Regino, ad Cornus Venus ( hm, hodná cérečka

, takové dárky bych taky brala ).
před několika lety bylo kolem ňěj zde celkem haló, koukala jsem naň, uvažovala, nakonec nekoupila.
Z té skupiny Cornus x Rutgersensis jsem měla Stellar Pink. ( C.kousa x C.florida ). Možná sis přečetla, že tato skupina kříženců byla vyšlechtěna v USA, v době, kdy jim stávající cornusy kosila antraknóza. S úmyslem zdravější, mrazuodolnější, větší květy atp.
Když jsem si kupovala svůj první cornus, náročnost pěstění mi dlouholetým pěstitelem byla líčena takto : nejméně C.kousa, pak C.florida, o C. nutalli nepřemýšlet, namrzají.
Podotýkám minimálně u mne.
Také ano - C. florida mi odešel na mráz. C. Stellar Pink také. Nezapomenu, to byl hrozný pohled. Ronil míru prasklinami po celém kmínku. ( -25.st.).
Ale to ještě bývaly zimy, chladnější periody se nicméně mohou vrátit, že..
své postřehy tedy mohu napsat pouze s delším pěstováním C.kousa. ( bude to do jisté míry obdobné ).
- zima, pokud bude hluboký mráz min. v prvních letech obalit netkankou.
- odpustit si podzimní hnojení, zejména N, to je smrt.
- "všelék" hořká sůl - nepoužívám, nemám zkušenost
- léto njn, těžko říct, teď. Pokud nás opravdu čekají obdobné roky jako loňský - tj. bez deště - je jiné zasadit C. kousa na plné slunce pod kapkovkou a jiné pak "zalévám". Ve stínu méně kvetou a mají delší přírůstky, na plném slunci ale trpí také. Mně na plném slunci jeden není schopen nasadit poupata, nekvete vůbec. ( ano, mám nevhodné podmínky ).
Pokud mohu soudit i dle zasazení v Japonské zahradě v Botanické Troja - ideál částečné zastínění (dopo nebo odpo ) dle možností.
Faktem je, že mě C.kousa loni celkem překvapily, na nedostatek vody reagovaly pouze "smutkem" listí. Ale i díky tomu, že mají kořeny nehluboko, síť - uzalévat se daly. Mají nasazeno i toto jaro ke kvetení.
To mé milované Viburnum plicatum nedostatkem vody strádaly daleko více ( shazovaly listí, popálené ). Cornusy nic takového neudělaly.
vše je pro ně u mne nehostinné. Málo vody, písek, hluboké mrazy, pH neutrál až alkalické, rostou, kvetou. Samo,Liberec je Liberec.
- roste do šířky ( horizontální patra ), pokud možno řezat co nejméně, pouze v případě nutnosti, rány ošetřit.
- kořeny husté, přesazovala jsem jeden cca po 4 letech, nehluboké. Tzn. mulč pro udržení vláhy, podsadba, chm, nic moc se neudrží, kořeny husté. Možná Aster divaricatus ( ? ).
- solitéra (?), dostatek prostoru na šířku.
- Venus myslím nedělá plody.