Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Heuchery, heucherelly a tak...

Heuchery, heucherelly a tak... 26. lis 2014 13:05 #293025

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
ehm, situace začíná být vážná, jistě jsou dál v zemi, a do jara by mi mohli celou sbírku taky zlikvidovat...
Marto, pohovoř o těch hlístících, jak to funguje, kde je objednáváš...ale ted je už asi pozdě, že, tak co s tím ?

20140814_190241.jpg
Poslední úprava: 26. lis 2014 13:30 od Adriana.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Heuchery, heucherelly a tak... 26. lis 2014 14:14 #293028

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:ohmy: Adriano, to je krása, to by bylo špatné...
Nejsem Marta, ale je už pozdě nesmí poklesnout teplota tuším pod 8 stupňů.
Jo tak tady jsem našla,hobbyzahrada.cz/clanek-1958-paraziticke_...rvam_lalokonoscu.htm, že ideální teplota je nad 15. :( Já bych vyndala a prohlédla všechny trsy, co by se mi nepozdávaly.
Následující uživatel poděkoval: Adriana

Heuchery, heucherelly a tak... 27. lis 2014 08:47 #293034

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Adriano, podle mě je v tuhle dobu nejlepší řešení ( ikdyž pracné), heuchery vyndat, hlínu vyklepat do kýble, vybrat ještě hlínu z díry a znovu zasadit s novou hlínou. Hlínu v kýbli pak buď hodit slepicím, nebo spařit horkou vodou, nebo jakkoliv jinak zlikvidovat ty larvy. Jedině tak si zajistíš, že ti a) larvy do jara ty kořeny nesežerou a b) se ti z nich najaře nevylíhnou brouci, kteří budou v množení pokračovat.
Zatím nemrzne, ani by ještě nemělo, přinejhorším je na pár dní zakryj textilkou ( bílou).

Není samozřejmě jisté, že nemáš larvy i jinde pozahradě, ale to teď stejně nevyřešíš, ale aspoň zachráníš, co se dá ;) .

Heuchery, heucherelly a tak... 27. lis 2014 11:57 #293038

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
objednávám tady i pro kamarády a kamarádky ( kvůli poštovnému) www.biocont.cz/cz/eshop/heterorhabditis-_i11.htm
Dost těm hlísticím věřím, samozřejmě, že stejně nějakou larvu ještě najdu, letos u koupené begonie. Na jaře objednám i hlístice na slimáky, spolužačce zahradnici se osvědčily, má zahradnictví u řeky.
Poslední úprava: 27. lis 2014 12:01 od MartaZ..

Heuchery, heucherelly a tak... 27. lis 2014 16:56 #293043

• Adriana
  • Expert Boarder
holky díky,
ten biocont jsem mezitím vyhledala, fajn, jsou to brnáci, se tam můžu zjara stavit...
vždy mě fascinovalo, jak jsem četla o biol. ochraně, ale nikdy jsem se nedokopala k tomu dohledat dodavatele a něco vyzkoušet..
popravdě fakt nevím co udělám, hlístice uz mají po sezoně, chemie nezabírá, a rozebírat ty velké rostliny- mám obavu, když je ted pohnu,rozdělám až na kořeny, že už nezakoření, aby nevymrzly...
skusím to na pár kusech, uvidím co najdu...
já ty brouky viděla, ale poblíž je dřevník, tak jsem si říkala, nějaký tesařík krovový :dry: , a nevěnovala jim pozornost..
navic tady to heucheřiště je uzavřené rohem baráku a chodníkem, tak se to tam asi hezky pomnoží..tam mám jen barevky mimo zelených, a našla jsem už vyžrané i Limy na jiném záhoně, tak bude ještě veselo...

Heuchery, heucherelly a tak... 27. lis 2014 17:19 #293044

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Adriano, tady je opravdu každá rada drahá - když nerozebereš a larvy nezhibernují chladem ( ani nevím, jestli to dělají ) tak se budou ještě nějakou dobu živit a nody ti stejnak vykoušou. oddělí od kořenů.
Dtto stejná situace bude i na jaře, než se oteplí do té míry, že se budou dát použít hlístice či vyrobit nové heuchery.

