Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Klematisy - Plaménky II

Klematisy - Plaménky II 06. bře 2017 10:51 #316889

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Marquetko, nemohl by to bys Star of India? Ten by byl 3 skupina. Ale na fotkach miva na okvetnich listcich spicky, ten tvuj je ma zaoblene, tak nevim...
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Klematisy - Plaménky II 07. bře 2017 17:44 #316904

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Můj tip je ROUGE CARDINAL nebo taky cokoliv jiného :-)

Klematisy - Plaménky II 16. bře 2017 12:55 #317111

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Barbara - dnes se otevřel první letošní květ, má ještě 4 velká poupata...mladá sazenice z loňska z Parkonu, zimovaná na částečně osvětlené půdě při 5-10° (ani v největších mrazech nebyla nula). Teď mi kvete na parapetu, protože jsem se ji bála dat ven, aby neomrzla. No ukázka, jak se to nemá dělat.

barbara.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Gabča, borovec

Klematisy - Plaménky II 16. bře 2017 19:39 #317115

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Dneska jsem obhlížela těch svých pár krasvců a koukala jsem, že některé už jsou pěkně narašené. Jako každý rok, nejvíc Cholmondeley, pak Gabriel Narutowicz.
Jen mě trápí jedno místo, na rohu pergoly, kde je asi hodně vlhko a odešly mi tam už 4 klematisy. A to mě štve, protože místo je to moc hezký. Ale co nadělám, už ho nebudu pokoušet, prostě tam nejdou. :dry:

Klematisy - Plaménky II 16. bře 2017 20:09 #317117

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
A trocha reklamy = tip na nákup pro Brno a okolí. V Krpoli mají klematisy Rooran, Veronica´s Choice, Westerplatte, Princess Diana, Multi Blue, Danuta, Grunwald, Duchesse of Edinburgh, Hakuookan, Dr.Ruppel, Fragnant Spring, Frau Susanne, Misayo, Andromeda, Fryderyk Chopin, Solidarnosc, Piilu, Sen No Kaze (to je ten zelený plný) a Shin Shigyoku v cenovém rozpětí zhruba 110-150 kč.
Následující uživatel poděkoval: borovec

Klematisy - Plaménky II 16. bře 2017 20:50 #317119

• borovec
  • Junior Boarder
  • Eva Randová
  • Obdržená poděkování 98
Ještě že to mám daleko,muž by byl hlady,zase bych utratila všechny koruny :)

Klematisy - Plaménky II 16. bře 2017 21:33 #317123

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Gabco, zkoušelas drenáž? Ale důkladnou se štěrkem? A s výměnou zeminy. Třeba by pomohlo.

Klematisy - Plaménky II 17. bře 2017 07:14 #317130

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
hmm- tak to nevím . ale klematis má docela rád mokro .samozřejmě zase ne aby plaval.někdy jsou ty příčiny u rostlin nevyspytatelné . mám jich několik v břehu . tam je slunko až odpoledne , koření ve stínu - což se doporučuje a odpoledne má teda to slunko . je to můj nejstarší a vydržel už hodně . třeba mu kmínek asi 4cm v průměru rozežrali mravenci . svázala jsem a pak vyrazil ještě dost i ze země.

DSCN4065.jpg

- a kořeny má za plotem .
Poslední úprava: 17. bře 2017 07:16 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Regina

Klematisy - Plaménky II 17. bře 2017 08:09 #317131

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Gabčo, v každé knížce o clematisech se píše, že clematis potřebuje drenáž.
Já to kdysi otrocky dělala u každého, až časem mi došlo, že v mém případě ( srážkový stín) je to úplně zbytečné :P . Clematisy jsem měla nádherné jen jednou ( za těch cca 15 let, co zahradu mám) a to v r. 2013, kdy byly povodně a pršelo tak, že i u nás na kopci na poli za plotem stála voda v bramborových řádcích a ve skleníku jsem musela chodit v holinách ( páč je zapuštěn cca 80cm pod zem).

Poučka o drenáži je tedy zřejmě určena pro místa, kde prší dost a to u toho okapu asi je.
Udělala bych mu 10-15cm drenáž z hrubých kamenů a na to dala kus poskládané textilky ( nebo jakýkoliv hadr, aby se hlína nesplavovala mezi ty kameny). Jednou jsem taky dělala drenáž tak, že jsem naspod jámy dala květináč vzhůru nohama, aby tam vznikla kapsa,do které by voda mohla stéct a kořeny nestály v mokru.
Nicméně, jestli u vás často prší a hlína bývá v tom místě hodně promáčená, tak to nemusí stačit. Proto by se možná vyplatilo nechat udělat na tu okapovou rouru 10-20cm nástavec a odvést vodu kousek dál. Do místa, kde bude voda stékat na zem, pak udělat buď rýhu a odvést tím tu vodu po povrchu ještě dál, nebo udělat vsakovací jámu ( min. 50x50x50cm ) a tu zasypat opět štěrkem ( co nejhrubším) a navrch pak dát vrstvu nějakých pěkných oblázků a ono to nakonec bude ještě pěkně vypadat ;) .

Klematisy - Plaménky II 17. bře 2017 08:14 #317132

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Kájo, vypadá úchvatně. Máš pravdu jsou nevyzpytatelné. Na chalupě je nepěkná, těžká půda. V začátcích jsem tam asi tři zasadila bez úpravy půdy. Dva živořili. Vloni byly přesazeny jinam. Jeden se vypořádal i s tou hrůzou a je z něj docela obřík.
Moderátoři: Eva L., Květa