Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 03. úno 2017 18:08 #315948

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Prohlížím tu krásné zvonky.......Evo tady mají semínka C. lactifolia......mám je také odtud. www.kvalitnizahrada.cz/johnsons-zvonek-l...S09NECFUM8GwodIxUJTQ :)
A ještě sem dám jednu adresu na super semínka všeho možného.......nevím, kam dát jinam. Vyzkoušeno farmareni.cz/ :whistle:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak

Trvalky III 03. úno 2017 18:17 #315949

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jo , to je on . a mohou tam být i světlejší barvy - skoro bílý mám taky jeden .
dneska jsem si koupila v Lidlu dvoje semínka melounů - že to zkusím . a ten cukrový jsem někde ztratila .. asi jsem ho nechala u pokladny.
Jano omlouvám se - pásky na kabely jsem přeložila jinam -
Poslední úprava: 05. úno 2017 06:50 od Kaja.

Trvalky III 03. úno 2017 20:59 #315952

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Kájo, kupovala jsem semena melounů v Lidlu vloni, vyšly všechny :)

Trvalky III 03. úno 2017 23:04 #315955

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ty pásky jsou dobrý nápad ;) , já jimi přichytávala Lagunu k oblouku. Normálně to dělám jutovým provázkem, ale jak je ona trnitá, ta se mi pořád ten provázek někde chytal a já nejsem zrovna moc trpělivá, takže jsem doběhla pro tyhle pásky a byla sešněrovaná za pár minut :whistle: ;) .

Melouny potřebujou hlavně teplo. V Anglii na ně mívali ve Vikrotiánských zahradách speciální "skleníky", vlastně spíš jen takové střechy ze skleníku ( zahradník se tam musel hodně krčit, když lezl dovnitř)
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Trvalky III 03. úno 2017 23:20 #315956

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Krčit se nechci,bolí mě záda a kvůli dvěma melounům,co sním za sezonu(jím je jen já),je pěstovat nebudu :laugh: .I když zálusk mám-vyzkoušet skleník.Jenže melouny neprojdou,lilky ano-ty jíme oba ;)
Zítra jdu na průzkumy,kde už vystrčili barevné pytlíčky.Chci si zase vysít okrasné zelí a otočníky.Ty jsem si občas koupila do truhlíku-hotovou sazenici(dorostla max 20cm) a jednou vysila.Cha!!! Metr na výšku měly a voněly na celou zahradu.Na fotce jsou povalené nějakou vichřicí.

33_2017-02-03.jpg

Zelí je krásné vzimě,když duše hladoví po barvách :)

80_2017-02-03.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Evka, alenak, Marta, JUDY, babkaela, alcearosa, Regina

Trvalky III 04. úno 2017 17:21 #315973

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Eva L. napsal:
Před několika lety jsem si koupila nádherný zvonek Campanula glomerata Caroline. Vydržel k mojí velké lítosti jen jeden rok. Moc by mě zajímalo, jestli je to neživotný kultivar, nebo jsem ho pohřbila já nějakou pěstitelskou chybou. Proto se ptám - máte s ním někdo z vás zkušenosti a můžete mi, prosím, prozradit jak na něj ? Díky.

Evo, kupovaly jsme jej spolu.
Mám jej doposud, ale...

v prvních letech rostl dobře, dokonce odnožoval ( krátce odnožující ). Kvetl, sice doba květu je krátká, ale barva kouzelná.
V tropech + suchu předloňského roku podeschnul, z trsíku zbyla cca 1/3, bez síly, bez chuti. Dokonce ani loni nevykvetl.

--
Campanula lactiflora - mně nepřežila krutozimu žádná. Všechny kultivary vymrzly. Předloni se mi objevily semenáčky ( pouze z P. Variety, jiné nikoliv ). Už jsou opět fajn, mohutné.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Trvalky III 04. úno 2017 20:02 #315975

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Květo, díky za zkušenost. :) Jen bych chtěla namítnout, že moje Caroline rozhodně suchem netrpěla, takže její vymizení má zřejmě jinou příčinu.
Kamcule také pozoruje, že její Caroline příliš nevykazuje chuť do života.
Z toho pro mě nakonec vyplývá, že C. gl. Caroline je problematický kultivar a udržet ho při životě asi nebude jen tak jednoduché.
Byla bych šťastná, kdyby mě někdo přesvědčil o opaku. Okamžitě bych si u Krulichů objednala ne jednu, ale hned aspoň tři rostliny, protože je to kouzelná kytka. :up

O C. lactiflora se letos trochu obávám. Jsem zvědavá, co na jaře najdu, nebo taky nenajdu. Už se vidím, jak lezu po čtyřech a s lupou hledám semenáčky. B)
Při té příležitosti děkuji Quendery za odkaz na zdroj semen. :)
Poslední úprava: 04. úno 2017 20:04 od Eva L..

Trvalky III 04. úno 2017 22:58 #315976

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evi, C.glomerata Caroline jsem sázela na přelomu jara a léta 2011. Do roku 2015 ( sucho ) byla OK, rozrůstala se. Na rozdíl od C.trachelium Bernice, kt. tobě bují, mně skomírá.

Pominu-li ono sucho, pak zbývají ty další odlišnosti mezi našimi zahradami - zejména vyšší Ca u mne, jemnější struktura půdy. Svou Caroline jsem měla zasazenou v částečném stínu, u paty růže. Oddenky šly spíše do stínu než na slunko.

P.S.: čímž nechci oponovat, že se jedná o bezproblémový kultivar. Jen konstatuji, že do onoho tropického počasí u mne problémy neměla. Znovu bych ji ale nekupovala - má pro mne malou užitnou hodnotu, kvete krátce. Oddenky byly neuspořádané ( stvol s květem, holina, zase stvol - žádný souvislý podrost ).

P.P.S: tady píší - v severních chladných zónách plné slunce, v hot zónách polostín.
www.missouribotanicalgarden.org/PlantFin...=255893&isprofile=0&
oddenky ve vlhku.
Plant Delights konstatuje, že v jejich trialu Caroline vyšla jako nejlepší C.glomerata odolávající horku.

Jen dodávám, že v onom zmiňovaném roce 2015 mi pro ilustraci toho, jak jednotlivé zvonky odolávaly horku, např. ony výše zmíňované semenáčky C.lactiflory uschly na stojato, v květu. Po ošmikání a snížení teplot ještě v témže roce znovu obrazily.
Dtto u Bernice, seno na stojato.
Poslední úprava: 04. úno 2017 23:26 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kamcule1, alenak, Regina

Trvalky III 05. úno 2017 08:25 #315981

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN1946_2017-02-05.jpg

zvonek lactiflora na podzim - po sestřihu
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta, JUDY, Regina

Trvalky III 24. úno 2017 18:14 #316708

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Dneska jsem objevila, že mi raší agastache :woohoo: . Jsem se o tu radost musela podělit.
Moderátoři: Eva L., Květa