Uvidíš, co na pokusných najdeš..
Ony choulostivější na zimu bývají žluté, jinak snesou dost macešské zacházení.

Heuchery, heucherelly a tak... 28. lis 2014 21:11 #293062

• Adriana
  • Expert Boarder
tak, vzala jsem si na to dovolenou :laugh: a tím sranda končí...je to komplet prolezené larvama, tak vše vybírám, a hrnkuju...mám za sebou větší polovinu, zatím 29 květníků...větší nody dávám samostatně, malé chípáky pak dám někam na nové místo...zeminu "prosévám", larvy vybírám, ale pak ji stejně celou vyberu a dám slepicím...nechám tam jen hnedé carexy, ty hýbat nebudu..
neradostná práce, klepala jsem se jak ratlík- zimou, vztekem, i žalem...zítra pokračování..

otázka, co ted s květníkama? některé mají kořeny, ale většina bude muset zakořenit, stihne, to?
můžu je dát do skleníku, nebo je nechat venku?
co množím heuchery, běžně mi zimu přežijí venku,v 9kochlíkách, ale jsou to řízky srpen, září...

studovala jsem ještě stadia larev, totiž jsou dospělé, ale našla jsem i mládata, a mám obavu abych si nějaké mimina nezanesla i s nody, jako z deště pod okap...
Poslední úprava: 28. lis 2014 21:15 od Adriana.

Heuchery, heucherelly a tak... 28. lis 2014 21:39 #293064

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Adriano, těžká rada. Sleník by jim určitě prospěl ( při vyšší teplotě lépe koření), ale riskuješ zavlečení larev ( zas likvidace hlísticemi by měla být ve skleníku jednodušší). Co zkusit je dát do igelitu ( do skleníku), aby se nemohly "provrtat" do hlíny? Horem snad nevylezou :ohmy: . Bylo by to náročné, uhlídat, aby nedošlo k přelití, ale v zimě zas není tak často třeba ve skleníku zalévat...

Nechci strašit, ale podle mě je naprosto nemožné se těch potvor zbavit definitivně. Je to zřejmě nekonečný a neradostný boj. Možná by pomohlo občasné vypuštění slepic, ale zkušenosti nemám, možná by napáchaly víc škody než užitku.

Já je tu taky mám, zatím se soustředily na vysoká seda, která si s tím celkem poradí. Pokud je nějaké najaře vyviklané, vyndám, rozmačkám/vyberu larvy. Ale postupně se i u mě rozrůstá počet barevných heucher a tak se samozřejmě taky bojím, kde je najdu :unsure: .

Můžeš prosím dát odkaz na ty stádia larev?

Heuchery, heucherelly a tak... 28. lis 2014 22:12 #293066

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Uplne te, Adriano, chapu.Ale dobre, zes na to vlitla.Budu taky vdecna za nejaky foto larev, tedy jest-li jeste najdes silu.

Heuchery, heucherelly a tak... 28. lis 2014 23:32 #293071

• Adriana
  • Expert Boarder
tady ty vyvojová stadia, sice nějaký lal. libečkový, ale asi to bude stejné u všech... žádná sláva teda, celoroční boj, mráz nepomůže..
www.chizatec.cz/skudci/?arc=93&sub=65&back=1

hlavní cíl- vydržet do jara, kdy nakoupím hlístice- dokonce je můžu odebírat v nějakém družstvu poblíž, jak jsem se dočetla..
*dám je zatím do skleníku, do plastových podmisek, nebo do bedýnky s igelitem, aspon pro první chvíli /u mně je se skleníkem v zimě problém, že spíš uschnou jak přelití, bo tam nechodím, ale ted budu muset/,
*budu pouštět slepice CELOROČNĚ intenzivně, pod dozorem samozřejmě,:P i do zakázané zóny..

dnes to byla sranda, cíleně jsem je vháněla do heucheřiště, a zrovna dnes ani zaboha, tak jsem jednu dámu vzala pod paži, a osobně ji donesla na pracoviště, to jsem to dopadla.. :laugh:
Poslední úprava: 28. lis 2014 23:42 od Adriana.
Moderátoři: Eva L., Květa