Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 27. srp 2014 07:43 #291871

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Přidám mou zkušenost s agastache - mám Blue Fort., kupovaná v r. 2012, za 35,- Kč (nepamatovala bych si to, píšu si to do svého zahradního "deníčku" ;) ) a pak mám nějakou nn agastachi ze semen.
Blue F. jsem přesazovala, přezimovala bez problémů, je opravdu nižší a barvou trochu jiná než agastache ze semen, která se mi ve velkém semení. Obě jsou na záhoně, který je dost suchý a nepozorovala jsem, že by tu agastache nějak trpěly. Hledala jsem nějakou fotku, nenašla nic. Je to záhon, který zrovna moc nefotím.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka

Trvalky III 04. zář 2014 10:57 #291989

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN6517.jpg

perovskia se teď předvádí .kvete ale na můj vkus dost pozdě .
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Evka

Trvalky III 04. zář 2014 11:09 #291990

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, možná u tebe kvete o něco později, protože já už je mám skoro odkvetlé ;) .
Já jsem naopak ráda, že kvetou až po levandulích, protože když si dají růže pauzu, tak v té době těch trvalek už taky moc nekvete ( alespoň ne těch, co by nežrali slimáci), takže perovskie jsou jedny z mála, které zahradu v téhle době zdobí :) .
Je to určitě kytka doporučeníhodná do každé zahrady ;) .
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, Evka

Trvalky III 06. zář 2014 21:03 #292019

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
prosím, neznáte někdo jméno (odrůdu) levandule, která rozkvétá až teď?

Trvalky III 06. zář 2014 21:28 #292020

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
www.omafra.gov.on.ca/english/crops/hort/...t/2012/09hrt12a3.htm

Rychlý výcuc:
Rané (Lavandula angustifolia): Imperial Gem, Dark Supreme, Folgate, Premier, French Fields
Střední (Lavandula angustifolia): Melissa, Betty's Blue, Buena Vista, Provence Blue, Purple Bouquet
Pozdní (Lavandula angustifolia): Hidcote, Royal Purple, Royal Velvet.
Následují rané "lavandin" odrůdy (Lavandula x intermedia): Provence, Super, Hidcote Giant, Grosso.
Nejpozdnější Lavandula x intermedia: Edelweiss, Tuscan Blue, Gros Bleu a Fat Spike Grosso.

Anebo to taky může být varieta chcípák. Mám tu takovej jeden, kterej normálně kvete o měsíc dřív, ale letos vypadal, že hodně proschnul a že úplně zajde. Díky mojí lenosti nezašel a stihnul obrazit a kvete teď. Krásně. :)
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja

Trvalky III 07. zář 2014 08:11 #292022

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Hmmm, Varouchu, zajímavý seznam. Asi i příští rok jednu tu pozdní vyzkouším. ALE, když jsem se loni ptala paní Krulichové, jestli by mi mohla doporučit nějakou hodně pozdní levanduli ( ptala jsem se v době, kdy odkvetky normální levandule), řekla, že sice nějaké jsou pozdnější, ale že je to tak max. o 14 dní, že takovou, která by byla o hodně pozdnější, nemají :huh: .

Nicméně, mě levandule momentálně kvetou a to ty zcela obyčejné, prostě dávají druhé kolo :) . Sice už to nejsou ty záplavy, co najaře, ale ani to není jen semtamkvítek.
Kdysi jsem vyčetla, že když se levandule po odkvětu zastřihnou, vykvetou podruhé. No, ty zastřižené na skalce podruhé nekvetou, zatímco ty, co jsem je nechala být, tak ty momentálně kvetou. Zřejmě se nesmí střihnout moc hluboko, nebo možná bylo na skalce moc sucho a proto podruhé nenasadily, nevím :unsure: .
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Trvalky III 07. zář 2014 08:44 #292023

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Jo, 14 dní není žádný zázrak, ale ty nejrannější začínají podle popisů už někdy v červnu a nejpozdnější jsou záležitost konce srpna, tak to docela jde. Lavandin by měly být aromatičtější, ale zároveň se na více místech píše, že jsou mírně náchylnější na mráz. Já bych ráda sehnala někde Grosso, udává se jako jedna z nejvoňavějších.
Ještě se dá místo levandule použít perovskie, ta mi kvete neuvěřitelně dlouho a taky voní. No a k tomu mi kvetou taky celkem neúnavně verbeny (já vím, jsou vysoký, jako lem neobstojí) a šalvěje, které se zpozdily díky mužově nepozornosti při sekání trávy.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Trvalky III 07. zář 2014 11:15 #292027

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Grosso jsem viděla před několika roky v Obi,ale jestli ho mají i nyní v sortimentu nevím.
Poslední úprava: 07. zář 2014 11:15 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Trvalky III 08. zář 2014 08:09 #292032

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Ještě malý poznatek, učiněný včera, k agastache. Všimla jsem si, že NN agastache ze semen, má po odkvětu paličky takové světlé, do šedivokrémova nebojakto nazvat, kdežto agastache Blue fort. má odkvetlé květní palice fialkovomodré, takže je efektní i po odkvětu.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka

Trvalky III 08. zář 2014 11:59 #292033

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
také mi teď kvetou levandule podruhé. Také neostříhané, také obyčejné ( :woohoo: ).

ještě doplním k agastache - od jara mám novou, nízkou After Eight. Květ se podobá šalvějím, ale ( zatím ) kvete nonstop. Přinesla jsem si takovou pidi rostlinku, udupla ji ( :blush: ), přesto se zmátořila a udělala dost hezký kvetoucí bochánek.

P1180852.jpg

Poupata jsou tmavá ( mlam ), po odkvětu semeníky spíše zelené.

P1180717.jpg

porovnání květu After Eight a Black Adder
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Kaja, Martin, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa