Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Jehličnaté dřeviny v zahradách

Jehličnaté dřeviny v zahradách 27. čen 2012 22:59 #280897

• lanimka
  • Fresh Boarder
Zdravím brzo zrána!

Chtěla bych do zahrady nasadit skupinu jehličnanů, podmínkou jsou mělké kořeny, protože je pod nimi vinný sklípek (cca 1,5-2 m hluboko). Moc se mi líbí převislé i tvarovatelné nižší jehličnany, ale jsem laik a potřebuji poradit - co a jak daleko od sebe? Místa máme dost, budu ráda za všechny tipy.
Letos byl u nás v zimě holomráz bez sněhu a pomrzly mi všechny bambusy. Tak vymýšlím, co bych místo nich nasadila.

Ještě doplním, že v zahradě máme jen jeden jehličnan, černou borovici. Přikládám i fotku (z loňska) - je to plac vpravo od zahradního domku.

DSC07135.JPG

pokračování zahrady
DSC07136.JPG
Poslední úprava: 28. čen 2012 05:38 od lanimka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Jehličnaté dřeviny v zahradách 06. zář 2012 12:06 #283255

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Prosím o radu: mohou se tisy přesazovat teď na podzim nebo raději až zjara? Díky.

Re: Jehličnaté dřeviny v zahradách 19. zář 2012 16:37 #283665

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Potřebuji na skalku nějakou dřevinu - nižší tak do 90 cm, tzn. roubovanou na kmínku, pomalu rostoucí, spíš listnatou. Napadla mě gingo biloba, tak trochu kompromis mezi listím a jehličím. Byla jsem obhlédnout v zahradnictví a mají G.B. Mariken - výška kmínku od cca 40 cm a vyšší. Na ceduličce je pak ale udávaná výška až 150 cm, což mě trochu mate. Myslela jsem, že dřeviny roubované na kmínek zůstávají stejně vysoké, mohutní akorát koruna, takže dobrá, trochu do výšky narostou. Mám tedy věřit údaji na cedulce nebo jaká je vaše zkušenost?

Re: Jehličnaté dřeviny v zahradách 19. zář 2012 18:45 #283672

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
skalnicka mam presne toto gingko v skalke, myslim, ze mohutnie len koruna, kmen ak rastie, tak len trosku - nevsimla som si. (mam 3 roky). ale koruna je teda celkom akcna :-)) ale stale ma u mna tak cca ten 1m.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Jehličnaté dřeviny v zahradách 19. zář 2012 19:09 #283676

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
helena napsal:
Prosím o radu: mohou se tisy přesazovat teď na podzim nebo raději až zjara? Díky.

Helo, nikdy jsem tis nepřesazovala, takže budu jen teoretizovat, co jsem kde vyčetla. Jehličnany všeobecně se přesazují na začátku podzimu, t.j. teď. Pokud se to nestihne do konce září, pak je to prý lepší odložit na jaro. Je to podobné jako např. u rododendronů.

Re: Jehličnaté dřeviny v zahradách 20. zář 2012 04:53 #283687

• skalnička
  • Platinum Boarder
Mrku, prosím, nebyla by fotka? díky

Re: Jehličnaté dřeviny v zahradách 20. zář 2012 06:04 #283694

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mrku,zastřihuješ mu korunku nebo dá se to vůbec?Mám ho totiž už dva roky v kontejneru (kmínek asi 120cm) a konečně ho chci zasadit na stanoviště,kde má ale malé možnosti moc se rozšiřovat.Teď tam mám převislou jívu ,ale chytla rez a vypadá to nehezky,tak ji chci nahradit jinanem.
Poslední úprava: 20. zář 2012 06:05 od Evka.

Re: Jehličnaté dřeviny v zahradách 20. zář 2012 11:32 #283701

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
vybehla som vonku fotit, vo fotaku nie je karta a netusim kam zmizla. ale nasla som fotku z roku 2010 a ked to porovnam - kmienok je tak dvojnasobne hruby (moj je inak tak cca 50 cm vysoky - kmen) a korunka je mozno o 10 cm v polomere (teda do kazdeho smeru :-)) vacsia. na prvy pohlad vyzera teraz v podstate rovnako ako na tejto starej fotke. takze mohutnie, hustne, ale do vysky moc nerastie.
nestriham, nerobim nic.

gingko.JPG
Poslední úprava: 20. zář 2012 11:33 od mrk.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule, Evka

Re: Jehličnaté dřeviny v zahradách 20. zář 2012 13:29 #283705

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Eva L. napsal:
helena napsal:

Helo, nikdy jsem tis nepřesazovala, takže budu jen teoretizovat, co jsem kde vyčetla. Jehličnany všeobecně se přesazují na začátku podzimu, t.j. teď. Pokud se to nestihne do konce září, pak je to prý lepší odložit na jaro. Je to podobné jako např. u rododendronů.

Evi, děkuji. Radila jsem se se sousedkou a ta řekla totéž, co ty. Už jsou přesazené.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Jehličnaté dřeviny v zahradách 20. zář 2012 15:36 #283708

• skalnička
  • Platinum Boarder
Mrku, díky za fotku. Máš krásný jinan. Pořídila jsem dneska G.b. Mariken a o víkendu jde na místo. Doufám, že mi poroste tak hezky jako tobě.
Následující uživatel poděkoval: mrk
Moderátoři: Eva L., Květa