Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 17. dub 2019 23:25 #325014

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Květo, úžasné rostliny. :up Ještě teď dělají spoustu parády i u mě.A máš je dokonale zdokumentované v čase. K tomu jsem se nedopracovala. I když jich hodně mám na dohled z okna a hlavně, když ještě nic moc nekvete, kouknu na ně za den několikrát.
Objednala jsem už probíranou čemeřici, pak Reanna's Ruby, samozřejmě Anna's Red, kvůli které jsem vlastně objednávku dělala a Ice N'Roses Early Rose. Ta by měla kvést hodně brzy. Už snad na podzim. Aspoň to tak bylo v popisu.Právě kvůli časnému kvetení. A radši už jsem se nabídkou moc neprobírala a nerozvažovala, aby toho nebylo víc.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 17. dub 2019 23:43 #325015

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Nezkoušely jste náhodou oddělit kousek čemeřice z druhu HGC. Mám rozrostlého Merlina a šel by možná oddělit. Ale na druhou stranu, abych ho neponičila, začíná mu růst nové listí. Zkušenosti s tím nemám, ruce mě svědí, bude po úplňku. Ale někdy risk je zisk. :laugh:

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 19. dub 2019 08:04 #325028

• Regina
  • Platinum Boarder
Aleno, téměř v posvátné hrůze :laugh: mě to ani nikdy nenapadlo. Ani jsem o tom snad nikdy nepřemýšlela. Ale analogicky s rostlinami, kterým zjara vyráží nové listí, funkie, denivky, bych do toho šla, pokud je nové listí hodně ale hodně malé. To mám nejlepší zkušenost. Hlavně u funkií.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 20. dub 2019 01:19 #325038

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Regino,
- ještě měsíc a půl ( cca ) parádu dělat budou, :kiss:

- ad Reanna's Ruby - vidíš nějaký rozdíl v barvě kvetu v porovnání s Anna's Red ? ( možná až př. jaro, = skleníkové pěstování ) či jiný ? neviděla jsem ji naživo, měla by mít intenzivněji probarvené mladé listí ( bordo ), strárnutím listů se pak probarvení ztratí.

- ad Ice N'Roses Early Rose - nad ní jsem také uvažovala. Mě právě ta časnost v kvetení odrazuje. Před nástupem zimy vykvetlé stvoly těší pouze do Vánoc. Ale záleží na tom kolik stvolů vykvete, zda v předjaří vyhodí další.. se těžko odhaduje.
Mně třeba Cinnamon Snow vykvétá zač. prosince pár stvoly, ty zima zničí. Na jaře pak vyroste dostatečný počet nových květních stvolů. Jiný případ je právě Icebreaker Prelude, vykvétá mi cca v pol. prosince, květy mi mráz zničí. Na jaře nových má jen málo. A taky záleží na tom, jak hluboké mrazy jsou...

Aleno, ano, dělala jsem. Ale není to tak jednoduché, negativa převažují.
- i když máš letos pěknou rostlinu, neznamená to, že př. rok bude narostlejší ( houba, mráz atp. ). Navíc, ony nijak do plochy nerostou oproti orientálkám.
- říká se, že nej problém u čemeřic je to, aby se přijaly. Mně se neujaly či záhy odešly 3 niger + 2 mladé kultivary H. orientalis ). Uvádím kvůli způsobu množení.

Na rozdíl od H.x hybridus ( orientalis ) jsou kříženci relativně krátkověcí. Platba za rodiče ( lividus ).
První kříženec, kt. jsem si pořídila, je Silvermoon. Po 11 letech jsem se rozhodla, že je čas na zmlazení. Podrytý, počochněný střed mrazem a věkem .
Dělá se to u kříženců v srpnu ( orientálky jaro i podzim ), vyrýt, vypláchnout tak aby byly vidět oka. Nechat lépe 3 ( rychleji se čemeřice vrátí zpět do kondice ). Odstranit vše jen zavánějící houbovým onemocněním ( většinou střed trsíku ). Podělit, vrátit zpět, modlit se, aby byla mírná zima + dostatečně nakrýt.
Chtěla jsem takto zmladit i Cinnamon Snow ( taky je mu víc jak 10 let ), ale ten je hrozně hluboko zakořenělý + zřejmě kořeny rockii paeonia - nehnula jsem s ním, vzdala jsem to. Navíc, nezdá se, že by tolik stárnul. Holt si "jednou" pořídím nový.
Poslední úprava: 20. dub 2019 01:37 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: alenak, babkaela, Regina

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 20. dub 2019 01:34 #325039

• Květa
  • Moderator
na stříbrnou nováčkovskou pozici se pro mne staví Helleborus x sahinii Winterbells

má se jednat o nejdéle kvetoucí čemeřici, fakt, nevycházím z údivu. První květy se rozvily loni zač. září,
Helleborus x sahinii Winterbells
kvete stále, pořád jsou na stvolech malinkatá nová poupátka.

otázkou je ovšem jak bude dlouhověká.

DSCN9841.jpg

8,2

DSCN9872.jpg

15,2

DSCN9913.jpg

15,3

( současnou f. doplním )
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak, babkaela, Regina

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 20. dub 2019 09:01 #325040

• Regina
  • Platinum Boarder
Květo, moc rozdílů jsem neviděla. Jestli nějaké větší budou, tak to snad, když na ně nic nepřijde, příští jaro. Pokud jsem neměla halucinace, přišlo mi, že Reanna měla zpočátku okvětní lístky tak jakoby ve středu trochu probarvené do žluta.Nějaký čas, pak zmizelo. Zkusím zjara zdokumentovat.
U té časné jsem taky zvažovala důvody, které uvádíš. Pak jsem vycházela z vývoje počasí v posledních letech a místa, kde bydlím. Žádné velké množství sněhu tu nepamatuju už několik let. A je otázkou, jak to bude vypadat s vývojem klima obecně.Zahrada je ve městě, ze všech stran obehnaná neprofukujícími zídkami a plotem. I to je nějaký stupeň navíc. Dala jsem ji na poměrně hodně chráněné místo. Buď to vyjde anebo ne. Čemeřice jsou skutečně hodně odolné rostliny. Brzy zjara jsem objednávala nějaké ze Slovenských trvalek.Poštovním nedopatřením putovaly 14 dní republikou. Přežily a dokonce ještě ukázaly aspoň jeden dva květy.
Protože máš rozsáhlé zkušenosti, chtěla jsem se zeptat na dvě věci. Jedno jsou čemeřice. Na FB zahradnictví Ctěnice bylo uvedeno tohle Před rokem jsme začali jednat s americkými šlechtiteli čemeřic o převzetí jejich elitních linií, které se jim po letité práci podařilo ustálit pečlivými výběry z legendárních strainů britských šlechtitelů. Celá akce se nakonec povedla, v červnu jsme po drobném vyjednávání dostali všechny ručně opylované linie, o které jsme stáli a nastratifikovali je. Během podzimu se nám je podařilo hotově v USA zaplatit (dvě naše banky nezvládly částku převést). Na Silvestra 2018 začaly klíčit, přepikýrovali sme je a teď úspěšně klíčí. Vedle japonských a francouzských šlechtěnců dnes tyto patří mezi to nejlepší, co lze na světě v čemeřicích spatřit. Při troše štěstí již zjara 2020 některé pokvetou. Těšte se s námi!
Nevím, jestli už budou i na prodej. Vloni jsem tam měla výlet na prodejní akci, průběhem se baví dodnes půlka rodiny, hlavně syn, kterého jsem vytáhla jako frontového spolubojovníka. Pak nás tam bylo nemnoho a ještě, bohužel, jsem figurovala i na fotkách zahradnictví z téhle akce. :laugh: Ale zakoupené čemeřice zdárně rostou. Aspoň tak.

Pak mi dcera dovezla Cornus Venus. Takže už na vlastnictví nic nezměním.Je to kříženec Cornus kousa a Cornus nuttallii. Nemáš nějakou zkušenost, co můžu očekávat? Půda je tu vhodná, lehká a kyselejší.Přidala jsem při sázení i rašelinu a zamulčovala. Umístění na slunce, jak doporučují. Nerada bych hned umořila.Díky.

