Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 11:09 #244943

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Dano, to je zase náskok.:angry: :woohoo:

Květo, koukala jsem po Pink Beauty, je nepatentovaná,přes google vypadává jako ericsmithii.
Z těch ericsmithii a nigercors, co jsem viděla mi připadá, že nigercors jsou zelenější (žlutozelené?), spodky listů zelené a mohutnější. Ericsmithii tmavězelené (s modravým nádechem) s červenými spodky listů, červený přeliv se objevuje trochu i na květech, jsou drobnější (a odolnější vůči mrazu??). Upozorňuju, že toto je moje dojmologie.
Běžné květníky stály 13E, pak měli obrkvětníky za 20, nebo 25.
Květo, ty máš Cinnamon Snow? Jak se jí daří?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 11:38 #244946

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
hehehe, díky Cinnamon Snow letos s Danate držím krok.

Včera odtál poprašek.
nejprve - Danate, bavily jsme se o Helleborus niger Schneetänzer ( že jí leží listy ), mám ji v listovém opadu, odhrnuto, vyfoceno ( nekvalitně, blesklo ). Má založíno spoustu pupenů. Uf.
P1080032.JPG

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 11:39 #244947

• Květa
  • Moderator
takhle vypadají semenáčky H. niger od Danate. Tak tam je vidět zpoždění x subtropům, že..
P1080031.JPG

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 11:41 #244948

• Květa
  • Moderator
HGC Silvermoon
nejdříve f. zdálky, Jani, ty hnědé listy budu odstraňovat.
Myslím, že se mu vede. Zajímavé je, že nakonec skončil na plném slunci, při přistínění chytal houbu na stonky
P1080027.JPG

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 11:42 #244949

• Květa
  • Moderator
poupata už chystá, ale je z těch pozdnějších.
P1080028.JPG

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 11:45 #244951

• Květa
  • Moderator
a konečně HGC Cinnamon Snow
Dreslo, na rozdílu v barvě i tvaru listů je právě vidět tebou popisovaný rozdíl mezi x ericsmithii ( Silvermoon ) a x nigercors ( C.Snow ).
Vzala jsem fotku z dálky - s C. Ice Dance, pro měřítko.
P1080029.JPG

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 11:48 #244952

• Květa
  • Moderator
je celkově subtilnější, listy zelené, bez těch ostnů kt. mají korsické (+ ericsmithii ) Co je hlavním rozdílem - poupata měla nachystána ( a jedno se i rozvíjelo ) už v listopadu. Přiznám se, bála jsem se o ni ( poupata ), před napadnutím sněhu jsem ji přiklopila kýblem. Odklopila jsem ji po té první oblevě, teď dostávala těch -10 na přímo. Jedno poupě květu spálil mráz, jinak bez následků.
P1080030.JPG

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 11:48 #244953

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Trochu odbočím ( diskuze se nějak nechytám, o čem to vůbec mluvíte :blink: :laugh: ), ale Carex je úžasnej a od lonska ho mám tqky a tím bych chtěla moc poděkovat dárkyni :laugh: ;) ;) . Krásně se zelená na záhonku.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 13:13 #244960

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Květo, čertví, jestli to dělení kříženců má vůbec smysl, když se množí info, že argutifolius, lividus a corsicus jsou jen synonyma davesgarden.com/guides/pf/go/1395/ .
Cinnamon Silver je tedy parádní, páč je tak časná. (zachtělo se mi:woohoo: , mohla jsem si ji koupit v Bundes:( )
Byla jsem na poli omrknout čemeřice, Silvermoon OK, pokvete, ale pidirostlinka, zachraňovala jsem poslední uhnívající puk (to mě navedlo na myšlenku zkusit z velké oddělit). Na poli je i Moonshine, ta bude mít víc květních stvolů, taky je v pořádku. Semenáčky Wester Fliska od Hespy se chystají ke květu, smrdutky jsou všude a pilně se starají o potomstvo.
a_021.jpg

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 06. úno 2011 14:03 #244973

• Květa
  • Moderator
Emilko, C.I.Dance je skutečně krásný, ale bacha, potřebuje dozor - je dost rozpínavý ( odnožuje ).

