Kiko, Ajko - děkuji, dámy.
Marto, pořád říkáš, že máš zahrádku o rozměrech kapesníku, a vejde se ti tam trubač?
Jano, ta divizna je Verbascum nigrum ´Album´. Semení se sama, samozřejmě nejraději přímo v růžích.
Měl jsem původně tři maličké sazenice z Teplé, teď už jich je tu hodně a umírňuji, seč stačím.
Slézy dtto - bílý je Malva moschata ´Alba´. V růžové barvě jsem si ho nějak vyplel, ale vysemenil
se u souseda, takže zdroj semínek bude. Mno a ten růžový je Malva alcea. Ten jsem měl léta jednu
sazenici, zůstávala jedna (asi že bylo hodně mulče?), pak už matka byla moc dominantní, utlačovala
růže, tak jsem ji zlikvidoval a vypadalo to, že nebudu mít nic...
Loni se ale objevily asi tři semenáčky a kvetly ještě týž rok, tak jsem měl radost.
Letos? Mám snad padesát kvetoucích sazeniček všude, kde se dá a semenáčky pleju o stošest.
Ale pleju (je) rád. Sice to nejde tak lehce, jako mavuň, ale furt to jde líp, než Brunnera,
které letos musím vyhlásit umravňovací válku. Je všude, je mohutná a kouše, když ji pleju.
Navíc se vždy ulomí listy a kořeny zůstanou a sílí. Musím počkat, až někdy (ještě letos?) zaprší
a vlítnu na ni s lopatičkou podrypkou.
Mno a pak mám ještě jeden sléz, o něco tmavší než Malva alcea, možná jeho cv. nebo spíš Malva sylvestris? A ten jsem jeden přesadil - nepřežil to (slézy obecně nedávají přesazení - chtějí množit semeny - naštěstí se (mi?) nekříží a děti jsou shodné) a druhou sazenici jsem pro mohutnost (dal jsem ji blbě - do Vítacího) vyryl a teď marně hledám semenáčky. Letos jsem dva našel (mám víc štěstí, než rozumu), ale ten jeden zmizel (asi slimák) a ten druhej je takovej povytaženej... No, kdo ví, co z toho bude. Tenhle (M. s.) a Malva alcea se - narozdíl od Malva moschata - nerozvalují po dešti a jsou uplně perfektní a i déle kvetou. Milují je včely. Sléz do každé zahrady.
Jano, jak se ti jeví ta baptisia? Nezlobí? Máš jich více?