Nejdřív se pokusím vložit ilustr. obrázek ( lépe to nešlo vyfotit ) toho "zdřevnatělého" ( netuším jestli je to správný termín ) nodu.
Tento je asi 30 cm dlouhý, snad je na obr. vidět, jak z něj vyrůstá mladý - boční - výhonek. S tím, jak se odstraňují na jaře staré ( mrazem nevzhledné ) listy, je možné, že keřík právě prořídne.
Takto se nechovají všechny heuchery, některé mám i po letech pořád přičaplé u země. U někt. naopak pozoruji, že se neochotně snaží obrůstat z pouhého jednoho nodu, další netvoří.
Moudro jak zmlazovat heuchery pochází od ofouse. Uváděl dvě možnosti. Buď keřík zasadit hlouběji ( jako u levandulí ), či keřík ořezat. Zkusila jsem obě možnosti, druhá se mi jeví efektivnější ( jen tedy sebrat dostatek odvahy

, byla jsem značně orosená ).
No a konečně odpověď : Evi, jj, ty bílé tečky jsou pozůstatky nodů. Ušmikala jsem heucheru úplně u země. Po zásahu jí zbylo na keříku snad 15 lístků + cca 4 mladé výhonky. Snažila jsem se o co nejradikálnější přístup, byla jsem zvědavá, jak zareaguje. Obrazila naprosto bez problémů. Na f. s ošmikaným keříkem je v prostředku vidět jeden delší nod, kt. jsem jako jediný ponechala.. dnes mi tam vadí, trčí z úhledného kopečku mladých nodů. Ustřihnu ho na jaře.