Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Denivky II

Denivky II 30. čec 2017 10:22 #320192

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, projela jsem prostě katalog LB a tam, kde bylo napsáno "bohatě kvete" nebo "dlouho kvete" nebo "opakovaně kvete" nebo počet poupat víc jak 35 - tak ty jsem si zaškrtla a pak z nich selektovala ty, co se mi líbily nejvíc..

Z těch, co mají velký počet poupat ( je myšleno na 1 stvolu) jsem si objednávala tyto:
Chang Dynasty
Jacqueline Kennedy Onassis
Orange Electric
Spacecoast Early Bird
Tooth ( píšou jen 30 poupat, ale měla by opakovat)
Visual Intrique

Jenže, ono je ta stejně loterie, mám tu už od léta 2014 Lady Betty Fretz, která by měla taky mít kvanta poupat, kupovaná kvetoucí, a u mě ještě nevykvetla :angry: .
Navíc, řada těch nových šlechtění sice udělá hodně poupat na 1 stvolu, ale často ne nepředřou s růstem trsu ( a tedy počet stvolů není nijak rekordní), takže kolikrát nějaká stará dobrá odrůda může ve výsledku za 3-4 roky mít v součtu ( na trs) mnohem víc poupat, než nějaká z těch nově šlechtěných :whistle:

Mám tu třeba úplně obyčejnou Norton Orange ( dávala jsem do kvetení záhon s ní) a ta začne v květnu a kvete až do konce října - nahazuje stále nové květní stvoly. Má velké svítivé květy barvy pomerančového džusu, takže ikdyž jich není třeba tolik, je vidět na dálku a návštěvy jí pravidelně zač. prázdnin vyhodnocují jako nejkrásnější kytku v zahradě ;) ( páč tou dobou mají růže pauzu, že). Takže, kdybych si "směla nechat jen jednu denivku", byla by to ona ;)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: alenak, bradhal

Denivky II 30. čec 2017 10:33 #320193

• Jana V.
  • Platinum Boarder
alenak napsal:
Vy pokušitelky :laugh: , máte nějakou voňavou? Dívala jsem se na Lukon B. a mám chuť se tam po neděli podívat, jak to tam vypadá,nemám to tak daleko.

Alenko, děsně ti závidím, že to máš blízko ;)

Mně už přišly ty objednané a jsem moc spokojená - žádné prostokořenné jednopukovky ( jako před lety od LG), ale pěkné rostliny s hustými kořeny, vyklepnuté před zasláním z květníku ( většinou klasický k9), šoupnuté do mikroteňáku ( jen bal) a hezky po jedné postaru zabalené do novin :) . Posílali zač. týdne, do druhého dne byly tady, hned jsem je přesadila do větších květináčů - snad si ani nevšimly, že se s nimi hýbalo ;) .
Jen Jacqueline K.O. je trošku přešlá, tam se zřejmě buď pokusili o dělení trsu, nebo jim odněkud přišly jako prostokořenné a oni nahrnkovali, ale ještě nebyly hezky prokořeněné. Nicméně, poslali současně dárek zdarma, tak nebudu prudit, počkám, až jak se chytne a nebudu zbytečně reklamovat.

Samozřejmě, že byly zastřižené, ale na většině je vidět, že měly květní stvol, takže už i kvetly. Povětšinou mají 1-3 puky, což je velmi slušné, kontejnerované jednopukovky se málokde dají sehnat za tuhle cenu ;) .
Samozřejmě, že případné záměny poznám až příští rok, ale rostliny byly označené, dala jsem si k nim cedulky, tak to budu moct zkontrolovat ;)

Denivky II 30. čec 2017 12:55 #320198

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Díky moc. Ono právě v katalogu bývá napsané kde co, stálekvetoucí, vonící, odolná... Já mám momentálně asi...ááá...dvacet odrůd?? Asi. Mám jich vícero trsů, nějaké jsem i různě dostala bez jména, něco nakoupeného nesedělo s cedulkou, až to vykvetlo. Dost těžko jim v zahradnicví odolávám. Nosím si notýsek, ve kterém mám seznamy odrůd a kultivarů různých rostlin, abych věděla, po čem sáhnout, takže opravdu díky za tipy na ty dobré.

Denivky II 30. čec 2017 15:09 #320203

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Bradhal, obávám se, že seznámek ti bude v zahradnictví k ničemu :unsure: - pokud je nepěstují sami, obvykle je a) kupují ve školce nebo b) kupují od Volmary apod..
V obou případech se bude zřejmě jednat (až na výjimky) o úplně jiné kultivary, než nabízí LB, nebo p. Krupka a další pěstitelé.
Těch odrůd jsou tisíce, každý z nich si drží nějaký okruh kultivarů, který množí a k nim přibírá novinky ( někdo i sám šlechtí ). Ty okruhy se překrývají je jen částečně.
Zkoumala jsem, jestli bych dokázala udělat objednávku "chtěných" ( kdysi z nějakých USA stránek) jen u jednoho pěstitele ( kvůli poštovnýmu), ale ukázalo se, že půlku z nich bych našla u p. Krupky a půlku u LB .
Teď jsem taky koukala jak k LB, tak k p. Krupkovi, měli shnodných pár kultivarů, zbytek jsem nenašla. Připadá mi trošinku, jako že se specializují na výpěstky některých šlechtitelů a jiné třeba moc neberou, ale možná je to jen můj dojem...

