Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Echinacea - Třapatka

Echinacea - Třapatka 12. dub 2016 11:40 #305384

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jana V. napsal:
Téhle rudbeckii je velmi podobná jiná kytka a to ratibida :

a na rozdíl od echinaceí není krátkověká. ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Echinacea - Třapatka 20. dub 2016 09:09 #305830

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Květo, prosím, nebo i ostatní - rozumím tomu dobře, že Echinacey jsou krátkověké? Jak moc? Já jsem si na jaře objednala 5 "zakrslých" - asi budou krásné, ale cena byla taky krásná / á 150 Kč/. Tak se mám připravit, že mi dlouho nevydrží?

Echinacea - Třapatka 20. dub 2016 09:49 #305832

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
JUDY v časopise Zahradnictví jsem o tom četla několikastránkové pojednání, v botanické v Troji se na to zaměřili a zjistili, že v podstatě je věková hranice těch šlechtěných echinaceí cca 5 let. I tam bylo, které kultivary se zdají odolnější,ale nepamatuju si to. Myslím, že by to šlo řešit zmlazováním rostlin ( jako to chtějí i některé jiné trvalky) každé 3-4 roky.
Jinak já je mám už třetím rokem v květináčích a vypadá to, že v nádobách jim to svědčí, ale zatím jsem nedosáhla těch 5 let, tak těžko říct, jestli by takhle měly delší životnost nebo ne :unsure: .
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Echinacea - Třapatka 20. dub 2016 10:24 #305835

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jana již zodpověděla.

ad doba přežití - pěstovala jsem ( odhadem ) za své zahradnické pokusy asi 20 ( ? ) kultivarů. Většinu jsem jeden rok ( kvetoucí nebo při podzimním sázení ) zasadila, další rok vykvetly, následující již nebyly. Rekordmanem byla jedna obzvlášť drahá ( jak to již tak bývá ). Stála mne 250 Kč, nikdy jsem ji neviděla vykvést. Měla být vysokánská, v růstové sezoně po zasazení chytla houbu a i přes postřik... nic.

I přes mírné zimy v poslední době jsem koukala, že opět z cca 5 kultivarů, které jsem ponechala v záhoně ve skupince k dožití se mi nyní objevily pouhé dva. Na místě třetím rokem.

Echinacea - Třapatka 20. dub 2016 13:04 #305852

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
Mám klasickou Echinaceu purpureu vypěstovanou ze semínek, letos to bude 4. sezona. Narůstá mi do výšky 1m, bohatě kvete celé léto až do podzima. JAk dlouho vydrží, to netuším.

Jak se, prosím pěkně, zmlazuje Echinacea?
Poslední úprava: 20. dub 2016 14:48 od Marqetka.

Echinacea - Třapatka 20. dub 2016 13:28 #305854

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marquetko, ta obyč. je držák, jen ty šlechtěnky mají potíže se udržet...

Zmlazuje se ( echinacea) tak, že se najaře odhalíš krček až ke kořenům a koukneš, jestli ty výhony už mají na bázi kořínky. Pokud ano, opatrně vyjmeš ze země ( květnináče) jemně odrthneš a samostatně zasadíš do květníku, vysadíš, až budou kořeny koukat dolem květináče. Matečnici obvykle nějaké ty puky zůstanou, tak tu lze zasadit do země hned.

U jiných, např. u kopretin prostě vyryješ trs, rozebereš a zpět zasázíš roztrhané na víc kusů.
Následující uživatel poděkoval: Marqetka, JUDY

Echinacea - Třapatka 21. dub 2016 07:48 #305881

• JUDY
  • Platinum Boarder
Moc děkuji za odpovědi, tak uvidím, jak si povedou. Ty moje určitě budou ty přešlechtěné šlechtičny - chtěla jsem ,aby měly tak do 40- 50 cm max. Marquetka mě s dotazem předběhla, takže pokud to půjde, pokusím se i o zmlazení. Ještě Jani - ty, co máš v nádobách, schováváš je na zimu dovnitř?

Echinacea - Třapatka 21. dub 2016 08:02 #305882

• Jana V.
  • Platinum Boarder
JUDY, loňské a letošní nákupy echinaceí - do těch bych ještě nešahala. Max přesadit do většího květináče a namíchat substrát napůl s hlínou a trochou písku. Kytky pak nedělají ty kořínky tak moc jemné, jako v těch rašelinových substrátech a lépe se pak s balem pracuje, když ho rozebírám.

Půlka jich byla přes zimu venku ( ale bylo max. -15) a půlka ve skleníku. Předtím vždycky v nevytápěném skleníku ( letos už se všechno do skleníku nevešlo, něco zůstalo venku a echinacey omylem taky :huh: ).

Nicméně nováčci nakoupení loni v létě ve Ctěnicích v květu přezimovaly kupodivu lépe venku :unsure: , všecny 3 co byly ve skleníku jsou kaput :angry: .

Echinacea - Třapatka 21. dub 2016 08:25 #305884

• JUDY
  • Platinum Boarder
No tak to jsem teda zvědavá, jak si s nimi poradím - bude to asi " pudová " záležitost - holt buď to pude nebo nepude :laugh: :laugh: :laugh: Děkuju.

Echinacea - Třapatka 21. dub 2016 11:22 #305895

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Přesně tak, někdy člověk dělá psí kusy a stejně to moc nepomůže. Ono to nějak dopadne ( jen je blbé, že jsou zrovna tak drahé).
Moderátoři: Eva L., Květa