Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradě II

Keře v zahradě II 22. zář 2016 07:48 #313093

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Já jsem si letos koupila bílou(uvádí se do 120cm ;) ) a Blue Chip,ta by měla být opravdu velmi nízká,tak jsem zvědavá.
Ale například tu červenou už mám asi třetí sezonu a je vysoká kolem 150cm.Přesto je to kompaktní štíhlý keř oproti klasickým budlejím.Purple jsem dvakrát přesazovala,tudíž ještě nevím jak vysoká bude po usazení.Nižších rozměrů by měly dosahovat pěstované v kontejnérech.
Poslední úprava: 22. zář 2016 07:50 od Evka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Keře v zahradě II 22. zář 2016 13:25 #313101

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Evko, díky za upřesnění výšky keříků. :) Ještě mi, prosím, prozraď, jak je na jaře stříháš. Myslím jak hluboko a jestli má řez vliv na konečnou výšku.

Keře v zahradě II 22. zář 2016 16:03 #313117

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
EvoL,na jaře je stříhám dost hluboko 15-20cm,podle přezimování.Nesledovala jsem jestli má hloubka střihu vliv na vzrůst.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Keře v zahradě II 22. zář 2016 17:17 #313119

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mně se u komule osvědčil "chelsea chop" :P . Prostě byla moc vysoká, překážela, tak jsem jí kuchla, je to teď krásný huňatý keřík. Samozřejmě se zase vytáhl ( jeho matka má aktuálně cca 3,5-4m - u mě v tom suchu :blink: ), ale hned to vypadá lépe, než ty původní 4 dlouhé větve ;) .

U komulí jsem kdysi četla, že je dobré je zjara střihnout později, že se tím oddálí kvetení. Tohle kvetení oddálilo taky a ještě se to zahustilo.

Keře v zahradě II 17. říj 2016 16:23 #313583

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Kdy je podle vás lepší stříhat keře ( ibišky, ořechoplodce, budleje a další odkvetlé)? Teď, nebo až zjara? A také potřebuju zredukovat kroucenou vrbu, červenou slivoň a višeň. Jaké máte zkušenosti a co máte nastudované?
Díky.

Keře v zahradě II 17. říj 2016 17:11 #313585

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marto, u ibišků a komulí se to nechává na jaro ( kvůli namrzání).
Ořechoplodec nemám, ale protože je dost choulostivý, nechala bych to taky na jaro. Jestli je to nevyhnutelně nutné, vzala bych to jen částečně. Ostatně mámě ještě pořád kvete, bylo by to teď i škoda.
Pokud jde o peckoviny, bude to u těchhle okrasných stejné jako u těch "užitkových", špatně hojí, proto se to na zimu nedělá. Švestky a pološvestky dokonce řežu až v létě, něco jako letní řez, aby se nesplašily a nevyháněly tolik vlků :unsure: .
Jedině tu vrbu bych teď riskla, ikdyž standardní je to taky najaře, ale je to takový nezmar, že jí myslím teď můžeš částečně okudlat a zbytek dodělat zjara.
Mmch, kroucené vrby jsem se před lety zbavila. Byla tou dobou sedmiletá a i přes pravidelný řez začala být moc velká a hlavně, její kořeny podběhly pod zapuštěným bazénem ( ještě 7m od kmenu měly v průměru 2cm).
Psalas onehdy, že chceš rušit ovocné stromy, ale spíš než je, bych zrušila vrbu ;) . Mám teď místo ní asi 4 roky převislou sakuru a nedá se to srovnat ;) , mnohem méně bordelu a přitom to udělá prakticky stejnou službu :whistle: a hlavně, drží si kořeny hezky pod sebou a neleze mi do bazénu ;) .

Keře v zahradě II 17. říj 2016 19:27 #313588

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Marto, kdesi, kdysi jsem četla, že ibišky zásadně zjara a co nejméně, když se řežou méně jsou kompaktní,tak jsem jeden nechala na pokus a fakt se mi to líbilo víc, tak je skoro neřežu a zdá se mi to lepší, ale dělám to z jara. Oni ibišky dlouho raší :) .Peckoviny jak Jana, nejdéle do konce srpna, pak už ne. Já jsem propadla okrasným jabloním, mám i převislou, dlouho ji trvalo než se rozjela, vyčetla jsem, že je dobré podsadit pod jabloně náprstníky, tak jsem to udělala a pokus se mi osvědčil, tak pod mladé jabloně sázím náprstníky ;)jabloně v květu jsou krásné a pak ještě mají jablíčka, i když ty zmetkové kosáci letos skoro všechno ozobou a ani na zimu nečekají, syčáci ;)
Poslední úprava: 17. říj 2016 21:27 od alenak.

Keře v zahradě II 17. říj 2016 21:05 #313589

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Hele, já zas četla, že když se ibišky víc stříhají, víc kvetou. No, už dva roky jsem na něj ani nesáhla, kvete taky, ale třeba by to bylo lepší :P .

Keře v zahradě II 18. říj 2016 20:17 #313599

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Dřív jsem ibišky také málo stříhala. Keř je velký, rozevlátý, hodně kvete. Pak mně ze semen vyrostl ibišek u popelnice ve škvíře obruby záhonu. Nechala jsem ho, aby zastínil popelnici. Když vykvetl, zjistila jsem, že jsou vlastně 2, fialový s okem a čistě bílý. Takže jsem stříhala hodně, na 1-2 očka. Každý rok je obalený květy, je hodně hustý a vypadá mnohem lépe, než málo stříhaný. Teď už ho stříhám na dvakrát. Teď ho zakrátím a koncem února úplně ostříhám. Kvete poměrně brzy a je nádherný, barvy už se propletly :)
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

Keře v zahradě II 18. říj 2016 20:27 #313600

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Stříhání keřů jsem si zjednodušila -co kvete na jaře střihnu na podzim a keře kvetoucí v létě ostříhám z jara.
Ibišek také oberu dost, kvete víc a je kompaktní. Loni jsem si pořídila mini komuli ( z Aronie), mám ji v květníku a zimu přečká zabalená ve skleníku. Jó a ořechoplodec přikrývám chvojím, Jana má pravdu , před 4 lety vymrzl.
Moderátoři: Eva L., Květa