Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Phloxy

Re:Phloxy 13. lis 2010 02:21 #21821

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jano, vypadá takto ? ojojoj, ten je krásný.
helenium.info/phlox/plant/name/pinky-hill
Po takovém jsem pásla loni, růžový, bez očka - nepřežil mi zimu.
U mne je dost vlhko, phloxy ( zvlášť ty mladé řízkovance ) mi občas odejdou.
... ehm, mezi nimi právě Hesperis, už jsem ji sázela 2x.. bez úspěchu.

My jsme si daly v době phloxové výstavy ve Ctěnicích slet, proplkaly :laugh: jsme toho dost, rostlin jsme odnesly také poměrně velké množství. Co se mne osobně týče, kupuji většinou pro několik lidí, ve finále mi zbyl doma pouze jeden kultivar.
K svému překvapení ho nemám zanesený v tabuličce:blink: , ještě že na phloxy přišla řeč, musím za světla napravit.
Právě, jela jsem tam v létě s vírou v to, že si odnesu Tiaru, nebyla.. o to větší radost nastala s podzimem. :woohoo:

Pobrala jsem jednak Tiaru, druhák Jade ( á 2 ks ). Tiaru v květu vyfocenou nemám, ale Jade ano..
P1070670.JPG
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Phloxy 21. lis 2010 00:30 #22342

• jana
Květo,vypadá,snad ještě líp.mám ho taky ze ctěnic,určitě tam na jaře ještě bude.Já zase doufám,že na jaře bude Tiara a Jade,chystala jsem se tam pro ně a najednou skončili sezónu už l2.11.U nás je hodně lehká zem ale musím říci,že se mi ještě nestalo,že by mi nějaký vysoký flox nepřezimoval,jsem tedy na hesperis zvědavá.Co je pro mě záhada,že mu po roce nebo po dvou vždycky zmizí nízké polštářovité floxy,i ty,o kterých se říká,že jsou úplně nenáročné-už jsem je musela vzdát.

Re:Phloxy 22. lis 2010 21:48 #22450

• Květa
  • Moderator
Jano - těmi nízkými myslíš Phlox subulata ? to by mi bylo také záhadou.
ad Hesperis - mám také lehkou zem, možná dost vlhko. Hesperis mi odešla jednou přes zimu, podruhé jsem ji sázela letošní jaro - najednou zhnědla a bylo po ní. Stejně se zachoval ještě jeden kultivar - byl to jeden ze Sweet (-ů ).

Jo a s tím letním pouze jedním kultivarem jsem ( po prohlídce ) kecala. ;)
Zůstala mi Miss Jo Ellen.
Druhým kultivarem pak byla Phlox arendsii Suzanne. Oba ( i předtím koupená Miss Jill ) by měly být kříženci P. divaricata a P.paniculata, jsou drobnokvěté, Suzanne časně kvetoucí, po seříznutí by měla opakovat ( což na koupené bylo vidět ). Suzanne jsem nesázela - až na jaře.

Re:Phloxy 23. lis 2010 23:25 #22544

• jana
Květo,měla jsem i phlox divaricata,douglasii a stolonifera...po první zimě pár nevzhledných výhonků a po další zimě už neobrazily vůbec.nechápu,v čem je chyba.
Z vysokých floxů mám nejraději amplifolia,je určitě nejzdravější.
hesperis jsem sadila letos po výstavě ve ctěnicích,při sázení jsem ustřihla květenství,znovu vykvetla tak,že jsem ji obdivovala.Tak po zimě uvidíme.
Tvoje floxy jsou krásné,pamatuju si tvé fotky.

Re:Phloxy 24. lis 2010 00:57 #22546

• Květa
  • Moderator
Jano, tou stoloniferou jsi mne dostala. Nikdy jsem ji neměla, musím ji zkusit, schválně, jak by mi tu šla. Mohl ( haha, případně ) by z ní být celkem hezký podrost do polostínu. Už jsem si vyhlídla Albu, budu muset prosit Janinku na jaře o koupi :laugh: .
Douglasii tu mám, bez problémů.
K divaricata mám výhrady - u mne nejen že má hned po odkvětu padlí ( je pak dost ošklivá, následně zatáhne ), ale ještě ke všemu je hojně spásána plzáky. Měla jsem modrou, v létě jsem dostala i jiné barvy - uvidím, jak se budou tvářit ony. Jinak můj dojem je, že ( u mne ) za pěstování nestojí.
amplifolii mám asi pouze Davida. Spokojenost.
Nejzdravější ( u mne ) je ten nový kříženec Phlox maculata a Phlox glaberrima - Minnie Pearl od Krulichů. Nizoučký a v mé oblíbené bílé :silly: , navíc, má krásně temné listy.

Re:Phloxy 24. lis 2010 09:18 #22562

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
Květa wrote:
helenium.info/phlox/plant/name/pinky-hill
to jsou nadherne stranky..a tech kultivaru:)

Re:Phloxy 24. lis 2010 18:13 #22599

• Jana
Květo,na Minnie pearl se chystám na jaře,jen se bojím,jak to zase u mě dopadne.Jsem ráda,že ho chválíš.
Ještě k vysokým floxům-pořád se píše,že je napadají háďátka,ale jak to vlastně vypadá?jak se to liší(vzhledově )od pokročilejšího padlí?Na netu jsem obrázky moc nenašla a v knížkách které mám o škůdcích už vůbec ne.Nevíš náhodou?Děkuju,jana

Re:Phloxy 25. lis 2010 00:42 #22641

• Květa
  • Moderator
Jano, jj, M.Pearl je fakt hezká. Jen nekvetla podruhé ( na bočních ), zkusím ji trochu hlouběji př. rok seříznout - co kdyby, že...

ad háďátko zhoubné - naživo jsem viděla pouze napadení kuchyňské cibule, phloxů nikdy.

v podstatě - ( ale to zajisté víš :laugh: ) - je viditelné pouze pod lupou ( mikroskopem ), má několik generací do roka. Ochrana veškerá žádná. Prý pomáhá vysazení tagetes, ale to zase sežerou plzáci...
Napadené nejlépe spálit.

Na phloxech ( Gaissmayer ) příznaky začínají ztloustnutím stonků, skvrnami, zvarhánkováním. Ptž. po napadení následuje ( většinou ) houbová infekce ( Botrytis, hniloba ), mám za to, že si toho člověk většinou všimne až v tomto stádiu.
www.zahradaweb.cz/Patogeny-plamenky__s514x43932.html
fotka napadení na
P. subulata
plant-disease.ippc.orst.edu/disease.cfm?RecordID=1270
P. paniculata
www.wildstaudenzauber.de/Seiten/Schadinsekten.html
( na poslední fotce - prý se pozná podélným prasknutím stonku )

další f. přímo na phloxech jsem nenašla.

Lanling - že jo.. až moc inspirativní :laugh:

Re:Phloxy 25. lis 2010 23:54 #22696

• Jana
Květo,děkuju.To k tomu článku nemůžou dát fotky?Já bych to prostě chtěla vidět,jak to vypadá.

Re:Phloxy 27. lis 2010 01:02 #22801

• Květa
  • Moderator
Jano, no jo no... fotek jak šafránu... holt řeší věci podstatné pro výživu. Poškození na řepě, cibuli, česneku a pod. - fotek spousta. Z okrasných nejvíc na narcisech + tulipánech.
Na vysokých phloxech fakt jen ta jediná z něm. webu.
Moderátoři: Eva L., Květa