Nejdříve k zadání :
- ony stejně ty žluté u nás špatně přezimovávají, ne-li vůbec ( vyjímka Key Lime Pie )
- co se týče dřevnatění : některé dřevnatí - dělají ty dlouhé nody - více / stárnou rychleji /, jiné méně, ale přesto. Nejstarší heuchery mám 5. rokem, zmlazovala jsem je už všechny ( vyjímka Key Lime Pie

). Dřevnatění bych jako problém neviděla, opravdu zmlazení snáší velmi dobře, velmi rychle zregenerují ( viz f. )
Větším problémem je podle mne neochota někt. se větvit. Mluvila jsem o tom s ofousem, moje pozorování se od jeho zkušeností liší. Samozřejmě bych víc váhy přikládala jeho moudrům, páč má napozorováno na "poli", u mne z jedné rostliny nelze činit zásadní "je to tak a ne jinak".
Hůře větví kudrnaté ( u mne nikoliv, ale nepředřou se ), jednonodová ( nekudrnatá ) byla Sparkling Burgundy ( taky nevydržel ten jeden mohutný nód sucho let. zimu a je v pánu ). Dresle ale roste dobře.
Letošní sucho, holomráz h. velmi špatně snášely, zbrchávají se do teď ( tzn. loni byly daleko větší keříky, ale ony to doženou ). Ještě hůř na tom byly po zimě heucherelly.
Nejhůř dopadla oranžová h.villosa Southern Comfort ( úplně jsem zapomněla, že ji mám, včera při sázení jsem zaznamenala jeden centimetrový pidilísteček )
nepřežila zelenolistá/bělokvětá villosa Chantilly - ale ta zlobila už od počátku. Ještě jednou ji zkusím.
pro připomenutí :
takto vypadala po zimě Amethyst Myst ( 26,3., ráno )
po ostříhání ( 26,3. odpoledne )
stav dnes ( samo jsem naběhla pofotit ) 20,5. Narostlý trsík vpředu je Amethyst Myst, drobnější cosi vpravo je heucherella Red Royal a sametový trsík v pozadí pak Mocha.
Takhle tedy A.Myst vypadá po dvou měsících od ostříhání. Vypadala dobře za cca měsíc, ale nefotila jsem ji.