Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Voda v zahradě

Re: Voda v zahradě 29. kvě 2011 09:54 #255491

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Děkuju všem. Tohle je téma, které by mě móóóc zajímalo, taky až časem, až zjistím, že nestačím na užitkovou zahradu a vyhazovat kokrhající saláty a zdřevnatělé kedlubny je blbost. Takže super vlákno ! Jen tak dál. Gabreto, snad se ani nechce věřit tomu, cos napsala....
A JÁJO, MÁŠ VODNÍ DÍLO, TAK JE TO TADY I - HLAVNĚ PRO TEBE ! :P
Poslední úprava: 29. kvě 2011 09:55 od Dany.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Voda v zahradě 29. kvě 2011 10:32 #255496

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Jejda, to jsem ráda, že jsem kápla aspoň některým z vás do noty.
Gabreto, taky bych tomu nevěřila, ale tobě věřím, žes byla v takovém případě za exota.
Kachniště, máš velmi příhodný nick :woohoo: :up jen aby na tebe pečínka počkala :whistle:
- el. čerpadlo jede celou sezónu protože tím, jak máme jezírka nad sebou, po vypnutí čerpadla samospádem ještě vyteče nějaká voda, která zase v dolním přeteče a tím pádem by voda ubývala.
Přesto existují nějaké systémy na solární pohon, ale tím by se náš problém spojených nádob nevyřešil - asi by to celou noc na solárko neběželo.
Mým přáním odmala bylo mít zahrádku s potůčkem, tak se není čemu divit, když pomalu jako první v zahradě bylo aspoň maličké, tehdy vybetonované jezírko. Zahrada byla rovná placka, což se mi taky moc nezdálo, tak vykopáním prvního jezírka vznikla i první terénní vlna :woohoo:
Já už si zahradu bez vody neumím představit. Ta trocha práce na jaře a na podzim a nějaká ta koruna za elektriku a vodu, za vlahou pohodičku, další možnosti pěstování jiných druhů rostlin a pozorování života okolo vody, nepochybně vynahradí.

Jako další vodní dílo bych vám ukázala můj pramenný mlýnský kámen, cirkulaci zajišťuje malé akvaristické čerpadélko. Kámen stojí na velkých dlažebních kostkách, umístěných v celkem ploché hliníkové nádobě, zakopané do úrovně okolního terénu. Vody je tam málo a častěji ji musím hadicí propláchnout a napustit čistou. Ve vedrech se rychle kazí.
Ti, kteří znají už z Livingu, doufám prominou.

ml.kamen2.jpg

Fotka je taky asi 3 - 4 roky stará, dnes už byste nic moc neviděli, trochu víc mi okolí zarostlo. Donedávna se totiž v té nádržce ráda čvachtala naše čubina, tak jsem musela vodu nahradit jen kameny. Letos jsem zkušebně napustila, už ji to neláká, tak budu muset okolí trochu vymýtit a znovu uvést vodu do pohybu.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, Lenka, Kaja, lenpel, Gabreta, lanling, varouch, MartaZ., chrast, helena a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Re: Voda v zahradě 29. kvě 2011 10:38 #255498

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Dano, máš to všechno moc krásné a zmínkou o výrobě terénních vln jsi mě dostala, taky mám placku, panejo,. to zas budu mít o čem přemýšlet. Jenomže nemám tu invenci, to nebylo dáno každému.

Re: Voda v zahradě 29. kvě 2011 20:24 #255568

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Danah, to je nádhera, dvě jezírka a vodopád. Fotky současného stavu i z výstavby jsou moc inspirativní. Díky.
Před časem jsem přemýšlela jsem o tom, že bych potok nechala vytékat z horního jezírka (nového). Čerpadlo je dost silné, když se o kus výše posune vytékání vody, tak by se trochu zklidnil proud v potůčku, což by bylo jen dobře. No a tato myšlenka byla jenom nesmělou představou, ale když vidím Tvá jezírka, tak se asi od myšlenky posunu k činu. :)
Všimla jsem si ryb, prosím, o jaké ryby jde a kde je zimuješ?
Postřeh z fungování: potok slouží nejenom jako pítko pro ptáky, ale taky jako koupaliště. Kromě kosů, hrdliček, strak a drozdů tam byla spatřena i sojka.
Na foto první obyvatel jezírka - tokozelka-vodní hyacint. Zakoupena dnes na výletě na Konopišti (ve skleníku prodávají přebytky).
tokozelka.JPG
Následující uživatel poděkoval: lanling

