Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Klematisy - Plaménky II

Klematisy - Plaménky II 14. čec 2016 10:45 #311456

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Bradhal, toho Piilu máš v nádobě? Mě v ní vydržel pouze jednu sezonu, pak přes zimu zřejmě vyhnil. Nechala jsem květináč tam, kde byl celé léto, nikam jsem na zimu neuklízela. Možná chyba. :unsure:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Klematisy - Plaménky II 14. čec 2016 12:56 #311462

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Ano, letos je v nádobě a přijde mi lepší než loni ve volné půdě. Kvete jako divý, i když má jenom dva krátké výhonky, měl už přes 30 květů a nasazuje další (loni měl tři dost delší, ale květů málo). Přesazovaný byl na jaro, část dne je ve stínu. Doufám že zesílí, na zimu ho budu stěhovat pod střechu nebo na půdu (je tam do 4-10 i při těch největších mrazech). Chci ho mít v nádobě u vchodových dveří nebo posezení, není do dálky extra výrazný, je to spíš na kochání blízka. Jeho šlechtitel ho do nádob i doporučuje. Teď je u něho měsíček na zastínění, ale asi je to jako podsadba moc agresivní, půjde pryč.
Ještě k množení - velkokvěté se roubují na podnož viticella = usuzuji, že viticella každá je tedy schopná růst na vlastních kořenech mnoho let. Tak by snad neměl být problém s řízkováním a přežitím rostlin delší dobu. Mám tu ty nové (texensis, integrifolia, viticella), stejně je budu asi muset střihnout při zasazení.
Následující uživatel poděkoval: borovec

Klematisy - Plaménky II 14. čec 2016 14:45 #311469

• bradhal
  • Platinum Boarder
K plaménkům v nádobách jsem našla zajímavou informaci:

Root prune your containerised clematis regularly if you want them to stay in pots. It's very easy. In the dormant period, (or after the first flush of flowers) tip them out and, looking at the distance from the centre of the pot to the rim, cut off about a quarter to a third of the root system with a kitchen knife. Straight cuts, top to bottom. Then do the same for the bottom growth. Replace in the same pot with fresh, well-fertilised compost. The Japanese grow clematis in tiny pots and often manage to get three flushes of flower in a season. (zdroj: www.gardenbuddies.com/articles/nov03/ian/iannov03page2.html)

Volný překlad:
Pravidelně seřezávejte kořeny kontejnerovaných plaménků, pokud je chcete nechat v nádobách. Je to jednoduché. V klidovém období (nebo po první vlně kvetení) je vyjměte, podle vzdálenosti od středu nádoby k okraji odřízněte kuchyňským nožem 1/4 až 1/3 kořenového systému. Rovné řezy shora dolů. Totéž ve spodní části. Dejte zpět do stejné nádoby s čerstvým úrodným kompostem. Japonci pěstují klematisy v malých nádobách a často zvládnou i tři vlny kvetení za sezonu.

Hm, tak jestli my je moc nerozmazlujeme.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, JUDY, borovec

Klematisy - Plaménky II 14. čec 2016 16:23 #311471

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Já nevim, není to celé spíš o tom, dát jim "najíst"? Něco podobného se dělá u přenosných rostlin, když už není možné je přesazovat do stále většího kontejneru. Seřízne se část kořenů, aby bylo možné doplnit živný substrát. Tedy, dělávalo se to v době před hnojivýma tyčinkala a rozpustnýma hnojivama :whistle: , kdy to byl jediný způsob, jak rostlině dodat nové živiny...

Ale pokud to vyzkoušíš, budu zvědavá na výsledky ;) . Já clematisy v nádobách nepěstuju cíleně, spíš jen do doby, než jim najdu místo :unsure:
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Klematisy - Plaménky II 15. čec 2016 13:37 #311531

• bradhal
  • Platinum Boarder
Omoshiro - jak je pod mrakem, drží lépe barvu, nebledne tak rychle.
IMG_9538.jpg

Ovšem ta velikost květu letos! A to je zalévaný pravidelně, opečovávaný...
IMG_9539.jpg
Následující uživatel poděkoval: Vendy, Jikra, Marta, borovec

Klematisy - Plaménky II 15. čec 2016 13:39 #311532

• bradhal
  • Platinum Boarder
Arabella - tady asi dobře známá, různé fáze květu.
IMG_9551.jpg

IMG_9553.jpg
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, Vendy, Jikra, Marta, ibiska, borovec

Klematisy - Plaménky II 15. čec 2016 16:52 #311542

• borovec
  • Junior Boarder
  • Eva Randová
  • Obdržená poděkování 98
Arabela4.7.16.jpg

Arabela26.6.16-3.jpg

Mám letos novou,krásně se mi vyvedla a kvete,mám radost :)
Poslední úprava: 15. čec 2016 16:52 od borovec.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Kaja, Vendy, Jikra, alenak, Marta, bradhal

Klematisy - Plaménky II 15. čec 2016 22:24 #311551

• bradhal
  • Platinum Boarder
Máme stejný obelisk. :) Mám ho u ní ale jen zapíchnutý, chci ji nechat plazit se po zemi. Pokus. Mám dvě, jednu jsem si na jaře nechala dovézt od Starkla, druhou jsem pak potkala za polovic v malém zahradnictví. Velmi podobná Justě (udělám srovnávací foto).

Klematisy - Plaménky II 15. čec 2016 22:58 #311553

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Přidám se ke chvále Arabelly, mám ji od loňska, kvete od konce května furt, obalená květy :) nechápu to, ale foto nemám :dry: , návštěva omylem ulomila větvičku, tak jsem z toho udělala 2 řízky a oni se asi uchytily oba :), stále to mám ve foliáčku - přikrytý květináček igel. sáčkem , substrát na množení + písek, lístky střižený na polovinu :)

Klematisy - Plaménky II 16. čec 2016 07:21 #311555

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
AlenoK, ony clematisy celkem pěkně zakořeňují. Problém bývá v uchování řízku přes zimu. Pokud nemáš zasklený balkon, zimní zahradu, vytápěný skleník či teplé pařeniště, je přezimování nejisté. Prostě nesmí moc zmrznout :unsure: . Kamarádky tatínek je kdysi dávno zimoval ve skleníku zakryté sklenicí tuším.
Moderátoři: Eva L., Květa