Evi, nelekej se

, myslím sázení teď pros. - leden. Ta moje darovaná Anča je ze skleníku a narostlá, kdybych ji vysadila ven, na 100% by to nezvládla. Dávám do země čemeřice kupované září, říjen, pak se mi to zdá dlouho, ale je to o počasí, to nevíme jak bude....Z jara taky OK, může to hned do země. Však taky píší např. Němci, nejdéle do dubna, pak už neposílají, je teplo. Žižka mi tu prosperuje, kupovala jsem podzimní i jarní, vždy OK. Podzimní nákup ze série ICE mají moc pěkné, silné, mají navíc popsané fixou i květníky, asi kvůli záměnám, občas se staly,které nemohli ovlivnit a zlobilo je to. Žižka poštou perfektně zabalené, nevyklepané, neolámané. Dnes jsem prohlížela (ta nedočkavost)

, všechny se probouzejí, i dokonce orientálky, což mě moc netěší, je brzo, sníh nemáme. Asi taky přivolávají jaro.

Co jsem obj. z Slov. trvalek, bylo znát, že jsou menší květníky, ale pokvetou a např. Emma výborně narůstá, ale je typ nižší čemeřice.
Kiko, myslím, že měla moc vody, mráz a nebyla zakořeněná venku. Jestli byla pěstovaná ve skleníku, tak i namrzly poupata. Když ji necháš takto, nepomůžeš ji, zima je dlouhá. Já bych ji vyndala, hned, dala zpět do květníku, dát novou zeminu, možná i perlit (měla moje Anča), což mě překvapilo. Nechala bych venku, ale dala k baráku, kde na ní nebude pršet a bude trochu chráněná, podložit dřevem a při mrazech netkanku. Asi by ji bylo dobře i ve studeném domě, ale ne ve tmě sklepa.

Tak v 03 ven, podle počasí.
Ale toto vše odhaduji, zase takové zkušenosti nemám a nevím, jak je poškozená. Třeba nakoukne Květa a poradí.