amazonka01 napsal:
Ani echinacey, ani rudbekie (a furt nevím rozlišení, zatím se držím chlupatých listů

) ožrané nemám..
Amazonko, jsem si s tím svým původním rozlišením nedělala moc velkou legraci...
chlupaté listy jsou zavádějící - myslím, že např. Rudbeckia amplexicaulis je má hladké, matné modravé, R. laciniata a R. fulgida myslím jsou také bez ochlupení (

).
Echinacey i rudbeckie patřily do stejného rodu, pak byly botaniky odděleny. Mnoho znaků, které by je od sebe odlišovaly ( pro běžného konsumenta ) není. Jsou to prérijné rostliny, mají stejné ( podobné ) nároky na pěstování, pochází ze S.Ameriky. Rudb. nejsou - podle mého - tak náchylné na zimní vlhkost.
Původně je od sebe bylo poměrně snadné odlišit barvou květů - ech. byly vínové, nachové, purpurové, lila a bílé + výjimka E.paradoxa = žlutá, rudbeckie pak žluté s tmavě hnědým až černým středem ( angl. název Black Eyed Suzan je přiléhavý ).
Jenže... velmi snadno se kříží.. Američané Richard Saul a Jim Ault dosáhli křížením echinaceí jiného barevného spektra, na světě byla série Big Sky a nastal prudký nárůst hybridních kultivarů echinacey - dnes jsou kultivary různě vysoké, plné, poloplné, barva není vodítkem.. žlutých ( kt. právě původně kromě E.paradoxy barevně zastoupena nebyla ) je povícero.
Rudbeckie proti tomu šlechtěním byly obohaceny o tóny hnědavé až hnědobordové ( Rudbeckia x hirta ‘Cherry Brandy ).
Snad jediným spolehlivým rozdílem, kt. mne napadá, je rozdílnost semeníků. Rudbecia ho má hladký, echinacea ježatý ( echinos = ježek ).
Plzáci mi je nežerou ( ani mladé ) - asi mají u mne lákavější potravu.