Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady II

Vaše zahrady II 14. kvě 2017 19:37 #318243

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
loro: mně nepřezimovala stipa arundicea Sirocco (nechce tolik sucho, ale i když měla dobré podmínky, tak to nedala). Naproti tomu stipa pennata (joanis) jede krásně. Ale mám kyselo, zatímco ty máš dost zásadito. Přidat rašelinu nebo místama kůru? To by to mohlo trochu srazit. Jestli tam jsou nasypané oblázky, tak to půjde ještě víc do zásadita.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: loro

Vaše zahrady II 14. kvě 2017 21:09 #318248

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
To by som fakt mohla pomiešať borovicovú kôru s rašelinou, ostal mi kompost, tým by som mohla tiež, trochu zlepšiť zem. Uvažovala som aj nad tým, že uložím pár kmeňov,a dole by viac kameňov mohlo byť, aby som trochu zabránila splavovaniu pôdy. Možno by sa to potom udržalo, kým sa nerozrastú.Ak nezletia aj kmene :) To by ta stipa možno prežila. Už čakám na nejaké rebríčky , sedum, šalvie, objednala Carex comans frosted curls a Festuca gautieri, či som objednala nevhodné trávy uvidím,alebo skôr netuším, skúsim ešte tie stipy objednať. Toto je ťažká úloha pre laika ako ja.:)

Vaše zahrady II 14. kvě 2017 21:23 #318250

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Festucu gautieri jsem měla na štěrkové hodně suché střeše garáže několik let se tam držela. Carex comans je v mém chytrém sešitu stanovištních okruhů vhodný do svěží až vlhké půdy. Tak tu bych nasadila někam, kde je víc vláhy. Přímo do sucha stipa (tenuissima, pulcherrima, pennata, gigantea), sorghastrum nutans, sesleria nitida, dochany, prosa, melica, koeleria glauca, helictotrichon sempervirens, bouteloua, achnatherum.. a bude jich mnohem víc. Vyzkoušeno jich moc nemám, resp. zkouším je, ale nemám je v úplném suchu, jílové podloží vždycky nějakou vodu zadrží a srážkově jsme spíš nad průměrem vůči zbytku ČR.

Vaše zahrady II 14. kvě 2017 21:42 #318252

• loro
  • Gold Boarder
ďakujem ti veľmi pekne za rady, pozriem na to. Tie trávy by tam mohli fungovať.

Vaše zahrady II 14. kvě 2017 21:58 #318253

• loro
  • Gold Boarder
Našla som jednu fotku z júna 2016,ako vyzerá, keď

sa ešte dá..
SKALKA2016.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, alenak, alcearosa, luci, bradhal, Regina

Vaše zahrady II 14. kvě 2017 22:03 #318254

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
Cauky loro :) ani nevis jak rada te po letech ctu a kocham se jak se ti zahrada zase rozrostla ... prekrasne :)

Vaše zahrady II 14. kvě 2017 22:14 #318256

• loro
  • Gold Boarder
Jej Luci,aj ja ťa rada vidím, bola som dlho PN, potom v nemocnici, furt niečo, neschopná riešiť moc záhradu, tak mi to teraz nielen rastie, ale aj prerastá cez hlavu.:)Ale pozerám aj tvoja sa krásne rozrástla.

Vaše zahrady II 14. kvě 2017 22:40 #318257

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
Loro chybelas mi :) doufam ze uz je ti lepe ... drzim palce

Vaše zahrady II 16. kvě 2017 11:28 #318306

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
taky přeju hodně zdraví --- :kiss:
DSCN3455.jpg
Přílohy:
Poslední úprava: 16. kvě 2017 11:34 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Gabča, Regina

Vaše zahrady II 18. kvě 2017 16:02 #318339

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
varouch napsal:
Festucu gautieri jsem měla na štěrkové hodně suché střeše garáže několik let se tam držela. Carex comans je v mém chytrém sešitu stanovištních okruhů vhodný do svěží až vlhké půdy. Tak tu bych nasadila někam, kde je víc vláhy. Přímo do sucha stipa (tenuissima, pulcherrima, pennata, gigantea), sorghastrum nutans, sesleria nitida, dochany, prosa, melica, koeleria glauca, helictotrichon sempervirens, bouteloua, achnatherum.. a bude jich mnohem víc. Vyzkoušeno jich moc nemám, resp. zkouším je, ale nemám je v úplném suchu, jílové podloží vždycky nějakou vodu zadrží a srážkově jsme spíš nad průměrem vůči zbytku ČR.

odpověď patří spíše do trav. Vytáhla jsem si z těch tří příspěvků ten, v kt. je jich jmenováno nejvíce..
- jj, Loro, takhle mám tu skalku v paměti
- ad Stipa ( Anemathele ) lessoniana + Carex comans. Jsou to novozélandské trávy, stálezelené ( resp. nezatahující ).
Hraniční, mají mouchy. Anemanthele ovšem je čistá tráva zóny 8. Některé prameny uvádějí z z5, velmi silně protestuji. Měla jsem ji, sázela sazenice jednu po druhé. Vydržela jakžtakž ( oslabená ) , pokud teplota neklesla pod -10. Při -12 ( to byly zimy tuším dvě po sobě 2007, 2008 ), z ní byl nevzhledný pocuchánek, oslabený, zkříslý. Následně chytil rez travní a zašel.
Carex comans - hnědé jsou bezproblémovější, nemají rády moc mokro na jaře. Nepřežily mi ( ani jedna ) krutozimu, postaraly se ovšem o potomstvo víc než je zdrávo. Nesmí se stříhat, uhnilé části trsíku povolí samy. Frosted Curls je z nich nejproblémovější. Je náchylná na popálení ostrým jarním sluncem, listy jsou pak dost ošklivě narezlé a nespraví se. I vzhledem k tomu, že se nesmí stříhat. Spíš místo, kam slunce na jaře nesvítí. Sucho, stěrk pod kořeny, platí i pro hnědé.
z ostatních - stipy jsem vzdala. Moc mokro přes zimu, vyhnívají mi. I přesto, že S. pennata nad námi v kráteru po sopce normálně roste, u mne dole na písku nevydrží. S.Gigantea - nádherná, kvete velmi časně a je elegantní. o5 ale vydrží pouze velmi mírnou zimu.
Dochany - v suchu hůř ( až vůbec ) kvetou. Helictotrichon sempervirens, Koeleria glauca - krátkověké. Kromě Sorghastrum nutans jsem měla či mám se všemi praktické zkušenosti, asi nejvíc bych ti do sucha doporučila panicum. Toleruje i vyšší pH.
Poslední úprava: 18. kvě 2017 18:23 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Vendy
Moderátoři: Eva L., Květa