Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zvonky - Campanula

Zvonky - Campanula 07. čec 2017 15:17 #319749

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Květo, Kájo, děkuji, hned je zaštípnu, moje přílišná péče hnojením navodila růst pouze listů. Zkusím Kristalon plod a květ .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Zvonky - Campanula 09. čec 2017 18:40 #319806

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Campanula persicifolia chce víc sucho a výsušné místo nebo vlhko? Na netu jsou uvedeny oboje a já nevím, kam je teda mám strčit. Předem díky za zkušenosti.

Zvonky - Campanula 09. čec 2017 22:52 #319809

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, tohle jsou celkem nenáročný zvonky ( bacha, silně přesévací a potomstvo klidně může být i bílé :whistle: ). Nesnášejí úplné sucho a vedro, ani úplný suchý stín ( vyložený mokro tu nemám, takže nemám vyzkoušeno). Pokud mají trochu stínu a vlhka, jsou docela spokojené ;)
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Zvonky - Campanula 09. čec 2017 23:13 #319812

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jani, tobě se opravdu přesévají ?
mám dva kultivary - Campanula persicifolia subsp. sessiliflora 'Alba' a C.p. La Bonie Amie a teda potomka mi neudělaly nikdy.

k podmínkám - snese všechno. Mám je na úpalu ale i v hlubokém stínu ( zarostly, no ;) ), v poho.

DSCN5166.jpg

kromě dokvétající pivoňky vlevo jsou všechny bílé fleky v pozadí právě ony.
f. 10,6
Následující uživatel poděkoval: Marta, bradhal

Zvonky - Campanula 10. čec 2017 08:13 #319821

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Díky za rady. Mám tři modré bez dalšího označení, chtěla jsem je dát k silnici jako lem. Dám je tedy někam, kde je víc přistíní další rostliny. Zálivka není problém, mám to před domem, ale časem jsem ji chtěla vynechat.

Zvonky - Campanula 10. čec 2017 08:51 #319826

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Bradhal, při dostatečném vlhku si myslím, že vydrží i úpal.

Květo, ty obyčejné se mi přesévají úplně strašně :unsure: , jak polevím v ostražitosti, je záhon za 2 roky celý modrý :whistle: . První rok jsou to jen nenápadné přízemní listy, a druhý rok už to kvete. Dokonce se mi vsemenily do mezery mezi schody a chodníkem - no, než jsem zasáhla, vykvetly nádhernou ( na jejich poměry poměrně tmavou) modrou - no, vyrvěte to, když to tak krásně kvete, že :whistle: .
By mi ani nevadilo, že se přesévají, pokud by si udržely barvu..., ale dělají mí zmatly v záhonech :angry:

Kultivarový ani nemám. Měla jsem bílý plnokvětý, ale myslím, že do záhonu jsem ho nedávala, byl jen dlouho v květináči, ani nevím, jestli ještě žije :blush:

Zvonky - Campanula 10. čec 2017 09:26 #319828

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Jano, ten přesev ti závidím, mně se ani nesemení, ani většinou nevydrží. A to prakticky žádný zvonky. Buď nevylezou vůbec nebo je spasou slimáci. Mám pocit, že ti na ně pořádají přímo lovy se sítěma, a co nespasou rovnou, to si snad ještě nakládaj na zimu, aby v těch záhonech nezbyl opravdu ani lísteček zvonku. Jediný, co jakž takž ignorujou, jsou platycodony.

Zvonky - Campanula 10. čec 2017 12:06 #319829

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Varouchu,myslela jsem si, že zrovna broskvolistý zvonky nežerou, ale asi před 2 roky jsem je po dešti načapala - zvonky jima byly úplně obalený, ale byly jen na květech :sick: :angry: . Listy mi tu nežerou.

Jó, zvonky karpatský před nima taky neuchráním, ale ty osatatní nízký plazivý nechávají být ;) . Zato ty vysoký, c. latifolia a c. lactiflora dokážou vyžrat až do kořenů :(

Chutě slimáků jsou vůbec zajímavý :unsure: a zřejmě se i vyvíjejí, či co. Kdysi se mi pásli na hostách a denivkách, ty teď nechávají skoro na pokoji a začali žrát brunnery :unsure: , který před tím nežrali :whistle: . Ale jinak samozřejmě si nemůžu vysadit afrikány, aby nebyly do dvou dnů spasený :( ...
Moderátoři: Eva L., Květa