Evi, C.glomerata Caroline jsem sázela na přelomu jara a léta 2011. Do roku 2015 ( sucho ) byla OK, rozrůstala se. Na rozdíl od C.trachelium Bernice, kt. tobě bují, mně skomírá.
Pominu-li ono sucho, pak zbývají ty další odlišnosti mezi našimi zahradami - zejména vyšší Ca u mne, jemnější struktura půdy. Svou Caroline jsem měla zasazenou v částečném stínu, u paty růže. Oddenky šly spíše do stínu než na slunko.
P.S.: čímž nechci oponovat, že se jedná o bezproblémový kultivar. Jen konstatuji, že do onoho tropického počasí u mne problémy neměla. Znovu bych ji ale nekupovala - má pro mne malou užitnou hodnotu, kvete krátce. Oddenky byly neuspořádané ( stvol s květem, holina, zase stvol - žádný souvislý podrost ).
P.P.S: tady píší - v severních chladných zónách plné slunce, v hot zónách polostín.
www.missouribotanicalgarden.org/PlantFin...=255893&isprofile=0&
oddenky ve vlhku.
Plant Delights konstatuje, že v jejich trialu Caroline vyšla jako nejlepší C.glomerata odolávající horku.
Jen dodávám, že v onom zmiňovaném roce 2015 mi pro ilustraci toho, jak jednotlivé zvonky odolávaly horku, např. ony výše zmíňované semenáčky C.lactiflory uschly na stojato, v květu. Po ošmikání a snížení teplot ještě v témže roce znovu obrazily.
Dtto u Bernice, seno na stojato.