Jinak chápu, po letech zklamání ze záměn, jsem taky přešla na kupování kvetoucích. Problém je, že zahradnictví obvykle nabízejí ty staré "obyčejné" kultivary, pokud mají něco zajímavějšího, je to znát na ceně . Já tu Lady Betty Fretz tenkrát kupovala za 218,- Kč ( to si asi budu pamatovat navždy :whistle: )- za to bych měla od LB žhavou novinku :unsure:
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Denivky II 07. srp 2017 13:52 #320342

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Jeden květ Final Touch asi díky působení toho vedra zmutoval a vytvořil zmnožený květ. Na netu jsem viděla s osmi lístky, můj má deset. Hezky vypadající raritka. :)

IMG_3769.jpg

IMG_3771.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., alenak, Marta, alcearosa

Denivky II 11. srp 2017 14:11 #320388

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad Corky, doba květu - můj kvete současně s ostatními denivkami, nikoliv dříve.

Bradhal, k dotazu obruba z denivek - mám ji. Kdybych znovu osazovala holinu, ( neměla denivky ani růže ) - už bych tuto variantu nikdy nezvolila.
Skýtá v sobě mnohá úskalí, si myslím.
- barevnost denivek. Ono zvolit denivku k denivce ( páč většina má 3 barvy v květu, + promo fotky klamou )je samo o sobě oříšek. Natož ještě k růži ( skupině růží ).
- jde také o to k jaké růži a jakou denivku ( výška ). V potaz vzít : tvar trsu denivek ( fontána ) + to, že dle ZZ polezou k růži, tam mají vyhnojíno - budou keřík růže omezovat ( tvar, listy ) od báze do výšky cca 60 - 80 cm. Nízké ( skalkové) denivky se zase rozrůstají rychleji plošně. Mj. ne každá denivka přirůstá stejnoměrně - den.vs.denivka.

- mám denivky takto vysazené cca 6 let ( ?, možná o chlup déle ), poslední 2 - 3 roky mne zlobí rozrůstavostí trsu, omezují i vyšší růže ( B. Britten ). Zbavit se jich nechci, jinam je nemohu dát, ale spokojená nejsem.
Pěstuju denivky pouze s jednou barvou v květu, i tak, když rozkvetou s růžemi, je to dost barevný peklo. :laugh:

DSCN5692.jpg

DSCN5691.jpg

DSCN5799.jpg

PS. : ZZ - se trsy v kvetení i střídají. Jak květ denivky vydrží pouze jeden den, tak v Út. je osypaný bordový, ve St. máslový.. ;)

jo, ještě dodám dvě poznámky -
na poslední f. tmavá "vymáčkla" již skoro úplně své dva sousedy - nezdá se, ale jsou tam 3 denivky. Dtto ta oranžová vlevo válcuje okrovou.
ani nechci počítat fimfníky, kt. jsme s Janou vynaložily na hledání echt sladce růžové... nenašly, tenx nebyla. Už nehledám.
Poslední úprava: 11. srp 2017 17:07 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, chrast, alenak, Marta, bradhal

Denivky II 19. lis 2017 17:55 #321168

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak já jsem denivky krom dvou vysadila do břehu pod plot . tam se mohou rozlízat i barevně rvát . dvě mám tady v zahradě a mrzí mně , že jsem je po odkvětu nepřidala k těm ostatním . ted´ je tam musím nechat zase do odkvětu -
letos jsem tamtéž přisadila 6 nových - tak jsem zvědavá,jak to tam všechno příští rok rozkvete

DSCN6233.jpg

greenflutter.jpg

Green Flutter - žlutozelená , tu musím narok přisadit k ostatním

d0714-green-mystique.jpg

Green Mystique - jedna z nových

d1167-lies-and-lipstick.jpg

Lies and Lipstick - další nová -
Poslední úprava: 20. lis 2017 12:18 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, Marta, luci, rok.zaruka

Denivky II 20. lis 2017 12:38 #321172

• Kaja
  • Platinum Boarder
ještě bych snad dodala, že ty vyšší více vyniknou . květy se neschovávají tolik v listí . no ale mám taky různé - jsem tomu zpočátku nevěnovala pozornost

DSCN6561_2017-11-20.jpg

takové jsou sazenice od Lukon Bulbs - co jsem letos objednala . přišly do 4 dnů po objednání

DSCN6457_2017-11-20.jpg

DSCN5761_2017-11-20.jpg

jestli ještě mám tuto - nevím . sousedky se na mně vrhly a já ryla. možná úplně- ;) ta je taky vysoká
Poslední úprava: 20. lis 2017 12:41 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast, alenak, Marta, luci

Denivky II 20. lis 2017 13:49 #321175

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
to jsou poklady .... vybrala bych si nejspíš tu světlou narůžovělou, ale ta tmavá je obří a působí na mě magicky a trochu ti ji závidím :-) v dobrém samozřejmě ...

Denivky II 20. lis 2017 14:15 #321176

• Kaja
  • Platinum Boarder
je jich spousta- a některé nejsou drahé - jsou i za 20kč . ale i za 200kč -- na práci nejsou náročné . zasadí se , sem tam v sucho zalijí a pak ostříhat staré listy . třeba až na jaře. kvetou taky dost dlouho . každý den nový květ
proto denivky - daylily .

DSCN6163_2017-11-20.jpg

DSCN6168_2017-11-20.jpg

DSCN6223.jpg

DSCN6195.jpg

DSCN6518_2017-11-20.jpg
Poslední úprava: 20. lis 2017 14:17 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast, Lukáš, alenak, Marta
Moderátoři: Eva L., Květa