Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Suchomilné trvalky a keře

Suchomilné trvalky a keře 13. čec 2019 17:55 #325832

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Díky vám za "zpravodajství" k těm suchomilkám.........u nás tedy sušina děsná......naposled pršelo 8.6.a to 5mm a za včerejšek a dnešek dohromady 10mm. Tak je to pro všechny kytky velká zkouška........
Ráda bych k vašich zkušenostem přidala ještě jednu úžasnou kytku, která mi mile překvapila...erigeron / turan/ zvládá sucho parádně........mám růžový a fialový....růžový časem trochu světlá, ten druhý nikoliv. Oba kvetou na plném sluníčku už tři neděle a v pohodě. Jinak chválím mavuně, rozrazily a kohoutek věncový......

DSC02490.jpg

DSC02483.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Kaja, alenak, babkaela

Suchomilné trvalky a keře 13. čec 2019 20:06 #325838

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Díky za poznatky o suchomilkách. Je zajímavé, že v každé zahradě se chovají jinak. U mne se yzop množí a množí, zapleveluje. Ač špičky květů uschlé, tak nedám dopustit na levanduli. Vzorně se taky chová kokarda.Poblekla mi vloni zašla, hellenium taktéž. Turan mám letitý jednoduchý, ten plný taktéž nevydržel. Ono taky asi záleží, v jaké je trvalka formě a stáří. Jsou to záhady, jak se projevují v zahradách.
Gaury jsou u mě taky neskutečné, ještě že jsem vloni nedala pryč semenáčky echinaceí, nekvetly, ale letos s 1ním prolitím jsou krásné.
DSC02081.jpg

DSC02037.jpg

DSC02051.jpg

- dod. vše vydrží nepety - šanty (teda mimo válení koček :laugh: )
Poslední úprava: 13. čec 2019 22:35 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Kaja, varouch, quendery, Láďa, Ajka, babkaela, alcearosa, bradhal

Suchomilné trvalky a keře 14. čec 2019 14:00 #325847

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Co se týče trvalek pro sebe jsem si je rozdělila do několika skupin.
Sucho x horko x sucho + horko.
1.Jednak ty, co suchem ( s občasným zalitím ) zdánlivě nestrádají. U některých problémkem pak ale je zase soužití s vyhnojeným záhonem, příp. živnou půdou.
2.Ty, co suchem a horkem upadnou do dormance, záleží pak na následných počasních podmínkách, zda se z ní 2a probudí ( nebo taky ne 2b ).
3. Ty, co suchem a horkem nejsou vzhledné, zalití ( občasné ) to spraví.
4.Dtto, co předcházející, ale i když zaléváte, dostatečně, nedají to. Poškození zůstává. Jednak listů, druhák květů.

Zatím dle mých záhonů nelze srovnávat loňsko a letošek, je brzy. To nejhorší ( dle loňska ) časově ještě nepřešlo.

U něčeho mě ta nesnášenlivost sucha a horka poměrně loni překvapila ( veronicy - 2b ). Ještě horší to bylo u veronicaster + phloxů - 4.

salvia ( nemorosa + pratensis ) - jak kdy, loni 2b, občas 2a, trpí na podeschnutí.

zajímavá byla potřeba vody u echinaceí ( 3 ), u aster - tam to bylo dle druhu ( n.-a. + n.b. mám málo, skoro až 4, možná 3 ). A.ericoides většina 3 ( zalít 1x týdně ), naprosto bez problémů ( skoro bez zálivky ) A. amellus + A. divaricatus + další.
--
1.
ad Penstemon H.Red - jj, bez zálivky, bez poškození. Díky suchu 2015 sbírkuju, nyní 4 kultivary.
kuklíky - jj, dormance, v září obrazí
kalimeris - občas zalít, málokdy, po A. amellus nejnižší potřeba vody.
baptisie
amsonie ( u mne ne hubrichtii, nevykvete )
překvapuje gillenie ( dává plné slunce :blink: )
divizny tam nesouhlasím, záleží na druhu
gaura
catananche - jj, ale ta zas nedává mokro ( teda kdyby ještě někdy bylo, že :lol: )
ad yzop - chm, sucho ano, ale mívala jsem zčernalý vnitřek + spodek trsu ( fuj ), nevoněl psovi, následně mě o ně připravil - o všechny.

ad turan - mám pouze Erigeron 'Sommerneuschnee' ( jednoduchý bílý ), loni po odkvětu dormance, letos nehodnotím, páč jsem jej rozdělila a přesazovala = uschnul při 37.

