Jj, všude, kde jsem četla o sázení růží a clematisů spolu, varovali, že by clematis mohl zahubit růži

. Tak to u mě ani náhodou, u mě clematis chřadnul a chřadnul, až jsem to nevydržela a přesadila ho. A to jsem mezi kořeny růže a clematisu dávala i zábrany, aby si vzíjemně nelezli do kořenů.
Ale když vidím, jaké krásné obry má Kája, tak věřím, že by taková situace mohla i nastat

.
Takže bych řekla, že bude jednak velmi záležet na vzrůstnosti růže i clematisu ( a jejich vzájemnému poměru) a pak také na půdní vlhkosti, které clematisy potřebují opravdu mnoho. V suchých oblastech se (bez závlahy) těžko dá očekávat, že budou clematisy nějaké velké hydry

.
Když vezmu v úvahu, že dvojkové clematisy ( vzhledem k odlišnému způsobu střihu) jsou k růžím méně vhodné, zbývají ke kombinaci clematisy střihové skupiny 3 a to povětšinou bývají vzrůstnější exempláře. Takže je s tím třeba počítat a vybírat i vzrůstnější a hydrovitější růže ( což samozřejmě neplatí pro naši oblast srážkového stínu, růže si tu časem dokážou pro vodu sáhnout hodně hluboko, zatímco clematis v srpnu chrastí suchým listím

).