Regino,
- ještě měsíc a půl ( cca ) parádu dělat budou,
- ad Reanna's Ruby - vidíš nějaký rozdíl v barvě kvetu v porovnání s Anna's Red ? ( možná až př. jaro, = skleníkové pěstování ) či jiný ? neviděla jsem ji naživo, měla by mít intenzivněji probarvené mladé listí ( bordo ), strárnutím listů se pak probarvení ztratí.
- ad Ice N'Roses Early Rose - nad ní jsem také uvažovala. Mě právě ta časnost v kvetení odrazuje. Před nástupem zimy vykvetlé stvoly těší pouze do Vánoc. Ale záleží na tom kolik stvolů vykvete, zda v předjaří vyhodí další.. se těžko odhaduje.
Mně třeba Cinnamon Snow vykvétá zač. prosince pár stvoly, ty zima zničí. Na jaře pak vyroste dostatečný počet nových květních stvolů. Jiný případ je právě Icebreaker Prelude, vykvétá mi cca v pol. prosince, květy mi mráz zničí. Na jaře nových má jen málo. A taky záleží na tom, jak hluboké mrazy jsou...
Aleno, ano, dělala jsem. Ale není to tak jednoduché, negativa převažují.
- i když máš letos pěknou rostlinu, neznamená to, že př. rok bude narostlejší ( houba, mráz atp. ). Navíc, ony nijak do plochy nerostou oproti orientálkám.
- říká se, že nej problém u čemeřic je to, aby se přijaly. Mně se neujaly či záhy odešly 3 niger + 2 mladé kultivary H. orientalis ). Uvádím kvůli způsobu množení.
Na rozdíl od H.x hybridus ( orientalis ) jsou kříženci relativně krátkověcí. Platba za rodiče ( lividus ).
První kříženec, kt. jsem si pořídila, je Silvermoon. Po 11 letech jsem se rozhodla, že je čas na zmlazení. Podrytý, počochněný střed mrazem a věkem .
Dělá se to u kříženců v srpnu ( orientálky jaro i podzim ), vyrýt, vypláchnout tak aby byly vidět oka. Nechat lépe 3 ( rychleji se čemeřice vrátí zpět do kondice ). Odstranit vše jen zavánějící houbovým onemocněním ( většinou střed trsíku ). Podělit, vrátit zpět, modlit se, aby byla mírná zima + dostatečně nakrýt.
Chtěla jsem takto zmladit i Cinnamon Snow ( taky je mu víc jak 10 let ), ale ten je hrozně hluboko zakořenělý + zřejmě kořeny rockii paeonia - nehnula jsem s ním, vzdala jsem to. Navíc, nezdá se, že by tolik stárnul. Holt si "jednou" pořídím nový.