Miško, až se sejdou, tak zase rozdělit

. Letos už je ta Matrona zas moc nahuštěná a rozvaluje se.
Já mám Matronu už spoustu let, ale furt jsem jí nějak nemohla přijít na chuť, protože ona neumí udělat pěkně uspořádaný trsík. Ale jak jsem to loni vyřešila tím rozsazením, tak jí mám čím dál radši. Ona je u mě jedna z nejrannějších a je to bezva bufet pro včelky. Baví mě tam stát a pozorovat ten mumraj. Zkoušela jsem počítat, ale ony chvilku nepostojí, přesto jsem jich na jednom obrkvětu napočítala přes deset

. Plánuju ji ale opět přesadit. Dám jí ke skleníku, bude zakrývat jeho cihlovou podezdívku a před ní dám to obyčejné babičkovské sedum. Je o trochu nižší než Matrona a dělá pěkně kompaktní trsíky, tak by mohla Matronu trochu podepřít. Před ně pak mám v úmyslu dát nižší druhy jiných barev ( hodně tmavé a bílé - takovou směsku) - zřejmě bude ten záhon čistě sedový ( úzký záhon asi metr široký). Maximálně tam nechám tu jednu velkou šantu amožná přidám Caradonnu, aby tam kvetlo něco i v létě. Záhon je na úpalu na jih, stejně tam toho moc neprosperuje...
Jak chodím a okukuji seda, všimla jsem si, že včelky dávají samozřejmě přednost sedům, na které zrovna svítí slunko a taky, že se zatím vyhybají tmavě bordovému sedu ( nevím z hlavy jméno), ačkoliv je na sluníčku. Prostě jednoznačně preferují Matronu a už zkoušejí i ty obyčejné babičkovské, protože sem tam se už otevírá kvítek i na nich. Neon zatím přehlížejí, ale je dost ve stínu, může to být i tím

. Zcela míjejí zatím i žlutokvěté sedum ( tuším H. Gray). Stardust mi zatím nekvete - jsem zvědavá, jak se jim bude líbit sedum s bílým květem

.