Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky III

Trvalky III 18. čen 2019 23:02 #325537

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Kájo ostrožky krásné, koukám jak krásně drží. Moje potvory se rozvalily a to moc nepršelo, musela jsem vyvázat a pochopitelně se jich pár vylomilo. :(
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Trvalky III 19. čen 2019 19:16 #325545

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
moje jsou v husté výsadbě - takže mají oporu .ale sem tam některý výhon taky lehne.

DSCN3241.jpg

DSCN3395_2019-06-24.jpg

DSCN3312_2019-06-24.jpg
Poslední úprava: 24. čen 2019 16:27 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, Jikra, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa

Trvalky III 24. čen 2019 15:09 #325637

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
bradhal napsal:
Mám dotaz na chrastavec.
Koupila jsem si chrastavec, jméno Baroko něco, to už opravdu nevím. Byl úplně tmavý, krásná sytá barva, ten kontrast k růžovým a bílým růžím se mi moc líbil. Přezimoval, ale loni kvetl už jen růžovou, takovou studenou, pudrovou, nudnou. Letos se rozkošatil, ale opět jen ta růžová. Není to jiná rostlina, je to pořád ten původní trs. Stalo se vám to taky? Šlo by barvu ovlivnit přidáním něčeho? (Nelíbí se mi, nevyhodím ho, akorát ho přestěhuju jinam z lukrativního místa.)

Bradhal, to, co sis koupila bude zřejmě Scabiosa Barocca - odpovídá ?
www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=scabiosa+barocca

chrastavec = knautia

čili hlaváč. hlaváč = scabiosa
Není to až tak podstatné, občas se tyhle kytky i prodávají pod oběma názvy.
ale...
knautie "vedu" jako krátkověké trvalky. Musí se dozorovat. Tak 3 - 4 roky na stanovišti, jinak se může stát, že se po zimě neobjeví. Přesévají se ( málo ), sem/tam se objeví. Pěstuju tři kultivary - jednak obvyklejší Knautia macedonica, pak mám dtto, kultivar Melton Pastels. Ty se mi po nějaké kruté zimě ztratily zcela, objevily se znovu po několika letech ( nevím, zda ze semenné zásoby, prostě jsou ). Jako oko v hlavě si pak chráním Knautia macedonica 'Mars Midget', páč je vzrůstově x K.macedonica poloviční.

toliko úvod.
Scabiosy na rozdíl od předešlých mají větší květy, jsou zároveň ale i větší potížistky. Co pamatuju, kultivarů i rostlin bylo mnou i v okruhu kamarádek nakoupeno neúrekom. Nikomu nikdy ( vč. mne ) se žádnou z nich nepovedlo přezimovat. V různých podmínkách, nicméně se dá říci, že všem se chovaly jako letničky. Pouze kdysi Dresle se na poli dařil přesev. Mně nikoliv.
Jedinou scabiosou, kt. se chovala jako trvalka, byla pak Scabiosa gigantea, ( Cephalaria gigantea, častěji uváděno ). Mně vymrzla při nějaké zimě tuším 09 (? ), kdy bylo -25.
Už se o ně nepokouším/-e.
www.google.com/search?q=scabiosa+gigante...CgB&biw=1366&bih=590

toliko úvod II.
Tvá scabiosa se myslím k původní barvě nevrátí. Buď se zvrhla k rodiči ( netuším, křížení nad mé rozlišovací i vyhledávací schopnosti ) nebo povstala ze semínka. Každopádně - za to, že byla schopna přežít zimu/-dvě zimy, bych ji hýčkala. V někt. z dalších to může zabalit, nutno s tím počítat.

Kájo, krásné ostrožky.
Poslední úprava: 24. čen 2019 15:10 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal

Trvalky III 24. čen 2019 16:56 #325638

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Já Květu doplním. Proti ní mám jiné podmínky - těžší půdu, víc jílovito a asi i chudo (Květa je na bývalém zahradnictví). Hlaváče, ty šlechtěné velkokvěté, mi tu nejdou, nepřezimují a jedou slimákům. Přežívá tu jen hlaváč žlutavý - ten tu vídám i kolem cest. Dál mi tu jede dobře cephalaria gigantea (včetně hromady semenáčů), kterou jsem asi před šesti lety koupila od dresly.

No a pak knautia, chrastavec. Ten tu jede jak dráha. Mám velký a dravý knautia Melton Pastels (hlavní trs má asi 80cm na všechny strany a z něj trčí na dlouhých stvolech květenství tak do 150-180cm. Udusí toho pod sebou docela dost. No a do míst, kde potřebuju trochu menší chobotnici, dávám knautia Red Knight, který má krásnou bordo barvu a zhruba poloviční vzrůst. Oba mi produkují semenáče, na můj vkus až moc. Loni jsem Melton Pastels přesazovala od jednoho zákazníka z jednoho záhonu do druhého (zdál se mu tam moc divokej) a místo knautie jsem dávala učesanější denivky. Letos jsem zjistila, že kolem denivek je asi milion mimin knautie. :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal

Trvalky III 31. čec 2019 17:16 #326056

• Květa
  • Moderator
Honzo, dva dotazy z DA -
1) eryngium máš jako letničku nebo ti i přezimuje ? ( mně zimu nepřežíval, ale čobolo,dávno tomu )
2) Verbascum na f. je kult. Wedding Candles ? Máš jej delší dobu ? Já z něj šílela, pokud je to on.
Poslední úprava: 01. srp 2019 14:52 od Květa.

Trvalky III 31. čec 2019 21:02 #326059

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, je pravda, že doba se změnila a leckteré kvítí vytrvá.
Viz. podzimní sasanky (Anemone hupehensis) - nikdy u mě nepřežily zimu.
Pokud vzácně ano, tak jen jednu - následnou ne.
No a posledních několik sezon přežívají bez problému a dnes jsem viděl i nový semenáček.
Máčky - Eryngium - nemají s přezimováním problémy. Spíš je umravňuji.
Je to možná jako s mavuní - kůl. kořen může mít problém, zvlášť první zimu po vysazení,
když je v rašelině ap.
Jinak mám letošní zajímavý poznatek - dřív jsem nezaznamenal - jedna z máček letos
tak hrozně (omlouvám se) smrdí, že to je jako psí vímeco. Je to síla.
Chvíli mi trvalo zjistit, co to je. Pro hmyzí návštěvníky je to absolutní magnet.

Verbascum - možná je to sp. (chá). Já ji vedu jako V. nigrum ´Album´.
Mám ji už dlouho. Roste dobře na obou zahradách, snáší ultrasucho a hodně se semení.
Ale ne tak děsivě, jako Brunnera - té jsem vyhlásil nekompromisní odbrunnerovávací válku.
Některé záhony pokryla souvislou vrstvou semenáčků a dá se dost špatně vyplít.

Trvalky III 31. čec 2019 21:02 #326060

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Šílela - v jakém smyslu?

Trvalky III 01. srp 2019 09:13 #326066

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
alenak napsal:
Honzo, malý dotaz - to tam máš na 2 hé fotce u růže TF jako doprovod čekanku? Dík

Aleno, je to čekanka. Mám ji rád. Ale kvete do 14.00 hod., pak květy zavírá.
Stejně, jako třeba len. A obojí tak božsky modré, viď.
Tuhle konkrétní mám ze semínek, co mi poslali z Florianusu.

Kdysi jsem si jich asi 6 objednával jinam, od Krulichových a bumho - dvě vykvetly bílé.
No to jsem měl organismus. Ale bílou už nemám, bohužel. Budu se muset poohlédnouti...
Jinak je to držák a snáší i řez nebo posekání v trávníku. Obrazí a není tak vysoká.
Do suchých zahrad doporučuji, roste i v písku.
Následující uživatel poděkoval: alenak, alcearosa

Trvalky III 01. srp 2019 10:18 #326070

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Např. tady mají semínka. I popis, jaké užitečné kvítí Čekanka jest.

www.jikl.cz/-lecive-rostliny-evropske-/5...-bolesti-bricha.html

.
Následující uživatel poděkoval: alenak, babkaela, alcearosa

Trvalky III 01. srp 2019 15:19 #326074

• Květa
  • Moderator
- y opraveno ( ale tfuj, na co jsem myslela )
- ad páchnoucí kytky. Nejspíš jsem už psala, pěstuju Caryopteris divaricata ( www.robsplants.com/stock/photo.php?id=15 ), což je celkem fajn podzimní bylina. Hmyzáci ji taky můžou. Ale jakýkoliv dotek rozpoutá oblak kozlečí moči. Plejt kolem - zábava, obracení žaludku. Si jí roky nevšímám, chm, přetrvává. Loni mi už došla trpělivost, přesadila jsem ji k pelyňku, jako že ji třeba přemůže. Ne, "voní" si tam pospolu, v duu. Tak tam ani nepáchnu. Si vystačí.
Občas vidívávám prodávat Codonopsis clematidea, ( www.google.com/search?client=firefox-b-d...s9ApcQ4dUDCAY&uact=5 ) to prý je taky síla. Nesebrala jsem naň odvahu.

- ad šílení z verbascum. No, právě ono semenění. Ono to asi i záleží na zemině. Mně v té mé např. brunnera nezlobí ( 2 - 3 semenáčky ročně ), ale některým kytkám ( zejména suchomilkám ) přijde víc než vhod. Líbily se mi u verbasca semeníky, neodstraňovala jsem. Ale ty následky... stovky mláďat na ploše cca 5 m2. Zeleno. Páč dlouhý kůlový kořen, musí se na ně zamlada ( ony se mj. množí kromě semen kořenovými řízky, což jsem si ověřila na silnějších mláďatech. Místo jednoho pak pět a pod. ). Navíc vzcházely i v kytkách do kterých naprosto nepatřily ( jak jinak ;) ), odplevelování byl zážitek. Škrábání verbeny do ohnutého pozadí jsem snesla, růže byly nepříjemnější :laugh: .

Na jaře př. roku to bylo o fous veselejší ( jen o jeden :laugh: ), letos už semenáčků byly pouze desítky.
Následující uživatel poděkoval: varouch, alenak, babkaela, alcearosa
Moderátoři: Eva L., Květa