A Winterbells je krasavice. Jméno jí sedí jak nočník na zadek.Krásné zvonečky.
Poslední úprava: 20. dub 2019 09:05 od Regina.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 22. dub 2019 14:07 #325055

• Květa
  • Moderator
Regino, :laugh:

nakupování u ofouse pojímám jako trochu dobrodrůžo, vždycky odcházím navíc s něčím zcela jiným než jsem původně měla v plánu. Hodně rostlin mám od něj, hrozně oceňuji, že sází do kompostovky ne průmyslově vyráběného substrátu. Výhody se naplno projevily loni, kdy mi opravdu skoro vše v rašelinném uschlo, od něj nic.
+ samo sortiment.
+ spousta kytek u něj projde záhonovými testy

... jj, hýčkejte si "svého" zahradníka, páč za chvíli vyhynou.

od odbočky z5 k čemeřicícm. Byla jsem u něj nedávno, měl tam krásně nakvetlé Double. K mému uzardění se přiznávám, že ač jsem v plánu vyzvídat měla, nenaskytla se mi příležitost. Šrumec. Kamarádky se zdržely více času, ale na čemeřice řeč nepřišla.
Ty, co měl loni na výstavě, snad pochází ze semenných linií Ballard. ( tedy nejenom, musím nějak vydolovat z polozaprášeného šuplíčku v hlavě, kdybych si vzpomněla, napíšu ).
Edit :
jj. vzpomněla jsem si Ballard ( koupeny výsevy dědičky práv ) + Van Poucke - Belgičan, škornice.

Ty letošní - jak uvádíš - jsou semenné linie americké provenience - prapůvod též Ball. (?) viz text níže. Pravdou je, že pamatuju dobu, kdy byl úžas nad první žlutě kvetoucí čemeřicí, dnes je šlechtění těchto krásných rostlin o poschodí jinde.
Předpoklad, že něco málo ( rychlíci ) pokvete př. rok, spíše v roce 2021 a dále.
Vše H. x hybridus ( nebo-li H. orientalis, ale tento název se nepoužívá, páč je to x krát pokřížené mezi sebou ).
tady (už letitý ) ofousův text :
www.living.cz/mezi-cemericemi-v-pokleku-i-polehu/

Tzn. :
co rostlina, to originál. Chce je (samo ) kupovat v květu, páč jen tak člověk uvidí, co kupuje. Nebo překvápko.
Předpoklad nících květů, lišících se barvou, typem květu...
Poslední úprava: 22. dub 2019 15:35 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Jikra, alenak, babkaela, alcearosa, Regina

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 22. dub 2019 21:39 #325058

• Regina
  • Platinum Boarder
Tak to skoro vypadá na další nákupní zájezd. Nebo minimálně na kouknutí, co kdyby už něco pozoruhodného bylo, tak aby náhodou neuteklo. Synovi se zatím nezmiňuju, třeba zapomene. Cesta s ním má určitou výhodu, na další nákupy už povětšinou nedojde. :laugh: A jsem docela zvědavá, jestli už mu něco z čemeřic po tak krátké době pokvete.
Se substráty souhlas. Vloni se jednoznačně potvrdilo.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. dub 2019 20:48 #325086

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Milé dámy, Merlin počochněn. Ráno dostal 2 konve vody, sucho veliké, ani bych neukopla. Navečer dílo dokonáno, moc to nešlo. Dala jsem květináče /3/ do skleníku, nastává velké čekání, třeba něco vyjde. :laugh: , dušička má pokoj, zkusila jsem to. :laugh:

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. dub 2019 21:38 #325088

• Regina
  • Platinum Boarder
Aleno, doufám, že to vyjde. Byla by ho veliká škoda. Budu držet palce. Zase na jednu stranu budeš mít jistotu. Pokud vyjde, to už bude na podzim vidět. Pokud ne, tak bude čas zjara něco objednat.
Moderátoři: Eva L., Květa