Co se týče trvalek pro sebe jsem si je rozdělila do několika skupin.
Sucho x horko x sucho + horko.
1.Jednak ty, co suchem ( s občasným zalitím ) zdánlivě nestrádají. U některých problémkem pak ale je zase soužití s vyhnojeným záhonem, příp. živnou půdou.
2.Ty, co suchem a horkem upadnou do dormance, záleží pak na následných počasních podmínkách, zda se z ní 2a probudí ( nebo taky ne 2b ).
3. Ty, co suchem a horkem nejsou vzhledné, zalití ( občasné ) to spraví.
4.Dtto, co předcházející, ale i když zaléváte, dostatečně, nedají to. Poškození zůstává. Jednak listů, druhák květů.
Zatím dle mých záhonů nelze srovnávat loňsko a letošek, je brzy. To nejhorší ( dle loňska ) časově ještě nepřešlo.
U něčeho mě ta nesnášenlivost sucha a horka poměrně loni překvapila ( veronicy - 2b ). Ještě horší to bylo u veronicaster + phloxů - 4.
salvia ( nemorosa + pratensis ) - jak kdy, loni 2b, občas 2a, trpí na podeschnutí.
zajímavá byla potřeba vody u echinaceí ( 3 ), u aster - tam to bylo dle druhu ( n.-a. + n.b. mám málo, skoro až 4, možná 3 ). A.ericoides většina 3 ( zalít 1x týdně ), naprosto bez problémů ( skoro bez zálivky ) A. amellus + A. divaricatus + další.
--
1.
ad Penstemon H.Red - jj, bez zálivky, bez poškození. Díky suchu 2015 sbírkuju, nyní 4 kultivary.
kuklíky - jj, dormance, v září obrazí
kalimeris - občas zalít, málokdy, po A. amellus nejnižší potřeba vody.
baptisie
amsonie ( u mne ne hubrichtii, nevykvete )
překvapuje gillenie ( dává plné slunce

)
divizny tam nesouhlasím, záleží na druhu
gaura
catananche - jj, ale ta zas nedává mokro ( teda kdyby ještě někdy bylo, že

)
ad yzop - chm, sucho ano, ale mívala jsem zčernalý vnitřek + spodek trsu ( fuj ), nevoněl psovi, následně mě o ně připravil - o všechny.
ad turan - mám pouze Erigeron 'Sommerneuschnee' ( jednoduchý bílý ), loni po odkvětu dormance, letos nehodnotím, páč jsem jej rozdělila a přesazovala = uschnul při 37.
---
brala jsem postupně, jak jste psali.
z nezmiňovaných marulky ( Calamintha ), nepeta, artemisia ( ne lactiflora, ta zalít chce ), pycnanthemum... asi by se našly další, ale momentálně mě nenapadají.
--
negativně překvapily loni trávy ( nejvíce dochany, v závěsu miscanthusy ) - o těch ale řeč zde není.
--
největším překvapením je pro mne letos nepotřeba vody u Hydrangea quercifolia, ale jsem v hodnocení opatrná. Mám tu tři, loni jsem se se zálivkou nepřetrhla ( minimální ), letos dtto. Kvetou, divím. Jako nebují, to zde nikdy, ale v podstatě ani nestáhly listy. Uvidí se př. rok, co to s nimi udělalo.
--
řimbaby - v 37 uschly na stojato.
--
nejvíce smutná jsem z astrantií, to je neúspěšný boj. Blbě reagují i sanguisorby.