Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pivoňky - Paeonia

Pivoňky - Paeonia 14. říj 2009 06:45 #2225

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
mám knížku o dřevitých a oni říkají, jak začne vyholovat nebát se a říznout do dřeva, sice se připravíš o květy, ale začne obrážet. Nejde něco fiknout a něco nechat, zkusit na nějakém výhonu? já sama zatím jsem taky ještě nezkoušela střihnout
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Pivoňky - Paeonia 14. říj 2009 13:02 #2229

• Vendy
Danatel, mám u ní dva zdřevnatělé /totálně/ výhony. Myslíš, že to mám risknout a jeden zaříznout - ale jak vysoko nad zemí - bude mi při tom krvácet srdce - a mám tu katovskou práci udělat hned nebo až na jaře. Chytrá literatura něco radí? Dík

Pivoňky - Paeonia 14. říj 2009 20:22 #2235

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Doprčic, na to bych neměla nervy. Moje chytrá kniha radí, že se mají dřevité pivoňky sázet na šikmo, podpoří se tím prý tvorba nových výhonů.
Podsadit lze kvantem kytek, záleží, jestli ji máš samostatně v trávníku, jako součást záhonu, jakou máš okolo barevnost, nebo jestli chceš jen tóny zelené. Já mám pod ní čemeřici smrdutou. Je celoročně pěkná, vysoká, kvete v zimě, jen se jí musí na jaře odstřihnout semeníky. Můžeš pod ní dát nějaká gerania - buď půdopokryvná (macrorhizum) pro zelenou ozdobu - udělají jednolitý koberec, nebo bochany kvetoucích. Ve vedlejší diskusi Květa naříká nad Patricií, co je to za giganta. Pokud by se ti tam hodila modrá barva, můžeš použít nějaké z dvojice Jolly Bee, Rozanne. Kvetou od června do zámrazu neúnavně. Pěkné zelené koberce dělá epimediumXrubrum, můžeš použít větší heuchery - různá barevnost listů, pokud tam máš vlhko, můžeš použít brunneru (ta by ti kvetla drobnými modrými (bílými) kvítky v době květu pivoňky), plicníky je toho spousta, tak musíš trochu upřesnit, nebo vyfotit místo s pivoňkou a my se vyřádíme:P .

Pivoňky - Paeonia 14. říj 2009 21:43 #2236

• Vendy
Dreslo, jsi úplně k zulíbání, ale já mám pidizahrádku, kde se snažím o to aby stále něco kvetlo. Pivoňku mám sice v trávníku, ale kousek dál je žlutá popínavá růže /před 10 r. dovoz z Polska-stále opakuje kvetení a krásně voní-jméno nevím/, potom malá japonská azalka, 5 ks velkokvětých růží, 2 bylinné pivoňky, rododendron, kosatce, zlatice, bílý a růžový ibišek,podzimní vysoká astra, obří hosta a malá broskev - to vše na 9x5m. Sluníčko svítí od cca 11h. a je to pískovna. Jinak mi ještě muž /ten má specializaci na ovoce a zeleninu/ milostivě uvolnil další místo na druhé straně domku u altánu. O vše se musím dělit ještě se dvěma téměř půlmetrákovými psi, takže v zahradě máme další zahrádky.
V tomto případě potřebuju /zatím/ něco čím bych vyplnila místo pod dř. pivoňkou, v době květu pivoňky zeleného a později kvetoucího, co by udělalo spíš bochan. Jinak názvy které píšeš mi nic neříkají protože z nedostatku času jsem se dříve vrhla spíš na keře, které teď chci v některých případech vyměnit za záhony s trvalkama. Jak vidiš jsem úplně beznadějný případ, který by něco chtěl, ale vlastně neví co a hledá inspiraci, rady a pomoc i na tvých stránkách.

Pivoňky - Paeonia 14. říj 2009 21:46 #2237

• Vendy
Zapoměla jsem dodat, že většina květů je do růžova, růžově fialova a jako doplňková žlutá.

Pivoňky - Paeonia 15. říj 2009 20:03 #2269

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Vendy: takže moudrá kniha povídá:laugh:
říznout ve včasném jaře nad nejnižším vyvinutým pupenem. Prý není důvod k obavám. jeden bych zkusila fiknout konec února/začátek března dle počasí.

Pivoňky - Paeonia 15. říj 2009 20:22 #2270

• Vendy
Danate1, na tvoji zodpovědnost zkusím /dělám si legraci/, už jsem si vyhlídla, který výhon bude obětován. Pak řeknu jak to dopadlo.

Pivoňky - Paeonia 16. říj 2009 23:38 #2277

• dresla
  • Moderator
Vendy, vyzkoušej někde tu Rozanne. Kupovala jsem v Baumaxu (mívají pravidelně a pravidelně jdou s cenou dolů) za 29 Kč původně dvoustovkovou trvalku. Sázela jsem ji v srpnu, protože měly přijít nahlášené přívalové deště. Nic nepřišlo, Rozanne to zjevně nevadí, je to kytka do sucha a kvete furt. Neoddénkatí, je trsnatá.
g_rozanne2.jpg

Pivoňky - Paeonia 18. říj 2009 18:49 #2295

• Vendy
Dreslo, díky, tebou navrhovaná Rozane se mi líbí i barevně. Mám se jí snažit sehnat ještě nyní nebo to mám nechat na jaro? Co je pro její dobré ujmutí lepší?

Pivoňky - Paeonia 19. říj 2009 00:13 #2299

• dresla
  • Moderator
Nech to až na jaro. Ona není moc běžná. Je licenční, tak se spíš objeví někde v hobbymarketu. Ty to máš blízko do Německa, viď? Tam bude častější.
S jistotou ji má ofous www.zameckezahradnictvi.cz/ , pokud ji teda náhodou zrovna má:laugh: . Tam to funguje tak, že si projdeš seznamy, napíšeš mu mail, co bys chtěla a on ti to postupně nashromáždí.
Levněji ji pořídíš ve slevách Baumaxu. Navezou je vždycky tak koncem května (už několikátý rok, jsou mezi trvalkami Blooms of Bressingham), za tu jejich cenu se jich prodá pár, zbytek zapomenou občas zalít a tak jdou s cenou dolů. Výhoda je, že geranium, i když vypadá hodně unaveně a nevábně, přežije.
Moderátoři: Eva L., Květa