Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradě II

Keře v zahradě II 12. bře 2020 09:48 #326914

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Zdravím po dlouhé době a jdu si pro radu. :)
Zatoužila jsem po růžově kvetoucím cornusu. Mám obyč. no name cornus nejspíš cousa, po letech krásně narostl a letos má bohatě nasazeno na květ.
Ač tedy zatím nevím, kam ho v zahradě upíchnu, pokukuju po nějakém c. florida.
Včera jsem zaběhla do našeho zahradnictví a tam mi nabídli C.florida Rubra. Větší exemplář, má nasazeno na květ, cena 1800,- Kč. Pak měli ještě C. Satomi. Několikaletý, krásně rostlý, nasazeno na květ, cena 4.500,- Kč, což je teda na mě už dost hodně.

Mám teď dilema - mám pořídit C. florida (pokukuju po Sunset) nebo jít do nějaké růžově kvetoucí kousy? Florida bude zřejmě náročnější na podmínky a pěstování.
Jaké jsou Vaše zkušenosti a co byste doporučili? Jsem nadmořskou výškou cca 450 m.n.m., na mrazy, bych řekla, nijak zvlášť netrpíme.
Láká mě navštívit Havlise, má velký výběr, ceny nedokážu posoudit, jestli jsou adekvátní.

Předem díky všem za jakýkoli postřeh. ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Keře v zahradě II 12. bře 2020 10:08 #326915

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
skalni, pěstuju jak c. kousa, tak c. florida. Co se týče náročnosti, zdají se mi stejné. Ideální na vlhčí polostinné místo. Snesou i přímé slunce, ale silné UV záření jim barví listy do vínova a hlavně ty listy skládají a víc svěšují, aby minimalizovaly odpar. Působí pak žíznivě. V polostínu zůstávají listy svěží zelené, krásně otevřené.

V kvetení se krásně střídají, c. florida kvetou dřív, na holém dřevě, úžasný motýlový efekt. V době, kdy c. florida končí, začíná pomalu kvést c. kousa. Díky postupnému rozvíjení a probarvování listenů trvá u obou kvetení celkem dlouho.
Mám jich na zahradě asi pět, některým trvalo ale dlouho, než se usadily a začaly kvést (až 7 let). U některých jsem zaregistrovala v některých letech i výpadky v kvetení, pravděpodobně díky kořenové konkurenci blízkokořenící výběžkaté trávy. Po jejím odstranění cornus zase kvetl.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, babkaela

Keře v zahradě II 12. bře 2020 10:22 #326916

• skalnička
  • Platinum Boarder
Ahoj Varouchu, díky moc za info.
Můžu potvrdit že i mému obyč. cornusu pár let trvalo než začal kvést. Mám ho spíš v polostínu, a i když nekvetl, tak nadělal parádu na podzim červeně zbarveným listím.
Mám ještě jeden cornus, též noname, víc na slunci, a jak píšeš, trpí asi přísuškem. Navíc je podsazený epimediem a to mu asi nedělá moc dobře, skoro nekvete.

Jaké máš floridy? Zajímalo by mě porovnání C. florida Rubra x Sunset.

Keře v zahradě II 12. bře 2020 12:25 #326917

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Bohužel nemám červeně kvetoucí. Floridy mám odrůdy Pygmy (měla být trpasličí, po 10 letech má 2.5m) a Rainbow. Obě kvetou bíle. Pak mám myslím c. kousa chinensis a c. kousa Satomi Compact. Posledně jmenovaná je jediná růžově kvetoucí.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., babkaela

Keře v zahradě II 12. bře 2020 21:25 #326921

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Skalničko, já jsem na floridy opatrná. Kdysi jsme je kupovaly s Janou V. Oboum nám odešel na houbu. Jsou to větší cíti.
Mrazově též. To ale bývalo i přes těch -20 st. Rubra se pamatuju, že byla v lit. uváděna jako méně ( nejméně ) mrazuodolná z florid.
Odešel mi i obří hybrid kousa x florida mrazem. Od té doby pouze kousy. Nepokouším osud.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Keře v zahradě II 13. bře 2020 07:58 #326922

• skalnička
  • Platinum Boarder
Květo, to jsi mě moc nepotěšila, byla jsem už skoro 100% rozhodnutá pro floridu. Jsem si říkala, že když v tom zahradnictví mají Rubru ve velkém květináči (už v něm musela strávit dle mě x-zim a nemyslím si, že by nějak extra zabezpečovali před zimou), tak by to mělo být ok. Ale zas bych nerada investovala velké peníze s vyhlídkou chcípnutí. Ach jo, budu to tedy muset promyslet.
Díky holky. ;)

Keře v zahradě II 13. bře 2020 14:38 #326923

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Uvádí se, že jsou mrazuvzdorné oba cornusy stejně do -28.

Keře v zahradě II 16. bře 2020 10:01 #326926

• skalnička
  • Platinum Boarder
Já vím, že uvádí, ale ne vždy to musí platit. Zkušenost holek je evidentně jiná. :(

Keře v zahradě II 28. kvě 2020 08:59 #327087

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Navazuji na Alenčin příspěvek ve vedlejší diskuzi a chválím vajgelie. Jsou krásné a troufám si říct, že jsou rovnocennými partnery azalek.
Mám několik starších obříků, ale poslední dobou, pro nedostatek místa, jsem se přeorientovala na "trpaslíky".

Pink Poppet (ve volném překladu růžový drahoušek, zlatíčko)
DSC06573.jpg

Piccolo
DSC06560.jpg

Nana Variegata
DSC06572.jpg

Nana Purpurea
DSC06574.jpg

od loňského roku ještě All Summer Peach, kterou nemám vyfocenou, tak aspoň odkaz
www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=3870
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, LucieT

Keře v zahradě II 28. kvě 2020 09:11 #327088

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Rozkvetl šeřík, který v létě opakuje kvetení. Když to stihne, tak ještě potřetí na podzim. Krásně voní.

Syringa Bloomerang Pink Perfume
DSC06569.jpg
Poslední úprava: 28. kvě 2020 09:16 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka, alenak, Luša, Gabča, LucieT
Moderátoři: Eva L., Květa