Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsevy

Re:Výsevy 13. dub 2010 01:37 #5252

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ke krásenkám : soudila jsem pouze podle svých podmínek. Samo by vysít šly, vzejdou ale až budou vyšší teploty.
Letos jsem ještě nic, co se vysévá přímo na záhon nesela.
Líp se mi na volných plochách rýpou nálety mladých pampelišek, nemusím se zabývat semínky v půdě.

Honzo, o šalvěji nic nevím.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Výsevy 13. dub 2010 08:21 #5256

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
ke krásenkám : soudila jsem pouze podle své zapomnětlivosti a neschopnosti cokoliv udělat ve správný okamžik.

O pampeliškách mi ani nemluv. Pole se proměňuje v jedno velké pampeliškoviště:angry: Přitom kolem dokola je zušlechtěno, nevím odkud přilítli první kolonizátoři.

Re:Výsevy 14. dub 2010 00:16 #5264

• Květa
  • Moderator
:laugh: :laugh: no vidíš, Zdenko... poradily jsme.
Můžeš, ale i nemusíš je vysít.

Dneska jsem se hrabala v záhonu, začíná vzcházet Verbena bonariensis. Opět hojně.

Honzo, vracím se k šalvěji. Asi ti fakt moc neporadím ( moc se mi do toho nechtělo, páč jsem ji měla pouze jednou, kdysi, cca před 20 lety, tudíž vzpomínky jsou značně mlhavé ).

Tenkrát jsem ji pěstila ve fóliáku, sázela až po zmrzlých - tudíž netuším, jestli ( jak moc ) je náchylná na mrazíky.
Co si ale - matně - pamatuju byl návod, že se má 2x ( před vysazením ) zaštípnout aby rozkošatila. Třeba by to pro tebe bylo řešení a vyhnutí se pikýrování.

Re:Výsevy 14. dub 2010 07:40 #5269

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Připojím zkušenost se šalvějí,měla sem jí z jednoho zahradnictví - údajně mrazuvzdorná,.....No je to 2roky tudíž mírná zima, no nepřežila:)
Mamka si předtím naštípala a dala do skleničky, zakořenila dobře, taky sme zaštipovali byly z toho hezké vzdušné keříky a kvetla celé léto jak v plostínu tak na slunci. Už jí nemám. Toť vše.:(

Re:Výsevy 14. dub 2010 10:17 #5271

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Květa wrote:
:laugh: :laugh: no vidíš, Zdenko... poradily jsme.
Můžeš, ale i nemusíš je vysít.

... děkuji i tak za názory. Ono se to vyvrbilo stejně samo - lilo, zima - komu by se chtělo na zahradu - ani psům se tam nechtělo.
V pátek si vyzvednu balík od Basika a příští týden mám avízo na balík od Krulichů - dosadím a na zbytek pak dám letničky.

Re:Výsevy 15. dub 2010 10:49 #5307

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, Lenpel, díky za reakce na šalvěj, pak napíšu, jak to dopadlo.

A taky díky za ty krásenky, mám tu už přes rok nějaké z Bělehradské, tak je vyseju, volného místa nemaje.

Květo milá, zkušená, můžu vyloudit další radu? :laugh: Ty samo-verbeny vykvetou letos anebo za rok?
Mám pár přichcíplých zaoknáčů a pánové z Bělehrad...ské tvrdili, že vykvetou až napřesrok. Což bych nerad.
Ta od tebe, co mi předala Hespa, kvetla tentýž rok, ale to už byl macek. ;)

Re:Výsevy 15. dub 2010 23:45 #5330

• Květa
  • Moderator
Honzo, teď bych nejraději pronesla něco o odbornosti prodavačů. Odpustím si, ale je to na špičce jazyka :laugh:

Verbeny bon., kt. jsem ti loni posílala byly rychlené ( seté doma, jistotní výsev ). Jediná jejich výhoda je v tom, že kvetou ( podle počasí ) cca o měsíc dříve než samovyseměnělé.
Čili zaseješ, poměrně dlouho je pouze přízemní růžice, pak vyrazí trifid a za pár se v létě můžeš kochat. Květy nevydrží pokles pod nulu, zbudou pak v záhoně ( celkem dekorativní ) hnědé semeníky. Nechávám do jara. I při mírných zimách v předcházejících letech byly matky na jaře mrtvé.
O potomstvo se spolehlivě postarají, hojně až plevelně. V juniořím stavu se mláďata snadno vytrhnou.
Skorojistě si myslím, že pokud ti ještě neklíčí z loňských vyklepaných semínek větrem, zanedlouho začnou.
S naprostou jistotou mohu tvrdit, že semena jsou klíčivá i při hodně velkém mrazu, dlouhé sněhové pokrývce. Těm snad nic nevadí. Letos poprvé jsem je doma nesela.
Klíčí mi zatím ( pouze ) na nejvíce prohřátém místě - byly tam na podzim cca 2 rostliny. Jak vypadají, přikládám. Všechno pidi zelené jsou verbeny.
P1060213.JPG

Re:Výsevy 15. dub 2010 23:47 #5332

• Květa
  • Moderator
a kurňa.
Na předcházející fotce jsou sice mláďata, kt. jsem ti chtěla ukázat - ale čemeřičí.
( takhle se mi semení )
tak teď správná fotka - verbeního potěru
P1060208.JPG

Re:Výsevy 18. dub 2010 00:03 #5422

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, díky díky. ;)
Kdy teda myslíš, že tenhle tvůj potěr zakvete?
Jo, a pořád nevím, kolik jsi m n.m., sím? Pro srovnání.
No a vyklepané větrem se nekonají - poslal jsem palice na podzim Kerijce.
Tak uvidíme, zda se nečeho dopěstuje - připadaly mi tak nějak hrozně sterilně (vodvoka, cháá).
Vidíš, jakou cestu ty od tebe měly. ;) Dodám foto mých zaoknáčů.
Jsou suveréně nejmenší ze všeho výsevu, ze stejného termínu a podmínek (šalvěje, gaura,
rudbekie, divizny, levandule, zvonky, stračky a už nevim).

Hm, to mi připomíná, že jsem přes den zahlídnul ty nenahrnkované šalvěje zvadlé,
tož beru baterku, je půlnoc, a jdu strašit a zalívat. :laugh:

Re:Výsevy 18. dub 2010 23:53 #5470

• Květa
  • Moderator
Honzo, tenhle potěr pokvete kolem 15.7. Zkoumala jsem fotky, v tomto termínu už ji mám vždy rozkvetlou.
Loni méně ( bylo chladněji ), předloni v plném květu.

Existuje možnost, že se loni vyklepaly ještě před sklizní a odesláním, semínka z nich vypadávají ( si myslím ) takňák průběžně.
Třeba je objevíš.

Nadmořská výška : 240 m, proti Pze jsme o cca týden až 14 dnů opožděni. Holt sever.
Moderátoři: Eva L., Květa