---
brala jsem postupně, jak jste psali.
z nezmiňovaných marulky ( Calamintha ), nepeta, artemisia ( ne lactiflora, ta zalít chce ), pycnanthemum... asi by se našly další, ale momentálně mě nenapadají.
--
negativně překvapily loni trávy ( nejvíce dochany, v závěsu miscanthusy ) - o těch ale řeč zde není.
--
největším překvapením je pro mne letos nepotřeba vody u Hydrangea quercifolia, ale jsem v hodnocení opatrná. Mám tu tři, loni jsem se se zálivkou nepřetrhla ( minimální ), letos dtto. Kvetou, divím. Jako nebují, to zde nikdy, ale v podstatě ani nestáhly listy. Uvidí se př. rok, co to s nimi udělalo.
--
řimbaby - v 37 uschly na stojato.
--
nejvíce smutná jsem z astrantií, to je neúspěšný boj. Blbě reagují i sanguisorby.
Poslední úprava: 14. čec 2019 14:04 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa

Suchomilné trvalky a keře 14. čec 2019 21:16 #325851

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Pěkně jsi to rozdělila, Květo. :)
K těm, co nepotřebují nic a psalo se o nich, upřesňuju z divizen hlavně v. olympicum (to je kus kytky, za kterou se otočí i zedník). Ostatní jsou už odkvetlé a utlačují je trsy dalších rostlin.

Dál sucho ignoruje digitalis - jak ten náš klasickej (má pár semenáčů, spoléhám, že prostě roste tam, kde mu to vyhovuje), tak digitalis ferruginea Gelber Herold. Teprve vytahuje vzhůru květenství.

Z těch, co jsem neuváděla, tak klasika verbena bonariensis, solidaster luteus (loni sázený, zatím bez zálivky, takže na suchu, ale vedra teprve přijdou, vypadá zatím dobře), mrkve! Letos mají asi metr a půl a květenství jak dezertní talíř. Sety loni, utopeny pod krásenkami, letos mají krásenky co dohánět. Mavuně taktéž bez zálivky kvetou. Šanty jsou ostříhané po prvním megakvetení a vesele obrůstají.

Z trav jsou zatím bez problémů sesleria autumnalis, pennisetum Karley Rose (kultivary pennisetum alopecuroides jsou menší, chybí jim voda), sporobolus heterolepis a eragrostis trichodes. Nově jsem sázela stipa gigantea, nádherné květy, ale netroufnu si hodnotit, zasazen teď na jaře, ponechán osudu bez zálivky.

Co vykmitnu: aster novae-angliae. Už loni byly tragický. Sice to ustály, ale měly malé květy, proschly až ke květenstvím, trpěly a já taky. Letos jsou opět malé, opět prosychají až nahoru, opět trpím. Mám místo nich objednané baptisie. Zvážím jako náhradu bělotrn nebo jinou vyšší astru (bohužel ty, co to loni zvládaly, jsou spíš nižší a potřebuju vyšší habitus).
veronicastrum - asi postupně, mám velké trsy a je mi jich strašně líto, protože i když zrovna nekvetou, tak ta struktura je v záhonu úžasná, ale asi je taky postupně nahradím. Baptisia je opět horký kandidát.

Napřesrok asi koupím kilo jednoletejch polních chrp a budu cukrovat všude. Až pak začne zas něco z trvalek odcházet, tak to třeba v tom letničkovým výsevu přehlídnu a nebudu pro to plakat. :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, babkaela

Suchomilné trvalky a keře 14. čec 2019 21:28 #325852

• alenak
  • Platinum Boarder
Květo, o hortenzii dubolisté se píše, že je jako jedinná na sucho. Vloni už jsem o ni uvažovala, na pořádnou jsem nenarazila,ale kam s ní a pak stopka. Letos stopka porušena - Strong Anabelle, nedala se tam nechat. No tak jak cvok lítám s konvemi.
Řimbaby mám taky hodně opálený, ale jsou tam hodně semenáčky. U mě ale i baptisíe se opálily, musely dostat sestřih.
Potvrzuju kohoutek věncový, výborný. :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, babkaela

Suchomilné trvalky a keře 17. čec 2019 20:00 #325871

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aleno, ona až Strong Annabelle ( Incrediball, kurňa, nemohli by FAKT ti šlechtitelé používat jeden název ? kdo si to má pamatovat ) prokoření bude to výrazně lepší. Já svou zalévám tak max. 1x týdně. Ona si vždy řekne klopením.

ad dubolístka - jj, ale až tak hodně - to mě překvapilo.