Re: Voda v zahradě 29. kvě 2011 21:09 #255571

• danah
  • Platinum Boarder
Jojo, tokozelka, krásná rostlinka, za léto udělá bez problémů obrovský koláč, u mne ale vykvetla jen jednou a přezimovat se mi nepodařila nikdy :down vždy s časným jarem odešla do věčných lovišť - není mrazuvzdorná, naopak, je velmi citlivá na chlad. Doporučuje se přezimovat kousek, nejlépe v akvárku s um. osvětlením (což nemáme), zimovala jsem v kbelíku ve sklepě.
Z ryb máme jen karásky červené a běžné říční, kromě karasů ještě máme hrouzky, přezimují v pohodě. Nejhlubší část jezírka má 80cm, což už dávno nemusí být pravda, páč tam sídlí leknín+ bahýnko, stahující se logicky do nejnižšího bodu. Na zimu házíme na led starou molitanovou matraci, nepropustně uzavřenou v silnostěnném igelitovém pytli. Přibližně obden s pytlem dojdeme pohnout, pokud mrzne - zatím nejlepší způsob odvětrání, na který jsme za ta léta přišli, pod igelitem voda nezamrzne, ani když bylo tuto zimu -25°C.
Horší jsou naše lovící kočičandy, které se tedy dostatečně přičiňují, že nemáme přemnoženo :evil:
Naše Maruška(kočka) je děsná lovkyně, skoro každý den mi mručením hlásí úlovek, naštěstí se jedná víceméně o vylovené vodní rostliny, které mi nosí do obýváku :evil: bohužel už přinesla i skokánka - stihla jsem jí ho vyrvat a snad i zachránit.

Ještě jedna fotka s původním pidijezírkem a potůčkem.
2007a.jpg
Poslední úprava: 29. kvě 2011 21:10 od danah.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, Lenka, Kaja, Dany, lanling, varouch, Eva.Trifon, helena

Re: Voda v zahradě 30. kvě 2011 07:06 #255610

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Danah, díky.
Zkusím tokozelku přezimovat doma, když se to nepodaří, zdroj na Konopišti není tak daleko (cena 25 Kč).
Hloubka našeho jezírka je 60 cm, no, nevím, zda by to hrouzkům stačilo k přezimování.
Chápu, že lovící kočičáci jsou problém, ale zase na ně musí být pěkný pohled. Už se jim podařilo se nechtěně vykoupat?

Re: Voda v zahradě 30. kvě 2011 07:57 #255612

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Já jsem se musela na své mrňavé zahrádce spokojit se zbylou betonovou skruží, kterou mi nechal kamarád za odvoz. Dole je vybetonované dno a slouží už několik desítek let. Strašně jsem se totiž bála obvyklých sudů na vodu, protože se nedaleko od nás v takovém plechovém sudu utopil čtyřletý chlapeček, v pár centimetrech vody. Spadl tam po hlavě, když si chtěl nabrat vodu. Nechala jsem ji obrůst břečťanem, abych nemusela řešit vzhled. Napouštím do ni vodu z vodovodu, protože svou vodu bohužel nemáme a po odstátí ji používám na zalévání. Jen musím dávat pozor, abych nenabrala kuňky žlutobřiché, jsou tam kolikátou sezónu, dokonce se množily. Loňskou zimu jsem nějak nestihla vodu vypustit a je tam asi skrytá trhlinka, okem neviditelná, a voda ubývá. Tak budu muset řešit nějaký nátěr, zatím jsem se ještě nerozhodla.
adelka.jpg

zalevani.jpg

kunky.jpg

kotva.jpg

sprcha.jpg
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Emilka, Rhea, Lenka, Dany, Gabreta, lanling, varouch, JaninkaH, chrast a tento uživatel má 3 dalších poděkování

Re: Voda v zahradě 30. kvě 2011 08:01 #255614

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Kolik žabek jste tam napočítaly? Jedna je pod listem vedle voru. Byly tak krotké, že jsem je mohla sprchovat z hadice. A jak krásně kuňkaly, sousedi si mysleli, že máme kachny.

Snad se na mne kamarádka nebude zlobit, když sem dám fotky koupaliště jejich Bonýska. To je inspirace pro tebe, Vladko :)
bony.jpg

Bony2.jpg
Následující uživatel poděkoval: Rhea, JaninkaH, helena

Re: Voda v zahradě 30. kvě 2011 08:09 #255616

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:up Skruž je nádherně obrostlá, to by mne nenapadlo ji tam hledat...
Vana dobrá, pro nás ale skoro malá :laugh:

Re: Voda v zahradě 30. kvě 2011 08:16 #255617

• danah
  • Platinum Boarder
Marto, krásně obrostlá nádržka :up a ty frajerky kuňky :woohoo: jsem si té oděné v listu břečťanu hned všimla :woohoo: a parádní vor jste jim udělali.

A jedna vyčtená rada, jak přijít na to, kde uniká voda - nevím, jestli by fungovalo při vlásečnicové prasklince - poprášit hladinu moukou a kam se stahuje, tam hledat ďouru. Možná by stačilo zamáznout akvaristickým silikonem, kdybys objevila kudy uniká.
Moderátoři: Eva L., Květa