Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum)

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 02. zář 2014 20:56 #291971

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Já jsem letos viděla takhle "zabalené" keře kolem silnice, nevěděla jsem, co to je :unsure:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 05. zář 2014 14:31 #291997

• vv
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 185
Odhodlal se letos někdo k chelsea chopu? Letos se mi seda hodně rozválela, zvlášť po posledních deštích. Hledám povzbuzení pro příští rok, kdy to chci na některých odrůdách zkusit :)

DSC_0077b.jpg
Poslední úprava: 05. zář 2014 14:37 od vv.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Pohlová

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 05. zář 2014 14:50 #291998

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Jojo, konalo se v doporučeném termínu,seda byla rozvalená stejně,potom na ně naskákala ta verbež,takže jsem úspěšná nebyla :evil: ....
A jenom-i když to sem nepatří-letos se mi zdá,že ošmikané phloxy vyrazily do větší výšky,než by rostly bez řezu-ovšem dokázat to nemůžu :)
Jinak jsem vždy byla příznivcem Chelsea chopu.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 06. zář 2014 08:04 #292000

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no já jaksi nevím , co to je Chelsea chop :blush:
Poslední úprava: 06. zář 2014 08:04 od Kaja.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 06. zář 2014 08:26 #292001

• Jana V.
  • Platinum Boarder
W, hezká kombinace barev :) , jaké je prosím jméno té nejtmavší vzadu?

Pokud vím, tak Chelsea chop zkoušela Vlaďka nebo Mišpule, tak až se ukážou, tak snad poreferují ;) .

Kájo, v podstatě jde o zaštípnutí vršku rostliny v průběhu růstu, aby se rostlina více rozvětvila. Doporučuje se dělat po obvodu trsu, výsledkem by mělo být to, že se trs jednak nemá tendenci rozvalovat ( ty kratší krajní stvoly by měly přidržovat ty prostřední) a jednak se prodlouží doba kvetení, protože ty zaštípané pokvetou později.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 06. zář 2014 09:01 #292004

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Kaji,já jen doplním-jmenuje se to Chelsea podle termínu,kdy se to má udělat-právě v době,kdy se koná Ch.flower show,víš ? :)
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 06. zář 2014 09:11 #292005

• Jana V.
  • Platinum Boarder
JaniH, to jsem nevěděla ;) .

Tenhle postup se popisuje v mnoha různých knihách, i postarších českých ( z dob totality), ale neuvádí se u něj ten termín Chelsea Choping.
Já ho dělám u phloxů a aster když už mi přijde, že jsou už dost vytáhlý a mohly by se začít klátit....

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 06. zář 2014 10:03 #292007

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Já něco zaštipovala, ale co :( ?

Nějaké astry (až ta jedna vykvete, cvaknu ji, protože ten habitus stojí zato - nejvyšší a centrální výhon má snad 2m a celá rostlina má lehce kónický tvar. Nerozvaluje se, ale ta výška mě zaskočila - omlouvám se za OT).

Mně se nejlíp osvědčil JanyV doporučovaný způsob "dělení podle A.Titchmarshe". Tedy začátkem jara vše vyrýt, rozdělit na menší části a sesadit k sobě po cca 10cm. Pak ty nejstarší trsy mám celkem hezké.
JanoV - ještě jednou díky :kiss: .
Ještě vyřešit, až se ty trsíky sejdou :P .

Jo a bojimbojim těch potvůrek. Doufám, že letošní zima bude ukázková našim končinám.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 06. zář 2014 13:15 #292010

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Miško, až se sejdou, tak zase rozdělit :P . Letos už je ta Matrona zas moc nahuštěná a rozvaluje se.

Já mám Matronu už spoustu let, ale furt jsem jí nějak nemohla přijít na chuť, protože ona neumí udělat pěkně uspořádaný trsík. Ale jak jsem to loni vyřešila tím rozsazením, tak jí mám čím dál radši. Ona je u mě jedna z nejrannějších a je to bezva bufet pro včelky. Baví mě tam stát a pozorovat ten mumraj. Zkoušela jsem počítat, ale ony chvilku nepostojí, přesto jsem jich na jednom obrkvětu napočítala přes deset :silly: . Plánuju ji ale opět přesadit. Dám jí ke skleníku, bude zakrývat jeho cihlovou podezdívku a před ní dám to obyčejné babičkovské sedum. Je o trochu nižší než Matrona a dělá pěkně kompaktní trsíky, tak by mohla Matronu trochu podepřít. Před ně pak mám v úmyslu dát nižší druhy jiných barev ( hodně tmavé a bílé - takovou směsku) - zřejmě bude ten záhon čistě sedový ( úzký záhon asi metr široký). Maximálně tam nechám tu jednu velkou šantu amožná přidám Caradonnu, aby tam kvetlo něco i v létě. Záhon je na úpalu na jih, stejně tam toho moc neprosperuje...

Jak chodím a okukuji seda, všimla jsem si, že včelky dávají samozřejmě přednost sedům, na které zrovna svítí slunko a taky, že se zatím vyhybají tmavě bordovému sedu ( nevím z hlavy jméno), ačkoliv je na sluníčku. Prostě jednoznačně preferují Matronu a už zkoušejí i ty obyčejné babičkovské, protože sem tam se už otevírá kvítek i na nich. Neon zatím přehlížejí, ale je dost ve stínu, může to být i tím :huh: . Zcela míjejí zatím i žlutokvěté sedum ( tuším H. Gray). Stardust mi zatím nekvete - jsem zvědavá, jak se jim bude líbit sedum s bílým květem ;) .

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 06. zář 2014 19:09 #292016

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
aha, díky - tak já mám jen tři druhy , ale na více místech . ten keřík co je částečně pod stromem má více sucho a moc nenaroste .ale i ostatní jsou na dost suchém místě u okraje - tak se nerozvalují .
Moderátoři: Eva L., Květa