Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Konec živých plotů ze zimostrázu?

Konec živých plotů ze zimostrázu? 21. dub 2009 00:40 #355

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Náhodou jsem na netu zachytila info o nové pohromě okrasných zahrad. Houba Cylindrocladium buxicola napadá buxusy a likviduje je. Ochrana neúčinkuje 100%, škody obrovské.
www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=garten_4&id=32
www.pictokon.net/200804/buchsbaumsterben...hannover002-000.html
www.derkleinegarten.de/800_lexikon/804_h...ten_heckenersatz.htm
.....přemýšlela jsem o tom, že část výsadeb olemuju buxusem, nějak mě přechází chuť.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Konec živých plotů ze zimostrázu? 26. dub 2009 21:16 #364

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Nevím, jestli tě to utěší, ale do ČR ( ZATÍM ) prý nedorazila..
přijde ..

Re:Konec živých plotů ze zimostrázu? 27. dub 2009 22:43 #369

• dresla
  • Moderator
Květo, neutěší.:( Je v Německu, ty fotky na Stauden-und-rosen jsou jihozápadně od Harzu. To není daleko. V Čechách je koncentrace buxusů určitě menší, v zahradách se moc nevidí. ALE: mám tu cca 7 leté řízky, chtěla jsem je dát do ŽP k nejbližším sousedům. Teď váhám, protože představa, jak ještě pár let rostou a pak najednou exnou, mě vůbec nepotěšila.

Re:Konec živých plotů ze zimostrázu? 28. dub 2009 00:27 #372

• Květa
  • Moderator
Dreslo, mně by poráželo už těch 7 let piplání.

Re:Konec živých plotů ze zimostrázu? 28. dub 2009 05:21 #373

• Jana z RZ
Rozvinutí houby podporuje dlouhodobější ovlhčení, není to sice útěcha, ale to teď rozhodně nehrozí...

Re:Konec živých plotů ze zimostrázu? 28. dub 2009 08:43 #379

• dresla
  • Moderator
U nás ve srážkovém stínu tuplem ve.
Ale tahle vyhlídka www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=garten_4&id=32 mě děsí.

Ty řízky jsou obraný hrob předků a z nedostatku místa zůstaly na místě tak dlouho. Tak mě napadá, že i u nás na hřbitovech se buxusy používají a mohou zafungovat jako přestupní stanice.

Re:Konec živých plotů ze zimostrázu? 29. dub 2009 19:44 #384

• danah
Dreslo, já bych ti doporučovala Loniceru nitidu...nejen z výše uvedené hrozby napadení. L.nitida splní stejný účel, pravda, roste mnohem rychleji, je nutný častější střih. Teď jde o to, jestli to není výhoda :)
V minulých mírnějších zimách ani neshodila listí, ale i když opadá na jaře, brzy obrůstá.
Na té fotce jej mám tedy letitý a často stříhaný, krásně se množí řízky, chytne téměř každý klacík, zapíchnutý ve stínu, bez stimulátoru....ale ty ho určitě znáš, co tu povídám :dry:
skalka_budka.jpg

Re:Konec živých plotů ze zimostrázu? 29. dub 2009 21:51 #386

• dresla
  • Moderator
Dano, měla jsem ji na staré zahradě, moc se mi líbí. Nechávala jsem jí tenkrát volnost a stříhala sporadicky. Větvičky, které se ohly až k zemi, zakořeňovaly, takže to chtělo jednou za čas upravit fazónu. Ale po jedné zimě hlavní keř neobrazil. Zůstala pod ním zakořeněná mláďata, která ho časem nahradila. A já nevím proč se to stalo, protože by měl být plně mrazuvzdorný. Kdyby se z něj tvaroval živý plůtek, byla by to otrava, kdyby semotámo něco pošlo (i když by náhrada rychle dorostla). Mám z loňska od Danate řízek žlutě panašovaného a teď jsem si ještě opatřila bíle panašovaný. Určitě ho někde vyzkouším.
Nechápu rozdíl mezi lonicerou pileatou a nitidou. Výškou a mrazuvzdorností by měly být shodné (podle Esvelda). Málem jsem se doklikala k popisu rozdílu www.google.cz/search?q=lonicera+pileata+...ficial&start=10&sa=N - předposlední odkaz, ale stránka nejde otevřít.
Začala jsem vysazovat kolo z panašovaného buxusu. :S Je to středový záhon s nízkými růžemi a potřebuju něco, co půjde udržet hodně nízko. Měla jsem řízky připravené z loňska, takže to risknu.

Re:Konec živých plotů ze zimostrázu? 29. dub 2009 21:56 #387

• dresla
  • Moderator
Tak přece něco
lo_ni_pi1.jpg

Re:Konec živých plotů ze zimostrázu? 30. dub 2009 00:29 #389

• Květa
  • Moderator
Dreslo, taky jsem už včera sem chtěla napsat možnou náhradu - pak jsem si řekla, že určo budeš znát...

Loni jsem objevila nový keříček ( pro mne ) - Euonymus japonicus Microphyllus - ten znáš ?
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa