Ahoj Evi.
Moc velký odborník nejsem, ale čemeřice mám ráda a stále se učím. Chyby a omyly jsou nejlepší.

Můj názor je, že bych je dala do země. Určitě neutopit při výsadbě. Máš víc mokro než u nás, tak lehčí zeminu, kompost, písek. Přimíchat skořápky, rohovinu. Taky jaké to jsou kultivary. Orientálky víc do polostínu, pod keře. Typy HGC apod. více slunce, vydrží dost. Máš jiné podmínky než u nás, určitě mokřeji. Jestli máš kyselo, přidej dolomit. Nedávala bych žádnou zeminu typu rašeliny. Možná tak rok to funguje, ale dlouhodobě ne. Ono je vidět, jak mají čemeřice v genech- ochlazení a probouzí se, u mně koncem srpna. Tak si myslím, že by se do zimy prokořenily bez problémů. Čím dřív, tím líp. Nové se já snažím mít co nejdřív doma, listopad prosinec je podle mého dlouho, ale zase záleží na n.m. a počasí. Letos jsem zasadila i Pirouetee v lednu, hned po koupi do země. Byla mírná zima v tu dobu a má chráněné místo, zvládla to. U Anči jsem to neriskla, ta byla v květináči, byla vyšlechtěna v jiných podmínkách, taky jsem zjistila že to hraje velkou roli, chci ji udržet dlouhodobě.
Třeba vidím např. u té "Anči", jaký je rozdíl v potřebě vody, ta je hodně žíznivá, ostatních si nemusím všimnout, i v těch hicech a horkém vzduchu - ty co jsou usazené v zemi. Nebo tj. že je neusazená, mladá, nevím.
No to jsem se rozepsala, nevím zda ulehčila rozhodování. V květináči to přece jen trochu hlídání je větší, i když se některým daří i dlouhodobě, šlechtěncům.
Shrnu - když máš možnost dát přímo do země, preferovala bych víc. Květináč v zemi - chrání se kořeny před mrazem, když se čeká na místo, nebo jde dál do světa.

Nj. zahrada je hra.
Zdraví Alena