Gabčo, v každé knížce o clematisech se píše, že clematis potřebuje drenáž.
Já to kdysi otrocky dělala u každého, až časem mi došlo, že v mém případě ( srážkový stín) je to úplně zbytečné

. Clematisy jsem měla nádherné jen jednou ( za těch cca 15 let, co zahradu mám) a to v r. 2013, kdy byly povodně a pršelo tak, že i u nás na kopci na poli za plotem stála voda v bramborových řádcích a ve skleníku jsem musela chodit v holinách ( páč je zapuštěn cca 80cm pod zem).
Poučka o drenáži je tedy zřejmě určena pro místa, kde prší dost a to u toho okapu asi je.
Udělala bych mu 10-15cm drenáž z hrubých kamenů a na to dala kus poskládané textilky ( nebo jakýkoliv hadr, aby se hlína nesplavovala mezi ty kameny). Jednou jsem taky dělala drenáž tak, že jsem naspod jámy dala květináč vzhůru nohama, aby tam vznikla kapsa,do které by voda mohla stéct a kořeny nestály v mokru.
Nicméně, jestli u vás často prší a hlína bývá v tom místě hodně promáčená, tak to nemusí stačit. Proto by se možná vyplatilo nechat udělat na tu okapovou rouru 10-20cm nástavec a odvést vodu kousek dál. Do místa, kde bude voda stékat na zem, pak udělat buď rýhu a odvést tím tu vodu po povrchu ještě dál, nebo udělat vsakovací jámu ( min. 50x50x50cm ) a tu zasypat opět štěrkem ( co nejhrubším) a navrch pak dát vrstvu nějakých pěkných oblázků a ono to nakonec bude ještě pěkně vypadat

.