Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Rostliny pro vlhká a mokrá místa

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 07. bře 2012 16:41 #276833

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Evka napsal:
Nejsem si jistá jestli by ibišek snesl to vlhko v zimě.;)

Nejsem si jistá, zda je tam v zimě mokro, je tam písčitá půda, jen se občas rozvodní ten potok (jaro, letní deště), a spodní voda je tak asi v 50cm, někde bude asi hůř, ale pozemek je dost velký. Prostě to bude chtít vyzkoušet.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 07. bře 2012 18:06 #276834

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
V tom zdroji, ze kterého čerpám moudra, je uveden jenom Euonymus europaeus, z kalin pak V. dentatum a V. opulus.
Ještě můžu přehled doplnit : Enkianthus campanulatus, Amelanchier, Chamaedaphne calyculata, Hippophae rhamnoides, Ilex glabra, Ledum palustre, z javorů jen Acer negundo (mám ho už 6. rokem a je naprosto zdravý).
Mám ti vypsat ještě jehličnany ?
Do vlhka jsou ideální taky primule. Ve zdejší botance roste Primula rosea doslova v bahně a je moc spokojená.

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 07. bře 2012 19:17 #276836

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Bledulim se u nas taky dari, stejne tak ladonkam i sasankam.

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 08. bře 2012 07:11 #276837

• amazonka01
  • Administrator
Eva L. napsal:
V tom zdroji, ze kterého čerpám moudra, je uveden jenom Euonymus europaeus, z kalin pak V. dentatum a V. opulus.
Ještě můžu přehled doplnit : Enkianthus campanulatus, Amelanchier, Chamaedaphne calyculata, Hippophae rhamnoides, Ilex glabra, Ledum palustre, z javorů jen Acer negundo (mám ho už 6. rokem a je naprosto zdravý).
Mám ti vypsat ještě jehličnany ?
Do vlhka jsou ideální taky primule. Ve zdejší botance roste Primula rosea doslova v bahně a je moc spokojená.

Evo a vidíš, já mám ve zdrojích, že rakytník je výrazně suchomilný, že mokro nesnáší, že je typická rostlina pro suché písčité půdy :D. Ale ostatní si znamenám :)

Primule ano, ano :up

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 08. bře 2012 08:12 #276838

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Amazonko, omlouvám se, ale vzhledem k mizivým zkušenostem s vlhkomilkami nedokážu posoudit, co je pravda a co ne. :blush: Chce to holt přibrat ještě další zdroje a řádně ověřit. B)

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 08. bře 2012 09:49 #276842

• amazonka01
  • Administrator
Vůbec se neomlouvej :D, tohle jsem věděla jen náhodou, jednak jsem hledala rostliny pro naší Saharu (a narazila na rakytník) a druhak lovím po diskuzích ten opak, když s někdo stěžuje, jak mu uškodila vysoká spodní voda a tak. Myslím, že je lepší se prostě přizpůsobit, než drenážovat a izolovat.

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 08. bře 2012 13:07 #276843

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Amazonko, jen tak ze zvědavosti - jak velké máš plochy vyloženě suché a vlhké?
Chtělo by to fotku okolí potoka :)
a samozřejmě souhlasím s využitím přirozených podmínek - cesta nejmenšího odporu a ještě to může být pestřejší a zajímavější.
Myslím, že rekultivace je vhodná jen tehdy, pokud se celá výměra pozemku nachází v takové podmáčené lokalitě a není nijak velká...pak jsou řešením vyvýšené záhony.

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 08. bře 2012 13:49 #276845

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
vůbec bych nezavrhovala břízu - kdyby ses chtěla rozmáchnout

tady je odkaz na keře pro podmáčená místa ( hvězdičkou označené prý porostou i ve stojící vodě )
www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/qui...shrubs-wetareas.html
... jen mne poněkud překvapuje zařazení ibišku syrského
a pro stromy

www.uri.edu/ce/factsheets/sheets/treesmoist.html
urbanext.illinois.edu/ShrubSelector/sort...fn=Tolerance&subfn=2
pubs.ext.vt.edu/430/430-026/430-026.html
www.mortonarb.org/tree-plant-advice/arti...nt-of-wet-sites.html

.. z trvalek, kt. zde ještě nebyly jmenovány pak ( s trochou stínu ) všecky velkolisté - ála actaea, rodgersia... ligularia, darmera ( ! ) . Zkusila bych eupatorium - klopí listy suchem, třeba by se mu tato pozice líbila.
Z trav nesmí chybět stálezelený ( ! ) Carex pendula ( je fakt bezva ), příp. v nízké hladině vody budou růst Carex muskingumensis.

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 08. bře 2012 15:10 #276859

• amazonka01
  • Administrator
Květo super, keře/stromy parádní. Břízu/y jsem zapoměla (té by se to líbit mohlo), velkolisté stínomilky jsou v seznamu. Taky mě napadlo, navrhnout tak pár rostlinek Darmery a měla bych to vyřešené :D

Danah, to je specifický pozemek. Je tady kus od nás (asi 10km), takže stejné podloží (písek), a je ve svahu, končí u potoka. Takže 1/3 bude suchá jak troud, páč v písku se toho moc neudrží a ve svahu to ještě navíc steče, 1/3 bude +- normální, a pak je tu 1/3 pozemku až k potoku, kdy to bude občas mokré úplně (záplavové pásmo) a občas relativně suché s vysokou hladinou spodní vody. Ale zase tam určitě nebude problém se zaléváním :D

Re: Rostliny pro vlhká a mokrá místa 08. bře 2012 15:47 #276861

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Amazonko, můj švagr má chalupu u břehu slepého ramena řeky - tedy spodní voda stojí hned snad v 30-50cm hloubce země. A celkem si tam lebedí šácholan, loni nádherně a dlouho kvetl, z vrbových proutků tam má různá díla, jako proplétaný plot apod a z květin phloxy. Víc neuvedu, protože moc nezahradničí a spíš jen sekají trávník-ten je přímo ukázkový.
Ještě k té bříze - celkem by mi vadily ty poletující jehnědy. Jedna bříza bělokorá Betula utilis var. jacquemontii by měla být sterilní, má jen samčí jehnědy, ale nikde jsem nevyčetla, jestli i ty po neopylení poletují.
Moderátoři: Eva L., Květa