Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Fuchsie

Re: Fuchsie 07. kvě 2012 06:12 #278611

• Pohlová
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 73
bojíte se zmrzlých?Já jo,zase si sestrojím rosný bod,mám už f.venku,tak se bojím.Netkaná textilie to jistí.(snad:up )
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Fuchsie 07. kvě 2012 06:14 #278613

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Pohlová, prosím, co to je "sestrojím rosný bod" ? Mám už venku cuketu, ráda bych tem šoupla i rajčata.

Re: Fuchsie 07. kvě 2012 06:21 #278614

• Pohlová
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 73
to jsem se dočetla tady u vás.je to od Amazonky:

Nejzásadnější, obvykle bohužel nejobtížněji chápanou veličinou, je teplota rosného bodu. Rosný bod je teplota, při níž je vzduch právě nasycen vodní párou = větší množství páry již nepojme a při dalším poklesu teploty je vodní pára vylučována (vysrážena) ve formě vodních kapiček. Jinak řečeno je to teplota, na kterou by musela být snížena teplota vzduchu, aby relativní vlhkost dosáhla 100%.

V přírodě se zvyšování relativní vlhkost, děje dvojí cestou:
dodáním vodní páry do vzduchu
ochlazováním vzduchu až k "bodu" nasycení.
Sama nechápu, ale je to definice

A teď laicky z úplně jiného zdroje:
Vezmeš venkovní teploměr a připevníš ho na nějaký stojan, kolem bambulky s "rtutí" (prostě mediem na měření) omotáš gázový obvaz a necháš ho viset dolů. Pod teploměr dáš kyblík s vodou a obvaz (ten visící konec) tam namočíš. Tím vlastně dokážeš uměle to, že ti teploměr bude měřit teplotu vzduchu s absolutní vlhkostí.
A teď platí, že nejnižší noční teplota bývá o 4°C nižší, než teplota rosného bodu (což ti ukáže teploměr v obinadle) v 17h. A pokud je hodinu před západem slunce rosný bod 0, nebo jde do mínusu, tak je jasné, že bude mrznout. No a pokud jsou ještě navíc hvězdičky, tak kytky domů na 150%.

Měřím to už týden a kontroluju s meteostanicí a funguje perfektně.

Poznámka: I zde můžete použít BBcode a smajlíky.
picasaweb.google.com/101614206845987509729/Ruze

Re: Fuchsie 07. kvě 2012 07:01 #278618

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Aha, to je tedy dost věda.... Díky za vysvětlení.
Tedy, chybí mi to základní - venkovní teploměr :huh: - holt tam tu textilku budu dávat preventivně.

Re: Fuchsie 11. kvě 2012 14:21 #278791

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Letos se držím zpátky, kupuju opravdu jen to, co potřebuju. Mám radost z každé kytky, kterou nesu na kompost / míň práce.
Ale když vyklopím z květináčku zdánlivě leklou fuchsii a uvidím, že raší z paty, šup a je zpátky v květináči. Takže, dejte jim šanci.
P1250608.JPG

P1250609.JPG
Poslední úprava: 11. kvě 2012 14:22 od MartaZ..

Re: Fuchsie 11. kvě 2012 14:25 #278792

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
schválně, kdopak máte letos nejdražší kompost?

já snad ani ne drahý , ale hóoodně, už teď mám plné kompostéry, řekla bych, že má zahrada produkuje hlavně kompost.

Re: Fuchsie 11. kvě 2012 20:46 #278801

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Marto, tak to se mas, ja porad kompostuju, rodina taky nic do kose na odpadky, co vypada prirodne, nevyhodi, dokonce mi muj muz z prace prinesl nashromazdeny polstarky z kavovaru (dostal pochvalu), tesim se na kazdej pytel s travou nebo listim od sousedu a porad malo.Letos zjara jsem koupila 8 kubiku, uz radej nevim, co to stalo a nejak nemam do ceho zasadit 3 rajcata

Re: Fuchsie 12. kvě 2012 06:01 #278808

• chrast
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 301
Ještě honem napíšu, než přijdou malíři. A až odejdou to už psát nebudu moct´ , protože jsem byla přesvědčena / těmi, co nejvíce "rozumí" koordinaci domácích prací/, abychom vymalovali celý dům najednou, takže se zblázním. Herdek, to je věta Ale k věci.
Letos mi nepřežila zimu ani jedna f. Dřív mi přezimovalo i 100 bez problémů. Fakt je, že to bylo v době, kdy jsme sem jezdili i v zimě. Myslela jsem si, že uschly, protože bylo dost teplo po celou zimu. Ale když jsem je vytahovala z květináče, měli většinou zeminu příjemně navlhlou. Ale téměř žádné kořeny. Žádnou svi.. jsem nenašla ani larvy a navíc byly zality hlísticemi. nechápu. A tak jsem se rozhodla, že dokud mi to důchod dovolí, budu mít f. jako letničky :ohmy:. Samozřejmě v malém počtu / asi 30? /.

Re: Fuchsie 12. kvě 2012 06:44 #278810

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:( Chrasti, upřímnou soustrast..
Asi 30... noo to je tak akorát ;) až já jednou budu v důchodu....Teď to nesmím přehánět, abych to stíhala uzalévat...

Přemýšlela jsem nad lalokáči... Pamětnice, řekněte, je to v našich krajích původní, takhle mohutně se vyskytující brouk? Nebo jsme si ho pěkně rozšířili zásilkovkami? Měla jsem první fuchsie podarované letité obrkeře od jedné staré paní, co je pěstovala celý život. Žádné nářky nad těmi žravými bestiemi jsem od ní neslyšela. Pak jsem si je sama od někud dotahla....
Jdu hledat poslední zbytky Dursbanu... zase byl jeden v koupelně, kde mám ještě schované ty největší květníky před zmrzlíky.

Re: Fuchsie 12. kvě 2012 07:09 #278811

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vlaďko, nevím, jestli je lalokáč původní, ale fuchsie nemám ( naposledy je tu pěstovala před 12 lety máma) a lalokáči tu venku jsou. Na jaře jsem přesazovala vysoká seda a prakticky všechna měla sežrané kořeny (našla jsem larvy) :( .
Moderátoři: Eva L., Květa