Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: LILIE

Re:LILIE 12. bře 2010 16:31 #4078

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
tak jsem ji hledala na Sezn.ve zboží, ale nic. Jen tenhle odkaz - prý naše nejběžnější lilie- haha

Původ: Euroasijský druh, celá Evropa až po jižní Skandinávii, v Asii zasahuje daleko za Ural

Charakteristika: našše nejb쾞nější lilie, přesto dnes je již zařazovaná k vzácnějším druhům. Roste větššinou ve světlých lesích, ve vyšššších polohách se nevyhýbá ani otevřeným loukám. Upřednostňuje vápenec.

V kultuře se pěstuje málo, rozrůstá se poměrně pomalu, vyžžaduje spíšše polostín a bohatou listovku s přídavkem vápníku. Dobře se hodí do přírodních partií zahrad nebo do okolí skalky. V minulosti byla ceněna jako léčivá bylina, především ji měly v oblibě porodní báby.

V Červeném seznamu je lilie zlatohlavá zařazena ke vzácnějším druhům, které vyžžadují dalšší pozornost.
Téma bylo zamčeno.

Re:LILIE 12. bře 2010 16:32 #4079

• jalav
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 4
Tak to jsme již dva šílenci.Ty jména mám taky pomíchané.Dělám to úplně stejně.Štěrkopísek a cererit.Takže dnes poslední foto.Jdu do roboty.Hezký večer.
DSC00839.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:LILIE 12. bře 2010 16:34 #4080

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Krásná! Tak at Ti to v práci uteče!
Téma bylo zamčeno.

Re:LILIE 12. bře 2010 16:34 #4081

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
tak ta je teda úúúúžasnááááá....tak pěknou šichtu...:blink:
Téma bylo zamčeno.

Re:LILIE 12. bře 2010 16:58 #4086

• kaja
u nás roste v lese.ale je to o čenich, protože je chráněná.ta vysoká , co psala Dresla, tak jsem měla vloni. nevím , jestli není sežraná nebo zmrzlá.. měla skoro metr , ale květy poměrně malé turbánky. zdálo se mi to v nepoměru. K.
Téma bylo zamčeno.

Re:LILIE 12. bře 2010 17:01 #4088

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Já nemyslela ji dloubat v přírodě, ale buďto někde koupit nebo kdyby měl někdo přebytky hned bych se hlásila :-)) Teď jsem ještě brouzdala po netu - a byly tam vyfocené tobolky , možná by se dala sebrat z nich semínka. Nebo to je taky protizákonné?
Téma bylo zamčeno.

Re:LILIE 12. bře 2010 17:08 #4089

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Zlatohlávky chci zkusit pomnožit výsevem, cibule jsou příšerně drahé. Tady u nás rostou volně taky, jednou jsem ji potkala dokonce ve smrkovém lese. Loni jsem riskla objednávku lilie martagon album u LB. Opravdu vykvetla bělokvětá, putovala do bělokvětého záhonu. Když tu rostou přirozeně, snad se jí bude dařit.
IMG_5613_A2.jpg

Jitko, LB má martagon v nabídce, ale stojí 100Kč. Album letos 140. Mrkni třeba na Leverna Friemanna, ten má taky takový planý vzhled (stvol je ale mohutný) a stojí 40 Kč. Ten by se mezi růže hodil, ne?
Téma bylo zamčeno.

Re:LILIE 12. bře 2010 17:12 #4091

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
Taky moc krásná. Díky za info
Téma bylo zamčeno.

Re:LILIE 12. bře 2010 17:21 #4093

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Martagon mám objednaný po 28,- B) a půjde "do lesa", tak jsem zvědavá.
Téma bylo zamčeno.

Re:LILIE 12. bře 2010 17:44 #4094

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Předloni jsem investovala dost peněz do cibulí L. martagon a L. cernuum ( z L.bulbs). Čekalo mě zklamání. L.m. nevzešla vůbec a l.c. byla chudinka chcípáček. Tak nevím, jestli byly špatné cibule, nebo je tu pro ně moc kyselá zem. Neuváženě jsem je zasadila mezi jap. azalky a tímpádem jsem se neodvážila povápnit. Škoda, jsou to nádherné lilie.

Lilium cernuum
DSC00593.JPG
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa