Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. dub 2022 14:27 #329075

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Gabčo, asi u mě stejné Rose, tak ji mám 2x, myslela jsem, že mám tu první záměnu a jsou holky stejné. :)
Nenapadlo mě, že budu tak plápolat nad "Ančou", ty květy má krásné a to ještě stále neroste nové listí, snad prokořeňuje. To samé u Pirouette, kvete jak o život a listí nové nepouští. To nové z řady ICe už raší listí.

DSC02656_2022-04-24.jpg

DSC02666.jpg

DSC02683.jpg
Pirouette

DSC02551.jpg
Ice n roses White
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Kika, Ajka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 26. dub 2022 22:03 #329080

• alenak
  • Platinum Boarder
Evi, jak se daří tvé "Anči". Já tu s ní zahlcuju, květ má nádherný a dost velký, no dostala mně. ;)

tak ještě na pokuk nakvetlou čemeřice lividus, asi má místo, kde se jí líbí, pomaloučku přirůstá....ničemu se tam nedařilo....

DSC02753.jpg

DSC02752.jpg
Poslední úprava: 27. dub 2022 19:26 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Kika, Ajka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 29. dub 2022 18:37 #329087

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Alenko, Anča se tváří spokojeně, tak snad jí to vydrží i v dalším roce.
DSC07509.jpg

Double Ellen Purple
DSC07510.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 20. zář 2022 22:16 #329301

• alenak
  • Platinum Boarder
Ochladilo se a nastává čas čemeřic :) . Moje sucho a horké léto přežily - ne ale moje množení :( , pouze Merlin v květníku to zatím dává. Zatím všechny OK, a těším se na nové, neodolala jsem Benottě a Ice Frosted Rose.
Příznivcům "Anči" dávám za pravdu, je úžasná. Měla jsem lufta, jak zvládne, nepouštěla dlouho nové listí, nevím čím dopují na prodej, dlouho bohatě kvetla, ale dala to. To samé u Pirouetee, léto a zakořenění přežila, její barvoměna květů je úžasná, obavy jsem měla. ;)

Kiko, jak si dopadla s vloni poškozenou, vzpamatovala se?
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kika

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. zář 2022 23:09 #329303

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ahoj Alenko,u mne většina taky OK, až na jednu, která byla v květináči a švagrová mi ji během dovolené ulila. :( Asi dvě malinké přežily, doufám, že už se usadí a pořádně to rozjedou.
Ta, co hnila, také přežila. Vytrhala jsem hnijící listy, z půlky byla zdravá. A chtěla jsem ji zasadit, ale nějak na to nedošlo. Takže je pořád v záhonu v květináči, ale vypadá už dobře. A mezitím si na ni můj muž zvykl, ;) takže na to samé místo ji letos na podzim zasadím.
Následující uživatel poděkoval: alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 26. zář 2022 07:28 #329304

• Eva L.
  • Moderator
Zdravím Alenko a prosím o radu.
Asi před měsícem jsem musela vyrýt dvě čemeřice a protože jsem pro ně neměla volné místo, jsou zatím ve větších květináčích. Teď už místo je, ale nevím, co by bylo lepší - nechat je do jara v květináčích a i s nimi zakopat do země (do skleníku nechci, hrozí napadení plísní), nebo rovnou je zasadit do záhonu. Nedokážu se rozhodnout, bojím se o ně. Můžeš mi, prosím, to rozhodnutí svými zkušenostmi ulehčit a poradit ? Díky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 26. zář 2022 10:16 #329305

• alenak
  • Platinum Boarder
Ahoj Evi.

Moc velký odborník nejsem, ale čemeřice mám ráda a stále se učím. Chyby a omyly jsou nejlepší. ;)
Můj názor je, že bych je dala do země. Určitě neutopit při výsadbě. Máš víc mokro než u nás, tak lehčí zeminu, kompost, písek. Přimíchat skořápky, rohovinu. Taky jaké to jsou kultivary. Orientálky víc do polostínu, pod keře. Typy HGC apod. více slunce, vydrží dost. Máš jiné podmínky než u nás, určitě mokřeji. Jestli máš kyselo, přidej dolomit. Nedávala bych žádnou zeminu typu rašeliny. Možná tak rok to funguje, ale dlouhodobě ne. Ono je vidět, jak mají čemeřice v genech- ochlazení a probouzí se, u mně koncem srpna. Tak si myslím, že by se do zimy prokořenily bez problémů. Čím dřív, tím líp. Nové se já snažím mít co nejdřív doma, listopad prosinec je podle mého dlouho, ale zase záleží na n.m. a počasí. Letos jsem zasadila i Pirouetee v lednu, hned po koupi do země. Byla mírná zima v tu dobu a má chráněné místo, zvládla to. U Anči jsem to neriskla, ta byla v květináči, byla vyšlechtěna v jiných podmínkách, taky jsem zjistila že to hraje velkou roli, chci ji udržet dlouhodobě.
Třeba vidím např. u té "Anči", jaký je rozdíl v potřebě vody, ta je hodně žíznivá, ostatních si nemusím všimnout, i v těch hicech a horkém vzduchu - ty co jsou usazené v zemi. Nebo tj. že je neusazená, mladá, nevím.
No to jsem se rozepsala, nevím zda ulehčila rozhodování. V květináči to přece jen trochu hlídání je větší, i když se některým daří i dlouhodobě, šlechtěncům.
Shrnu - když máš možnost dát přímo do země, preferovala bych víc. Květináč v zemi - chrání se kořeny před mrazem, když se čeká na místo, nebo jde dál do světa. ;)
Nj. zahrada je hra. :)

Zdraví Alena :)

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 26. zář 2022 16:03 #329306

• Eva L.
  • Moderator
Alenko, tvoje odpověď byla bleskově rychlá a moc za ni děkuji. :)
Přesazování čehokoliv je pro mě obvykle trauma a snažím se tomu vyhnout. Ale někdy se nevyhnu a pak je dobrá rada nad zlato. Zítra se do toho dám a snad budu úspěšná.
Přeji příjemné podzimní dny.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 03. říj 2022 22:21 #329307

• alenak
  • Platinum Boarder
Byla bych moc ráda, kdyby nakoukla Květa. Pročítala jsem zpětně povídání o čemeřicích a zjistila jsem, že vloni kupovala Ice Frosted rose. Byla bych vděčná za její postřehy, jak roste, kdyby byla fotečka, díky moc. :) ony fotky prodejců někdy klamou...realita je kolikrát jiná..stalo se mi to s Ice Rose, tak tu jsem kupovala 2x, že byla první záměna... no po 2hé bylo stejné kvetení..takže záměna nebyla.... Neodolala jsem v září a zakoupila Frosted u Žižků. Říkáme s Reginou, že tj. postižení. :) , neustále zkoušení, že těch novinek a lákadel přibývá,.. vydržely letos v hicech všechny (ne moje množení). Zatím i pokusničení s květníky je dobré, Merlin v květníku je lepší než v zemi, snad mu to vydrží.
Je nás víc takových nadšenců do čemeřic? ;)

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 02. lis 2022 19:16 #329320

• alenak
  • Platinum Boarder
začala u mě čemeří sezóna - první květy, Maestro a bílá nigra, letos brzy ;)

DSCN0158.jpg

DSCN0159.jpg

DSCN0168.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, papla, Gabča
Moderátoři: Eva L., Květa