Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 12. dub 2016 21:53 #305427

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Kájo, nevím, jestli je to fotkami, ale zdá se mi, že ty máš šátery pěkně stojací. Tobě se neválejí?
Ty je nějak podsypáváš?
Střihneš je pak po odkvětu?

Dám sem svůj Gypsophila paniculata " Flamingo" od Krulichů. Ale do udávavé výšky 1 metru ani náhodou. Začne se povalovat a když dá půl metříku, tak sláva. Ale nadělá parády, to ano.

przdniny2014040.jpg

Dobře se řízkuje. Pak mám ještě jednoduchý ze semínek. Bílý. Taky pěkný, taky povalovací. Fotku nemám,zatím.

Ještě tu musím vyseknout poklonu Květině paměti. Když tu psala o sadci Eupatorium rugosum " Chocolate ". Na to, že ho již x let nemá a stále si pamatuje to vybarvení, hm...
Já ho totiž na rozdíl od ní stále mám. Výška něco málo přes metr, moc se nerozrůstá, škoda. Probarvení je sice tmavší, ale nejhezčí je v květu koncem září?.
Fotka je z poloviny srpna 2014

przdniny2014156.jpg

a tady je z poloviny října 2014. Stihne u mne vykvést. I přes podzimní mrazíky.

jen2014027.jpg

No a jako každý sadec, jak psala Květa, v suchu svěšuje. Takže mulčovat a zalévat :) .

Tak Geno, máš ho nakonec?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, Jikra, Genovesa, alenak, Marta

Trvalky III 12. dub 2016 22:02 #305431

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
No, nakonec ne. Ale když vidím tvoje fotky, tak mě to mrzí a určitě seženu, hodil by se mi, mám v záhonu hodně volné plochy. Je krásný, děkuji.

Trvalky III 12. dub 2016 22:03 #305432

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Flamingo mám taky v květináči od Krulichů, těším se na něj.

Trvalky III 12. dub 2016 23:43 #305442

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Miško, kdy řízkuješ ten šater? Ještě jsem ho nezkoušela, to bych měla napravit :P .

Trvalky III 13. dub 2016 09:28 #305452

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jano, to bys měla napravit :laugh: .
Já to na jaře mám vždycky strašně těžký, když jsi mě zasvětila do toho dělení podle Titshmarshe :silly: , já bych dělila a dělila! To je hotová závislost!

Zatím jsem to vždycky dělala po ostříhání 1. květu, když začal znovu obrážet. Jenže! on krásně začne kořenit a já v návalu prázdninových radovánek se pak na něj vykašlu (po přesazení do většího květináče a usazení do stínu) a on tam pak střídavě usychá a uhnívá přelitím.
Teď to zkusím hned teď, dokud má ty pěkný čerstvý výhony.
Geno, a jaký šáter sis vzala?

Já mám nově od Lukonů plamének přímý- purpurea. Udávají metr výšky. Sedí to? Mám si ho vysadit před nebo za růži, aby se mi tam k nim pěkně prolnul? Nikde tu nemůžu najít v diskuzích zmínku o něm. Omlouvám se za OT, ale když on není tak docela clemík :silly: .
Poslední úprava: 13. dub 2016 09:29 od Miška. Důvod: oprava slova

Trvalky III 13. dub 2016 09:38 #305454

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Miško , tak mám asi tři druhy . jeden obrovský a řídký -/teda je jich více,nejdříve jsem z Hornbachu donesla 2x omylem stejný a pak se vyséval .ale právě včera jsem mu orvala výhony . je totiž fakt neskutečný . má i přes dva metry ,hlavně na šířku a dusí okolí . ve větší mrazy vymrzal , ale tyto zimy odolává .
pak normální drobný, prázdný. ten se nemá šanci válet. je mezi růžema , tak se o ně opírá .ten mám asi 3x . pak je ten růžový , co jsem ted´ přesadila . tak na ten jsem na novém místě zvědavá , protože na starém se plazil po zemi . asi je to ten tvůj růžový .

DSCN3416_2016-04-13.jpg

to je ten obrovitý . má i tuhé výhony , ale je poměrně řídký .

DSCN3502_2016-04-13.jpg

a tohle je ten jemný
Poslední úprava: 13. dub 2016 09:43 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Marta

Trvalky III 13. dub 2016 12:21 #305466

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Miško, díky, já šátery asi vždycky dám na špatné místo, letos je to poprvé, co mi přežil zimu. Moc se mi nechce se v něm hrabat, abych to ještě nepokazila. Zkusím tedy to řízkování. Děláš z vrcholových nebo z bočních výhonů?

Trvalky III 13. dub 2016 13:11 #305473

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Kajo šátery máš nádherné.
Miško já s rectou zkušenost zatím nemám, ale mám Arabellu a Hendersonii, které jsem vysadila do pozadí mezi dvě růže. Snad se budou cpát za sluncem. Ten sadec mě nakonec mrzí, jenže člověk nemůže koupit všechno najednou, všeho dočasu. Ten šáter mám taky Flamingo nakonec, jsem myslela, že jsem vzala bílý, ale přišel růžový. Nevadí, mám to k růžové růži. To bude cukrkandl! Taky nevím, zda zasadit k terase za růži, aby rostl ke slunci, je tam max 30 cm místa. Nebo jestli přisadit z boku dál od růže. Máš zkušenost?
Jo a prosím, jak se dělí podle Titshmarshe? I když... Chci to opravdu vědět? :laugh:
Jani já jsem loni zasadila dva šátery od Basíka. Zimu nepřežily, neboť ani nevylezly... :angry:
Poslední úprava: 13. dub 2016 13:14 od Genovesa.

Trvalky III 13. dub 2016 20:44 #305491

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Genoveso, bylo to v nějakém jeho pořadu. Zhruba každé 2-3 roky rozdělit trsnaté trvalky ( astry, seda, phloxy - prostě nic s kůlovým kořenem) a ty nově vzniklé rostliny zasázet kousek od sebe ( 10-20cm), do 1-2 let máš mnohem větší trs, než kdybys nechala ten jeden trs rozrůstat bez zásahů. Je to i matematicky logické. Trsnaté trvalky se rozrůstají jen na obvodu trsu, rozdělěním získáš mnohem delší obvod ;) .
Následující uživatel poděkoval: Kaja, sany, Kamcule1, Genovesa, Marta, Smuma

Trvalky III 13. dub 2016 21:01 #305496

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Děkuji, to opravdu dává smysl. Takže i šalvěje, že? Ty se mi nějak nechtějí moc rozrůst.
Moderátoři: Eva L., Květa