Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradě II

Keře v zahradě II 11. kvě 2018 09:16 #322587

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Fakt nádherná!
Postuji náš živý plot po sedmi letech od vysazení. Začíná plnit svůj účel...
IMG_20180509_170845.jpg

IMG_20180509_170822.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, Kaja, MartaZ., chrast, Kika, Láďa, Kamcule1, Jikra, alenak a tento uživatel má 3 dalších poděkování

Keře v zahradě II 05. zář 2018 07:58 #323650

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Převislá vrba nás asi také jednou vyžene ze zahrady. Roste víc do šíře než do výše. Ale jinak je úžasná. I v letošních vedrech a suchu to perfektně dává. Ani jednou jsme jí nezalili, je pravda, že je tu od řeky vlhčí prostředí. Také jsem zlikvidovala první truhlík. Měla jsem tam macešky na semeno, dozrály parádně.

DSC00388.jpg

DSC00390.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, chrast, Kika, Láďa, alenak

Keře v zahradě II 05. zář 2018 10:15 #323656

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
krásná vrbička- jak deštník :up .
já dnes dám moje mladé hortenzie. mají některé jen dva roky , ale celkem hezky rostou .

DSCN0865.jpg

DSCN0866_2018-09-05.jpg

DSCN0867_2018-09-05.jpg

DSCN0868.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast, Kika, Ajka, alenak, Gabča, alcearosa

Keře v zahradě II 07. zář 2018 07:38 #323676

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Krásné hortenzie. Já jsem měla jednu, ale pokaždé omrzla a nekvetla, tak jsem jí darovala sestřenici a u ní kvetla ihned.
V Londýně jsem obdivovala modrý keř, někde byl jako stromek - Thyriflorus, (latnatec). Má překrásné, blankytně modré květy, spíš šištice, nebo menší laty. Měli ho snad v každé zahradě.

IMG_20180520_082251.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, chrast, alenak, Gabča

Keře v zahradě II 16. dub 2019 23:54 #325003

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Koukám že je přihlášená Květa. Mám prosbu, nevím co s kalinou Kilinajaro Sunrise. Opět neobrazila, vloni taktéž, vyrazila ze země, trochu obrostla. Letos se to opakuje, to je tak choulostivá potvůrka? Onondaga jede výborně, obalená květy, nádherná. Ale Sunrise, co s ní? Taky Vás zlobí, kdo ji máte? Dík Alena

Keře v zahradě II 17. dub 2019 01:05 #325010

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aleno, mám od loňska Kilimandjaro, kupovala jsem jej i kamarádce. Byly to cca metrové rostliny, nějaký ten pátek v květníku pobyly. Té zahynulo, teď jsem jí brala Kil. Sunrise (od Žižků, myslím původ Polsko, jistá si nejsem ). Normálně obráželo.

Moje mělo v té poušti problémy s ujímáním, opálily a opadaly mu pak lístky. Teď je ale zelené bez problémů.
Ty nově zasazené keře jsem se snažila prolévat cotošlo.

Mně se nezdá, že by bylo problémové - jen si myslím, že loňsko bylo pro ujímání rostlin zhoubné. Mně v podstatě uhynuly všechny jarní pokupky trvalek, kt. byly vyprodukovány v rašelinném substrátu. Od ofouse v kompostovce se přijaly všechny. Ta rašelina se nedala uzalévat.
Keře jsem kupovala 4, z toho 3 viburnum - "naštěstí" jsem v balu třešně našla larvy lalokáčů, takže jsem všechen substrát vypláchla. Dělám to vždy, ne tak důkladně jako tehdy.
Po nálezu jsem prskala hodně, ale ono to vlastně bylo štěstí. Myslím, že i díky tomu se keře přijaly.

--
jako neobrazila letos vůbec ?
rozvolňovalas jí kořeny při sázení ?
do jaké zeminy ?
Poslední úprava: 17. dub 2019 01:06 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: alenak

Keře v zahradě II 17. dub 2019 20:33 #325012

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Kl.Sunrise jsem sázela na podzim v r. 2017. Na jaře neobrazilo, takže sestřih k zemi. Nakonec na 2x obrazilo a letos to je stejné, přitom se mi zdálo, že brzy z jara obráží. Nevím, jestli špatné místo, asi to bude choulostivec. Přitom zas tak velké mrazy nebyly. Na podzim vloni vypadalo dobře, i když moc nenarůstá. Vyryla jsem ho včera do velkého květináče, krásně prorostlé, kořeny živé, tzn. problém s kořeny není. Kupováno též u Žižky.

Keře v zahradě II 21. dub 2019 08:02 #325047

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Asi nejranější rhododendron Taurus je už v plném květu. Ale oproti jiným rokům má menší květy. Sucha se začínají podepisovat.
Taurus.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Jikra, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa

Keře v zahradě II 22. dub 2019 14:52 #325056

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Regino, ad Cornus Venus ( hm, hodná cérečka :up , takové dárky bych taky brala ).

před několika lety bylo kolem ňěj zde celkem haló, koukala jsem naň, uvažovala, nakonec nekoupila.

