Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradě II

Keře v zahradě II 15. dub 2021 23:20 #328246

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Ahoj Skalni, mám dva....od Zázvorků....žlutý Westerstende a rudý Dianu. Jasně, ten žlutý je na zahradě svítivější, Diana je zase taková vitálnější....tedy nevím, zda nejsou roubované. Oba rostou i kvetou docela slušně, i když Dianu mám o dva roky déle / 6 let/, ten žlutý jen 4 roky. Bohužel, našla jsem jen tyhle dvě detailní fotky, pro představu.....

DSC07492.jpg

DSC07494.jpg
Poslední úprava: 15. dub 2021 23:20 od quendery.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, babkaela

Keře v zahradě II 16. dub 2021 05:44 #328247

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Po několika dřívějších neúspěšných pokusech vypěstovat keřík lýkovce se konečně podařilo. Tedy jen částečně, protože ani po čtyřech letech nemá víc jak jeden výhon. Něco se mu nelíbí a horší je, že nevím co.

DSC07104.jpg
Následující uživatel poděkoval: quendery, alenak, babkaela

Keře v zahradě II 17. dub 2021 22:21 #328252

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Holky, díky moc za reakce.
Ještě jeden, možná trochu přihlouplý dotaz. Mají všechny vilíny na podzim sytě zbarvené listy (červená, oranžová, žlutá)?
To je další věc, proč mě láká pořízení vilínu. ;)

Keře v zahradě II 17. dub 2021 22:56 #328253

• quendery
  • Platinum Boarder
Tak to mi trochu zaskočilo......ta Diana má na podzim takové světle hnědé listí jako třeba habr, u toho žlutého ani nevím.....mám takový dojem, že vilín dost brzy opadává....když ještě na ostatních keřích mám listy, tak u něho už jsou na holých větvičkách vidět pupeny, jak moc příští rok pokvete. :whistle: A ještě jsem zapomněla,ten žlutý sem tam s kvetením pauzíruje...např. 2018 a 2019 kvetl, v r.2020 ani kvítek a letos obalený květy :laugh:
Poslední úprava: 17. dub 2021 22:57 od quendery.

Keře v zahradě II 20. dub 2021 20:44 #328258

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Quendery, díky :)

Keře v zahradě II 19. kvě 2021 20:09 #328316

• quendery
  • Platinum Boarder
Konečně i k nám přišlo jaro a kveteme :laugh: Hroznovec "The bride" sice skoro o tři neděle později,
DSC06486.jpg

DSC06502.jpg

Fotergila je sice miminko dvouleté, ale snaží se

DSC06493.jpg

a plnokvětý tavolník se taky blýsknul,

DSC06495.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Ajka, alenak, babkaela, LucieT

Keře v zahradě II 28. kvě 2021 21:07 #328336

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Kdyby nakoukla na stránky Květa, tak mám prosím dotaz. Jakpak u tebe vypadá kalina pl.sum.sn.. Už vloni tam měla na keři pár kvítků narůžovělých, na ruce spočítat. Nj. ale letos to má po celém keři. Listy jsou zbarvené, kvítky ale proti bílé barvě květů malinké, tak 1/3ové. Máš to taky, nebo to je zimou, přitom pěkně narůstá, voda a letošní jarní počasí ji asi svědčí. Dá se s tím něco ovlivnit, udělat...nj.
Další dotaz je na šeřík. Vloni jsem kupovala u Žižků - s. bloom. dark purple - no že mám jistou záměnu....tj. takový červík co to je, porovnání s tvým....jinak se mi líbí
Děkuji a zdravím, Alena :)
DSC09259.jpg

DSC09256_2021-05-28.jpg

DSC09274.jpg

DSC09275_2021-05-28.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, babkaela

Keře v zahradě II 31. kvě 2021 18:29 #328343

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Aleno, zdá se, žě opravdu šeřík je záměna - možná za jiný Bloomerang ? můj teda má poupata temně fialová a po rozkvětu fialovou barvu. Byl taky prcek, já jej tahala asi 3 roky nahoru ( odlisťovala ze spodu, slabé větvičky pryč ). Teď je už asi akorát, jen větve jsou stále dost slabé.

ad viburnum - jsou ty odlišné květy z jedné větve nebo na různých ?
Moje tohle nedělá, nedělala. Navíc tedy ani na žádném lístku nemám ten odlišný okraj, všechny květy jsou OK ... Chladem - asi ne, stejná klendra byla všude. Jen jestli ti v nějaké fázi nemohly namrznout pupeny. Ale - mrazíky jsme tu měli také dlouho.

Já bych ji pohnojila plným hnojivem ( ála plod a květ, příp. hortenzie nebo okrasné keře ), čekala bych co to udělá.
Následující uživatel poděkoval: alenak

Keře v zahradě II 31. kvě 2021 23:00 #328349

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Květo díky.

Šeřík byl od Žižků, ty záměny tam mají, když jsem ho kupovala, začínal na poupata, poznat se nedalo, listy má drobnější, fakt má barvu jak na fotce, žádná fialová, voní, ještě uvidím, zda bude opakovat. Mám dojem, že tohle bylo jejich řízkování, hlavně aby se mu dařilo a přirůstal.

Kalina - to není jedna větvička, je to po celém keři. Mohlo by to být chladem, různě jsem načítala a přišla jsem na popis, kdy velké nachlazení tohle může dělat. Keř je na profukovacím místě, nechráněn. Vloni všechny květy po jarních mrazících opadaly, ale pak znovu narostly a kvetlo to až do opadu listí, to jsem si nemohla ztěžovat. Přitom keř roste a přirůstá, listy jsou zdravé. Možná bych mohla zkusit taky Lignohumát, nebo kristalon Gold, ten je super.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Keře v zahradě II 01. čen 2021 13:03 #328350

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jj, Aleno, tak jsem to mínila - že chladno bylo u nás i u Vás. Pokud kalina takto blbne a bylo by to způsobeno počasím, musela by chytit mrazík někdy, kdy byly pupeny citlivé. Však ony loni právě také přišly hlubší pozdní mrazíky. Ale fakt nevím, uvidíš v letech dalších.
Zkusila bych opravdu hnojivo ( kvůli tomu okraji listů ).
Šla jsem ji ráno pofotit - úplně OK, jen omrzly konce větviček ( cca 10 cm max. )a neobrazily.

DSCN6237.jpg

Na druhé f. je šeřík - ano, tyto mívají drobné ( cca poloviční ) listy proti normálnímu šeříku ( syringa vulgaris ). A i když fotka poupě zesvětlala, myslím, že rozdíl v barvě je patrný. Je tam i jeden otevřený kvítek ( více zatím nekvete ), má těměř totožnou barvu po rozvití jako v poupěti - rub/líc. Časem světlá.

DSCN6238.jpg

DSCN6239.jpg

a ano, Bloomerang opakovat musí :D.
Poslední úprava: 01. čen 2021 13:06 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: alenak
Moderátoři: Eva L., Květa