varouch napsal:
Festucu gautieri jsem měla na štěrkové hodně suché střeše garáže několik let se tam držela. Carex comans je v mém chytrém sešitu stanovištních okruhů vhodný do svěží až vlhké půdy. Tak tu bych nasadila někam, kde je víc vláhy. Přímo do sucha stipa (tenuissima, pulcherrima, pennata, gigantea), sorghastrum nutans, sesleria nitida, dochany, prosa, melica, koeleria glauca, helictotrichon sempervirens, bouteloua, achnatherum.. a bude jich mnohem víc. Vyzkoušeno jich moc nemám, resp. zkouším je, ale nemám je v úplném suchu, jílové podloží vždycky nějakou vodu zadrží a srážkově jsme spíš nad průměrem vůči zbytku ČR.
odpověď patří spíše do trav. Vytáhla jsem si z těch tří příspěvků ten, v kt. je jich jmenováno nejvíce..
- jj, Loro, takhle mám tu skalku v paměti
- ad Stipa ( Anemathele ) lessoniana + Carex comans. Jsou to novozélandské trávy, stálezelené ( resp. nezatahující ).
Hraniční, mají mouchy. Anemanthele ovšem je čistá tráva zóny 8. Některé prameny uvádějí z z5, velmi silně protestuji. Měla jsem ji, sázela sazenice jednu po druhé. Vydržela jakžtakž ( oslabená ) , pokud teplota neklesla pod -10. Při -12 ( to byly zimy tuším dvě po sobě 2007, 2008 ), z ní byl nevzhledný pocuchánek, oslabený, zkříslý. Následně chytil rez travní a zašel.
Carex comans - hnědé jsou bezproblémovější, nemají rády moc mokro na jaře. Nepřežily mi ( ani jedna ) krutozimu, postaraly se ovšem o potomstvo víc než je zdrávo. Nesmí se stříhat, uhnilé části trsíku povolí samy. Frosted Curls je z nich nejproblémovější. Je náchylná na popálení ostrým jarním sluncem, listy jsou pak dost ošklivě narezlé a nespraví se. I vzhledem k tomu, že se nesmí stříhat. Spíš místo, kam slunce na jaře nesvítí. Sucho, stěrk pod kořeny, platí i pro hnědé.
z ostatních - stipy jsem vzdala. Moc mokro přes zimu, vyhnívají mi. I přesto, že S. pennata nad námi v kráteru po sopce normálně roste, u mne dole na písku nevydrží. S.Gigantea - nádherná, kvete velmi časně a je elegantní. o5 ale vydrží pouze velmi mírnou zimu.
Dochany - v suchu hůř ( až vůbec ) kvetou. Helictotrichon sempervirens, Koeleria glauca - krátkověké. Kromě Sorghastrum nutans jsem měla či mám se všemi praktické zkušenosti, asi nejvíc bych ti do sucha doporučila panicum. Toleruje i vyšší pH.