Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Salvia - šalvěje od A do Z

Salvia - šalvěje od A do Z 28. čec 2014 12:09 #290994

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo, díky moc za srovnání :) .
Pod určitým úhlem obrazovky notebooku jdou ty barvy opravdu domodra :unsure: , takže "problém" je opravdu ve foťácích a monitorech, nikoliv v rostlinách.
Mmch. mě Schw. zeprve začíná kvést. Dostala se chudinka do houštiny aster a zprvu ji dost decimovali slimáci. Ale i podle jarního rašení mi přijde kapku pozdější. I ve výsadbách v Lotouši se prakticky míjí se salv. pratense a nemorosa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Salvia - šalvěje od A do Z 05. zář 2015 23:51 #300392

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
V Zahradnictví Fišer v Plzni mají výprodej trvalek, mj. i Salvia nemorosa, bez určení kultivaru či barvy, za 10,- Kč.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., varouch, Ajka

Salvia - šalvěje od A do Z 25. zář 2015 09:48 #300962

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Prosím o radu, zda má ještě teď smysl zkusit nařízkovat šalvěj (a rozrazil). Na jaře jsem se rozhodla pro nový záhon. Má to ještě šanci zakořenit a přežít? K dispozici na zimu mám jen studené pařeniště.
Díky.

Salvia - šalvěje od A do Z 25. zář 2015 22:30 #300972

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Genoveso, možná by se povedlo, kdyby byl teplý dlouhý podzim. Za zkoušku nic nedáš.
Ale jistější je odebrat najaře bazální řízky. Někdy již mívají i svoje první kořínky a pak se jim říká irské.
Šalvěj/rozrazil opatrně vyryju, když mají nové výhony cca 10-15cm. Nemá cenu to dělat dřív, ještě nemívají ty kořínky. Obvykle je to koncem dubna nebo zač. května.
Jemně oberu hlínu kolem kořenového krčku, případně omyju vodou, abych viděla na výhonky. Opatrně odtrhávám nebo oddloubávám nebo odřezávám( jak to jde) jednotlivé výhonky tak, aby pokud možno měly svoje kořínky, nebo aspoň kousky kořene. Pokud mají alespoň malinké kořínky, dají se rovnou sázet na chráněné místo( příp. přiklopit flaškou) a v létě už kvetou. Pokud ještě nemají vlastní kořínky, dávám do malých květináčků do doby, než zakoření.

Jinak, rozrazily by teď mohly mít už kořínky na krajních polehlých větvičkách. Zkus kouknout, mělo by to jít normálně oddělit. Pokud mají, sázela bych do země přímo nebo do země v pařeništi.
Poslední úprava: 25. zář 2015 22:30 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: varouch, Evka, Jikra, Ajka, Genovesa

Salvia - šalvěje od A do Z 27. zář 2015 09:21 #300978

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jani moc děkuju za radu, to jsem vůbec nevěděla, že se šalvěje můžou takhle množit. Píšu si :).

Salvia - šalvěje od A do Z 01. říj 2015 09:03 #301017

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Geno, už je asi na řízkování pozdě.
Vloni jsem takto řízkovala ještě v září, dala do skleníku, a vše se ujmulo. Ale to byl extrémně teplý podzim.

Ale máš-li ten skleník- zkus to. Já tam stále něco donáším z podzimního sázení a přesazování :) . Třeba budu mít štěstí.

Jano, taky díkec za irský způsob :kiss: , neznám. Dívala jsem se, ale u mne zatím nic.
Já taky mám zamulčováno, i čerstvě, slámou. Tak možná proto, že šlanouhy nejsou na zemi. Odhrnula jsem proto a "povalila" pár šlahounů.

Salvia - šalvěje od A do Z 03. říj 2015 13:25 #301036

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Miško, asi to bude tím mulčem. Mně takhle aktuálně dělají kořínky nizounké růžové ( Rotfuchs) a vyšší růžové ( Pink Damask). Ony mívají tendenci se trošku rozvalovat, tak možná proto ;) .
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Salvia - šalvěje od A do Z 05. dub 2016 13:30 #305105

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Prosím salvia nemorosa nad zemí byla celá suchá, znovu obráží odspodu. Je to normální? Myslela jsem, že nezatahuje, keřík zůstává...

Salvia - šalvěje od A do Z 05. dub 2016 13:43 #305106

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kamčule, u nemorosy je to naprosto normální, vše loňské se najaře ostříhá a ona udělá od země nové lupení. Myslím, že to tak má většina šalvějí ( alespoň s. verticillata i s. patens reagují stejně), jen polodřevité s. officinalis zůstávají olistěné až do konečků větví, ale i tak je lepší je zjara kuchnout nízko.
Následující uživatel poděkoval: Kamcule1

Salvia - šalvěje od A do Z 31. kvě 2016 13:50 #308282

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
kdysi jsem si tak meditovala, jaké vlastně budou semenáčky od kutivarů šalvějí.
no..

se říká ( parafrázuji ) matka je vždy jasná, otec nejistý, že...

v tomto případě ani matička není jasná. Na místě byly tři šalvějě. S.n.Caradonna, S.n. Negrito a Salvia sylvestris.
Vlastně ani nevím, jestli nějaká rostlina je origoš Negrito... udělalo se tam hafo semenáčů, trochu jsem redukovala, možná jsem ji i odtrunila. Nevím.

Pár semenáčků jsem loni dala do proluky, letos jsem je tam ještě nechala.
Jsou modré. Námořnicky modré.

DSCN0851.jpg

v podstatě o jediném semenáčku ( z těch, co jsem ponechala ), lze říci, že se o Caradonnu alepoň otřel. Barvou. Květy jsou odlišné.

DSCN0849.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, Jikra, alenak
Moderátoři: Eva L., Květa