--
zapomněli jsme na euphorbie a seda.
--
Varouchu, kdysi jsem měla V. olympicum Album, joj, to byla krasavice..
ad digitalis - letos z nich mám taky velkou radost ( obyč, semenáčky ). Vtrousily se mi do záhonu, bezva.

DSCN0957.jpg

Po několik let nazpátek mi ale nekvetly - vzešly, ale to hnedléto je podťalo. Kvetly pouze ty v polostínu. Na slunci nikoliv.
Digitalis ferruginea - pěstovala jsem kdysi ze semen, mladé sežrali španěláci. Myslela jsem, že mě trefí, ani jsem jej neviděla vykvést. Jo, to jsme mívali kdysi věci, co už v polopoušti nemáme.. :lol: Chutnají jim i semenáčky těch obyč.

ad trávy - loni mi Pennisetum al. vůbec nevykvetlo, ani jedno. Ty jsou na vodu asi z mých nejnáročnější. Pes to věděl, přes zimu mě všech zbavil. No nic..
ad Stipa gig. - to je moc krásná a majestátní tráva, velmi časně kvetoucí. Uchovala jsem ji cca 4 roky, pak mi vymrzla. Přece jen, ty naše bývalé zimy se sněhem na ni byly moc.
Z trav dodávám sorgastrum, schizachyrium scoparium a andropogony. Bez problémů pak panicum, někt. molinie a calamagrostis.
--
po tom dešti se mi veronicastra všechna vzpamatovala, stojí jak vojáci. A to vypadaly všechny naprosto tragicky. Stav zřejmě pouze do pátku, pak zas udeří..
ad mrkve - máš tu červenokvětou mrkev ?

ad aster - Varouchu, zkusila bych A.laevis. Jako bez vody nevydrží, ale jak mají kořání hned pod povrchem, stačí jim málo. Netestovala jsem je bez zalévání, páč jsem měkota, nevydržím, ale i loni byly slušné. Moc je nepěstuji, páč jsou v mokrých letech kolonizátoři ( dělají ty hady kořenů ), vysoké jsou ( tady ) min. 150, spíše víc. Mám Calliope, Orpheus. Největší monstrum pak je A.n.-b. Le Vasterival. Obstojně sucho snáší i Aster Coombe Fishacre, navíc je trsnatý.
V nejhorším stavu - podobném, jak popisuješ, tady je Aster Anja's Choise. Kurňa, taková krasavice.. zatím nechávám. Druhá pak Aster ericoides 'Cyrille', to jsem si zas umanula, že musím růžovou ericoides. Nevím, co jí vadí víc - sucho nebo je to nerost od základu.
Poslední úprava: 17. čec 2019 20:31 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, varouch, Ajka, alenak, babkaela, bradhal

Suchomilné trvalky a keře 16. srp 2019 11:48 #326203

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Zajímavé je, že bílekvetoucí yzop je, oproti modrým, nejen o poznání pozdnější,
ale zároveň také odolnější suchu a nezálivce. Stále vypadá krásně, fotky aktuální.

P2950828.jpg

P2950890.jpg

P2950837.jpg

P2950839.jpg
Následující uživatel poděkoval: alenak, babkaela

Suchomilné trvalky a keře 16. srp 2019 13:21 #326204

• alenak
  • Platinum Boarder
bílý yzop nemám, ale starý modrý mám teď po dešti jak Květa popisovala, rozvalený, začernalý uvnitř keře :unsure:

- ale čemu se daří v suchu, tj. marulka šantovitá, mám ji asi 4 roky a zvládá vše výborně. Bílé šalvěje mi zmizly, tak dám marulku. :) je bezpracná, na jaře pouze zastřihnu, hmyzáci ji milují.
DSC02513.jpg

DSC02510.jpg

DSC02519.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch, Ajka, babkaela, alcearosa, bradhal
Moderátoři: Eva L., Květa