Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Květen 2011 - právě kvete...

Re: Květen 2011 - právě kvete... 27. kvě 2011 20:17 #255324

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Poznají se i malinký, já je sela taky, jsou moc krásný a nezaberou tolik místa a na pytlíčku mají napsáno letnička
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Květen 2011 - právě kvete... 27. kvě 2011 20:18 #255325

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Vláďo, jsou i jednoletý, ty jsou malinkatý a mně se vloni moc nevydařily. Ale neztrácej hlavu, kup semínka těch trvalejch - delphinium a nasej, stejně pořádné budou až příští rok, že jo, holky? Můžou se sít i teď, ne? nebo až v září?

Re: Květen 2011 - právě kvete... 27. kvě 2011 22:58 #255341

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Moc hezky vám to všem kvete, nevím, koho chválit dřív. :)

Kdoulovcové plody nemají český ofiko název, ale potvrzuju, že jsou nádherně voňavé,
svěže - po ovocem vonících růžích (´Augusta Luise´).
Dáváme je do prádla, teta jich mívá ze svých keřů na podzim celý košík, jsou fajne i na různé aranže - dlouho vydrží.
Jsou jako kameny, kdo je ukousne, ucítí, jak jsou nemožně trpké, ale náš učitel je jí a snaží se při tom tvářit nekysele. :lol:
Pěkná hejna kdoulovců všemožných barev jsou v Dendrologické z. v Průhonicích.

Ke kvetení - kvete toho dost, každým dnem víc, chtělo by to vodu. I v tom mém suchu jsem si už dříve dovolil založit
koutek vlhkomilek, jsou lehce ve stínu, mají funkci zakrýt přístřešek od popelnice při pohledu z lavičky pod jabloní
a kdyby někdy pršelo, tak by teoreticky ta voda mohla stékat po popelnicové stříšce až k nim. :lol:

Janinko, docela rozdíl ve kvetení sasanek, že? Ty tvoje už, předpokládám, budou mít chmýří nebo se pletu?
P1900973_2011-05-28.JPG

Další vlhkomilná džunglička, tahle je pro změnu z ústí okápku z altánu
P1910013.JPG

A suchomilky - nějaká veronica, molinia a fialka
P1900996.JPG
Poslední úprava: 27. kvě 2011 23:12 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., danah, Emilka, fanynka, Kaja, Dany, lenpel, lanling, varouch, JaninkaH a tento uživatel má 4 dalších poděkování

Re: Květen 2011 - právě kvete... 28. kvě 2011 05:40 #255349

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Clematis integrifolia Blue Bells.
Clematisintegrifolia.JPG
Následující uživatel poděkoval: danah, Emilka, Kaja, Dany, lenpel, varouch, JaninkaH, chrast, helena, Kachnishte

Re: Květen 2011 - právě kvete... 28. kvě 2011 07:29 #255368

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Krása veliká, hlavně ty ostrožky doslova závidím - vždyť to je rouhání nadávat, že se vám rozrůstají!!! :evil: Jestli si budete stěžovat, nafotím vám ty moje ožraniny ubohé sežrané šikanované ... no alespoň je nemusim vyvazovat, že... :sick: :down

Re: Květen 2011 - právě kvete... 28. kvě 2011 07:46 #255369

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Vláďo, mě to malinenko minulý rok taky spletlo, ale delphinium je delphinium, to jsem věděla. Čerpám z www.semo.cz
- 1. Stračka - Stračonožka pestovaná - Delphinium cultorum - je ta trvalka
Statná trvalka s pyramidálním soukvětím ve směsi barev. Je vhodná do smíšených záhonů i k řezu. Vyhovuje jí humózní, úrodná a na živiny bohatá půda. Nemá ráda zamokření, a to zejména v zimě. Vysoké rostliny vyžadují lokalitu chráněnou před větrem nebo oporu. Z časných výsevů kvete již prvním rokem.
2. Ostrožka stračka - Ostrožka plnokvetá - Consolida regalis
Rychle rostoucí letnička vhodná na květinové záhony, k řezu lodyh do váz a k sušení. Klíčí v chladu, vyséváme zásadně přímo na stanoviště velice brzy z jara. V teplejších oblastech je možný podzimní výsev. Nejlepším termínem k řezu do vázy doba po otevření prvních květů, k sušení řežeme téměř plně nakvetlé lodyhy. Sušíme zavěšené ve tmě nebo ve stínu, usušené květy výborně drží barvu.
I ta letnička může být až 1,2m vysoká, existuje i tzv. trpaslík, toho jsem měla já a nevyvedl se.
Takže si myslím, že bychom měli říkat stračka když už chceme mluvit o té trvalce a ostrožka že je něco jiného.
Je to tak? Jestli nee, tak napište. Jistě je to ještě složitější, ale já to zatím chápu zjednodušeně takto. Jo a ještě jsem myslím četla, že má ráda vápník a že to není úplně trvalka, že vydrží jen pár let, takže pěstujme průběžně další.
Poslední úprava: 28. kvě 2011 09:18 od Dany.
Následující uživatel poděkoval: JaninkaH, Kachnishte

Re: Květen 2011 - právě kvete... 28. kvě 2011 09:03 #255370

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
přečetla jsem to dvakrát, než jsem si to snad definitivně srovnala v hlavě - takže delfínky :P jsou moje favoritky a slimáky aby vzal čert!

Evo, integrifolia ti už krásně kvete, ta mije teprve začíná, ještě tak dva dny... Drží ti takhle celou sezonu bez opory? Já když jí takhle nechala, rozvalila se, takže lehce podpírám... a taky chutná těm maličkým slimákům...
Poslední úprava: 28. kvě 2011 09:05 od Vlaďka.

Re: Květen 2011 - právě kvete... 28. kvě 2011 09:28 #255373

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
kontryhelaorlik.JPG

jirniceaorlik.JPG

IMG_2575.JPG

Staronový konečně nějak dodělaný záhonek. Říkám mu "těhotenský" :)

IMG_2564.JPG

IMG_2606_2011-05-28.JPG

IMG_2565.JPG

to jsou prosim ty sežrané chudinky stračky...
Poslední úprava: 28. kvě 2011 09:30 od Kachnishte.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Lenka, fanynka, Kaja, Dany, lenpel, lanling, patka, Eva.Trifon a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Re: Květen 2011 - právě kvete... 28. kvě 2011 11:51 #255386

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Kachniště, těhotenský :lol: , záhonek máš moc vyvedený :up a vůbec moc se mi líbý styl tvojí zahrádky, a vidíš, stračky (snažím, se Dany ;) ) už ti taky kvetou, nádhera :) .
Mini ostrožky jsem letos sela, nevylezla ani jedna.
Následující uživatel poděkoval: lenpel, Kachnishte

Re: Květen 2011 - právě kvete... 28. kvě 2011 12:06 #255388

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Janinko já letos sela ty letničkový a vzešly mají takové ty divné listy jako kopr,.... tak sem zvědavá teď mají jen tak 15cm ale ještě nahrnkované,... musím dát do záhonu, ale mám strach ze slimejšu,....Vůbec ještě nedmám letničky rozsázené,.. ještě lmám letničkové rudbeckie, černuchy, modré hrachory na ty sem moc zvědavá jestli budou fakt modré tak se budou sbírat semínka, u tchyně ve skleníku hromadu afrikánů, a nějaké letničky .
Jo a stračka mi vzešla jen jedna tak jí piplám a piplám,... asi zkusím vysít ještě jednou,..A docela vylezly bělotrny a máčky.:)
Následující uživatel poděkoval: JaninkaH
Moderátoři: Eva L., Květa