Mám nějaké jeho příbuzné - pak napíšu do trav.( nemám nafoceno )

budu se snažit přiblížit diskusi
HGC - jméno Helleborus Gold Collection: kolekce čemeřic německého šlechtění. Obsahuje ( prý nej, co taky jiného napsat ) různé druhy čemeřic ( niger, orientale a křížence )
www.helleborus.de/engl/hgc_eng.htm
v minulosti byly někt. z této kolekce dovezeny i k nám ( Silvermoon, Cinnamon Snow, někt. niger - Joshua a pod. ). Mívají cenu nad 300,- povedlo se nám je nakoupit posléze ve slevě.

Čemeřice zahrnují spoustu druhů které jsou domovem nejen v chladnějších místech Evropy ( Asie ), ale i vyloženě teplomilné druhy. Mám tu na zahradě vysazenou H.lividus ( Majorka ) , kt. je domovem v subtropech, každý rok ji musím přikrývat, jinak by nepřežila. Tyhle teplomilné čemeřice mají povětšinou velmi krásné listy, vypadají úplně jinak než naše domácí čemeřice. Podobná H.lividus je H. corsicus. Mám obě.
Dreslo, obnovovala jsem si vzhledem k odkazu na DG ( syn. argutifolius, lividus a corsicus ), co mám načteno. Píší, že se liší ( na DG je syn.H.corsicus uváděna H.lividus.supsp.corsicus )
H. lividus se vyskytuje na Majorce ( Minorka ), H. corsicus pak na Korsice, Sardinii. H.lividus je proti H. corsicus drobnější, nemá ostny na listech, mramorované listy, růžové květy. Vzájemně se velmi ochotně kříží.
H. corsicus tu mám čistou ( neprošlechtěnou ), přežívá mi, jen mrazy pod -20 jí poškozují květní poupata ( kvete na loňských výhonech ). Letos jsem u ní ještě nebyla ( bahno ), zdá se, že nějaký květní stvol se zváhl pod sníh, možná i pokvete. Kvetla mi v těch dvou mírných zimách, velmi ochotně se semení, prý by mohly si semenáčky pamatovat, že rostou v chladnějších místech než je prostředí školky a přizpůsobit se. Tak to jim musím nějak vštípit (:laugh: ).
Rozdíl mezi H.lividus ( 20 cm, růž. květy, kvete v květnu na letošních výhonech, listy zelenomodré, mramorované, bez ostnů ) a H. corsicus ( 50 cm, kvete v dubnu na loňských, ostnité listy, zelené listy i květy ) je u mne velký.
Obě byly ( jsou ) používány k šlechtění, píší, že většinou se používá pyl H. corsicus, vznikají kříženci ( nigercors, sternii, ericsmithii ).
nigercors - niger x corsicus
sternii - corsicus x lividus
ericsmithii - sternii x niger
ballardiae ( hybridy, pojmenované po šlechtitelce )- lividus x niger

a dávám odkaz na čemeřicovou stránku - čisté formy, nikoliv šlechtěnci
www.hellebores.org/torquatus.html
Loni jsem se ptala na H.torquatus, podívej, jak by se vzhledově měly lišit od orientalis. Z fotky na mne činí dojem vzhledově spíše foetidus ( jo ? )

teda ty foetidusky máš nádherné. U mne většinou jeden rok rostou, druhý vykvetou a po odkvětu chytnou čerň ( :S ). Zas až tak se jim u mne nevede, nedokážu je zachovat delší dobu. Tvoje jsou na plném slunci ?
Poslední úprava: 16. úno 2016 01:30 od Květa.
Moderátoři: Eva L., Květa