Z té skupiny Cornus x Rutgersensis jsem měla Stellar Pink. ( C.kousa x C.florida ). Možná sis přečetla, že tato skupina kříženců byla vyšlechtěna v USA, v době, kdy jim stávající cornusy kosila antraknóza. S úmyslem zdravější, mrazuodolnější, větší květy atp.

Když jsem si kupovala svůj první cornus, náročnost pěstění mi dlouholetým pěstitelem byla líčena takto : nejméně C.kousa, pak C.florida, o C. nutalli nepřemýšlet, namrzají.
Podotýkám minimálně u mne.
Také ano - C. florida mi odešel na mráz. C. Stellar Pink také. Nezapomenu, to byl hrozný pohled. Ronil míru prasklinami po celém kmínku. ( -25.st.).
Ale to ještě bývaly zimy, chladnější periody se nicméně mohou vrátit, že..

své postřehy tedy mohu napsat pouze s delším pěstováním C.kousa. ( bude to do jisté míry obdobné ).
- zima, pokud bude hluboký mráz min. v prvních letech obalit netkankou.
- odpustit si podzimní hnojení, zejména N, to je smrt.
- "všelék" hořká sůl - nepoužívám, nemám zkušenost

- léto njn, těžko říct, teď. Pokud nás opravdu čekají obdobné roky jako loňský - tj. bez deště - je jiné zasadit C. kousa na plné slunce pod kapkovkou a jiné pak "zalévám". Ve stínu méně kvetou a mají delší přírůstky, na plném slunci ale trpí také. Mně na plném slunci jeden není schopen nasadit poupata, nekvete vůbec. ( ano, mám nevhodné podmínky ).
Pokud mohu soudit i dle zasazení v Japonské zahradě v Botanické Troja - ideál částečné zastínění (dopo nebo odpo ) dle možností.
Faktem je, že mě C.kousa loni celkem překvapily, na nedostatek vody reagovaly pouze "smutkem" listí. Ale i díky tomu, že mají kořeny nehluboko, síť - uzalévat se daly. Mají nasazeno i toto jaro ke kvetení.
To mé milované Viburnum plicatum nedostatkem vody strádaly daleko více ( shazovaly listí, popálené ). Cornusy nic takového neudělaly.

vše je pro ně u mne nehostinné. Málo vody, písek, hluboké mrazy, pH neutrál až alkalické, rostou, kvetou. Samo,Liberec je Liberec. B)

- roste do šířky ( horizontální patra ), pokud možno řezat co nejméně, pouze v případě nutnosti, rány ošetřit.
- kořeny husté, přesazovala jsem jeden cca po 4 letech, nehluboké. Tzn. mulč pro udržení vláhy, podsadba, chm, nic moc se neudrží, kořeny husté. Možná Aster divaricatus ( ? ).
- solitéra (?), dostatek prostoru na šířku.
- Venus myslím nedělá plody.
Poslední úprava: 22. dub 2019 14:57 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Jikra, Ajka, alenak, Regina

Keře v zahradě II 22. dub 2019 21:06 #325057

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Květo, dík za vyčerpávající popis. Cérečka je hodná ale spíš je to pokus zkusit znovu.Trpí na svídy víc než já. Nezdařených bylo víc. Ale vím, kde se stala chyba. Teď se jí hodil okamžik, kdy se udělalo místo.
Jeden z pokusů byl Cornus florida Cherokee Sunset. Aspoň to bylo ještě na cedulce po letech. Dovoz z Holandska z květinového výletu. Sázelo se na chalupě, tam jsou podmínky nevhodné ale současná zahrada tenkrát nebyla. Přece jen jednu sem vpašovala a té se daří velice dobře. Conrovesu.
cornus.jpg

Když jsem viděla, jak florida chátrá, udělala jsem zoufalý pokus, skoro předem určený k nezdaru. Někdy v říjnu předloni jsem vydolovala toho chudáka. Koření skutečně mělce, jak píšeš. Byl to v zásadě skoro jen holý klacek.Vloni bylo léto jaké bylo a moc jsem ten pokus neopečovávala. I když je pravda, že tentokrát jsem se snažila udělat slušné podmínky, když už jsem se s tím patlala. Kupodivu přes to prasečí zacházení se začíná vzpamatovávat, kvete a dokonce různě i zdola obráží. Z toho soudím, že podmínky tady nebudou tak nevhodné a Venus má nějakou šanci. Jestli se vrátí studená perioda, bude to problematické. Ale řekla bych, že toho se asi nedožiju. Tak nebudu tak trpět.
cornusflorida.jpg

Zdokumentovaný pokus.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, Jikra, alenak, babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa