rok.zaruka napsal:
myslm Květka chtěla vědět jaké má rašící lístky Merlin:-) U mne ři rašení pupeny výrazně světlejí, pak se objeví takovéto žilkování
snad to tedy není nějaká nemoc,nebo nedostatek :-D
jí, Roku, díky, žes na mne nezapomněla..
nene, ty mramorované lístky jsou v pořádku, to je pozůstatek po předcích.
ten můj Merlin má na části trsíku listí skoro bílé. Což ty vaše nemají.
Letos mi nekvete, jedním z důvodů je to, že jsem jej loni na podzim musela zachraňovat. Byl pod handrou a kačírkem, uhnívaly mu kořeny. Naštěstí jsem zřejmě zasáhla včas, přežil.
A ta albíní část mu zůstala.
Letos je to s čemeřicema tak fifty/fifty. Ty hodně časné si kusanec práce odvedly ( Cinnamon Snow, Icebreaker ), únorový mráz jim samo květy odrovnal.
Další na tom byly podstatěn hůř, záleželo zřejmě i na stavu připravenosti poupat. Něco umrzlo zcela ( květní stvoly ), jiné vykvetly, málo, třeba.
V podstatě nejhůř dopadly u mne orientálky - ale těch monoho nemám. Holt není každý rok posvícení, příští sezóna může být zcela odlišná.
co mne těší :
jednak Madame Lemonnier, Anča a jedna z Pink Frost ( druhá dopadla špatně, omrzla )
Pink Frost, tam se květy ani nemohou protlačit...
ještě jednou "skupinka"
vlevo vzadu Helleborus Madame Lemonnier , vpravo Anča
--
kdysi se mne Evka ptala, která čemeřice má největší květy. 5íkala jsem, že ty mezidruhové hybridy mají květy obdobně velké.
Letos měním. Největší květy ( z těch, co jsem měla možnost vidět či mít ) má zmiňovaná Helleborus Madame Lemonnier
( fotka je z konce března )
a letos byla i u nás k mání sestřička Anči - Charmer. Ta má květy také velké .
na f. je na listu položený květ Madame Lemonnier, bohužel - foceno 9,3, jiný nepočochněný mrazem nebyl )