bradhal napsal:
Mám dotaz na chrastavec.
Koupila jsem si chrastavec, jméno Baroko něco, to už opravdu nevím. Byl úplně tmavý, krásná sytá barva, ten kontrast k růžovým a bílým růžím se mi moc líbil. Přezimoval, ale loni kvetl už jen růžovou, takovou studenou, pudrovou, nudnou. Letos se rozkošatil, ale opět jen ta růžová. Není to jiná rostlina, je to pořád ten původní trs. Stalo se vám to taky? Šlo by barvu ovlivnit přidáním něčeho? (Nelíbí se mi, nevyhodím ho, akorát ho přestěhuju jinam z lukrativního místa.)
Bradhal, to, co sis koupila bude zřejmě Scabiosa Barocca - odpovídá ?
www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=scabiosa+barocca
chrastavec = knautia
čili hlaváč. hlaváč = scabiosa
Není to až tak podstatné, občas se tyhle kytky i prodávají pod oběma názvy.
ale...
knautie "vedu" jako krátkověké trvalky. Musí se dozorovat. Tak 3 - 4 roky na stanovišti, jinak se může stát, že se po zimě neobjeví. Přesévají se ( málo ), sem/tam se objeví. Pěstuju tři kultivary - jednak obvyklejší Knautia macedonica, pak mám dtto, kultivar Melton Pastels. Ty se mi po nějaké kruté zimě ztratily zcela, objevily se znovu po několika letech ( nevím, zda ze semenné zásoby, prostě jsou ). Jako oko v hlavě si pak chráním Knautia macedonica 'Mars Midget', páč je vzrůstově x K.macedonica poloviční.
toliko úvod.
Scabiosy na rozdíl od předešlých mají větší květy, jsou zároveň ale i větší potížistky. Co pamatuju, kultivarů i rostlin bylo mnou i v okruhu kamarádek nakoupeno neúrekom. Nikomu nikdy ( vč. mne ) se žádnou z nich nepovedlo přezimovat. V různých podmínkách, nicméně se dá říci, že všem se chovaly jako letničky. Pouze kdysi Dresle se na poli dařil přesev. Mně nikoliv.
Jedinou scabiosou, kt. se chovala jako trvalka, byla pak Scabiosa gigantea, ( Cephalaria gigantea, častěji uváděno ). Mně vymrzla při nějaké zimě tuším 09 (? ), kdy bylo -25.
Už se o ně nepokouším/-e.
www.google.com/search?q=scabiosa+gigante...CgB&biw=1366&bih=590
toliko úvod II.
Tvá scabiosa se myslím k původní barvě nevrátí. Buď se zvrhla k rodiči ( netuším, křížení nad mé rozlišovací i vyhledávací schopnosti ) nebo povstala ze semínka. Každopádně - za to, že byla schopna přežít zimu/-dvě zimy, bych ji hýčkala. V někt. z dalších to může zabalit, nutno s tím počítat.
Kájo, krásné ostrožky.