2016 08:45 #303609

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kájo, jména u denivek jsou potíž, jednak proto, že oproti růžím jich existují statisíce kultivarů a mnoho z nich si je velmi podobných ( a jsme zase u těch fotek, které klamou) a jednak proto, že významným zdrojem bývali LG/LB a ti mívali ( alespoň v době před 15 lety, když jsem kupovala já) velké potíže se záměnami, takže ikdybys měla jméno poznamenané, není jisté, že by bylo správné :S . No a zatřetí, denivky jdou dobře množit, takže se mezi zahrádkáři šíří celkem dosti, ale beze jmen ;) .

Zas na druhou stranu, sortiment u nás prodávaných denivek není zas tak velký, zdrojů je jen pár, možná by se dalo dohledat, ale narozdíl od růží není ucelená databáze, jako je HMF ( tedy, američani je mají, ale vzhledem k těm tisícům kultivarů je v nich těžké cokoliv dohledat, když nevíš jméno :( ).

Ale protože se denivky od sebe zas tak moc neliší vzrůstem, kvetením ( ano, jsou i přeborníci v kvetení, ale na českém trhu jich moc není), náchylností k nemocem a pod, přijde mi, že není tak nutné znát jméno kultivaru, stačí si vybrat tvar a barvu, co se mi líbí. Ale zas na druhou stranu, je několik osvědčených kultivarů, které potěší každého, jsou běžněji k mání a ty je dobré znát ;) ( a mít).

Jezdívám kolem jednoho zahradnictví, kde jich mají celkem slušný výběr a v létě tam často zajedu a jdu cíleně do denivek a pokud kvete nějaká, co se mi líbí, tak si jí koupím. Přešla jsem u nich prostě na systém, že kupuji jen v květu a jsem spokojená.
Ostatně totéž aplikuju třeba u vysokých phloxů. U Krulichů jich mají snad padesát kultivarů ( možná i více), vyberu si ty, co mně nejvíc zaujmou ( přitom okouknu lupení, jestli je zdravé).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Genovesa, Adam88

Denivky 21. úno 2016 09:11 #303611

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Z těch jednotnačně nejpracovitějších ( tj. s nejdelší dobou kvetení) mám tyhle :

P1040421_2016-02-21.jpg

Stella d´Oro

P1040489NortonOrange.jpg

Norton Orange ( velmi výrazná žlutooranžová, obří květy, vytváří nové květní stvoly celou sezonu, takže kvete až do podzimu)

Tyhle další pěkně a hodně kvetou, ale ne celé léto:

P1040488LadyBettyFretz.jpg

Lady Betty Fretz ( dle databází velmi ceněná, měla by mít dobré větvení, hodně poupat, ale u mě se tedy "fláká", trvalo dva roky, než se usadila, snad letos už se předvede v plné kráse)

P1040487ShootingStar.jpg

Shooting Star ( ze Ctěnic) - mám jí řadu let, v trsu moc nepřirůstá, ale má vysokánské stvoly a květy jsou tvarem hodně podobné liliím)

P1040426_2016-02-21.jpg

Jim Mc Kinley - krásné velké perleťové květy, kvete bohatě, ale příliš nepřirůstá ( co rok to jeden nový stvol)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak

Denivky 21. úno 2016 09:11 #303612

• Kaja
  • Platinum Boarder
Jano , je to tak -- vybírala jsem barvy , trochu tvary květů a jména mně nezajímala.. snad ještě ceny. ;) mám jich asi dvacet , ale loni jim sezona nesedla . bud´ pálilo slunko ,nebo do nich pršelo . nesmím letos zapomenout přesadit ten žlutý řebříček - ten tam nesedí .navíc má děsné kořeny .
Téma bylo zamčeno.

Denivky 21. úno 2016 09:16 #303613

• Adam88
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 66
Kaja napsal:
DSCN3894.jpg

Green Flutter / Basík/ je mírně do zelenkava .

Tahle je nádherná.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika

Denivky 21. úno 2016 09:27 #303614

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Byla jsem u denivek zpočátku zaměřená na růžové denivky. Zjistila jsem , že taková růžová, jakou hledám, asi v denivkách neexistuje ( tj. krásná sytá jako má z růží např. Bonica). Vždycky jsem objednala podle katalogu a když vykvetly, nestihla jsem se divit :unsure: .
Pak jsem objevila krásu žlutých a oranžových denivek. Obvykle jsou to dobře kvetoucí kultivary, které rozzáří zahradu v době, kdy mají růže pauzu. Dělají mi radost, ikdyž možná někomu přijdou moc obyčejné.
Před cca 2-3 lety mě chytla mánie perleťových květů a loni jsem pořizovala navíc ještě barvy, které jsou opakem toho, co už mám :P .

Pár mých nováčků, od kterých si hodně slibuji:

P1040490CalicoJack.jpg

Calico Jack ( vysokánský stvol, skoro metr ;) - mám ráda kytky, ke kterým se nemusím moc ohýbat :P )

P1040529GrapeVelvet.jpg

Grape Velvet ( hodně tmavá)

P1040527Entrapment.jpg

P1040491ElDesperado.jpg

El Desperado - jedna z velmi pracovitých denivek, jen v mé sbírce pořád chyběla ( mívala jsem velmi dlooooouhé období, kdy mi vadily vícebarevné kytky :whistle: )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Kika, Jikra, alenak
Moderátoři: Eva L., Květa