ROMANA wrote:Gabreto, slimáky jsem dvakrát sypala ferramolem, ale některé listy jsou taky děravé. A tu skvrnitost mám u některých taky, letos budu staré rozrostlé vyndavat, vrátím tam jen pár a ty něčím omočím. Mají takové hnědé tečky, ale všechny né, tak uvidím, jestli to pomůže. Mám jich plno obednáno, musim staré zredukovat, aby se mi nové vešly:-)
Já sypu už od jara vanishem i ferramolem, zkoušela jsem ovesné vločky (ale nevím, zda mají nějaký účinek, jestli ty mrchy jenom nekrmím), stále to sbírám, ale je jich strašně. Letos mi sežrali úplně všechno (všechnu zeleninu, z kytek nejvíc kosatce včetně poupat).Proti květilce jsem několik let poctivě stříkala Sumithionem Super (už se asi od loňska nevyrábí), z napíchnutých míst jsem dokonce zkoušela i "vypreparovat" vajíčka těch bestií, napadená poupata jsem likvidovala, stříkala jsem i proti té skvrnitosti (myslím, že na to někde radili Novozir, už nevím), jenže všechno zbytečné. Letos jsem to prostě už vzdala a nechám si jen odolné a nenáročné kytky. Kosatce miluju, ale nedá se nic dělat. Ty prožrané a skvrnité listy, které zanedlouho zhnědnou, na záhoně žádnou parádu nedělají. Nejhorší je, že tyhle choroby se mi dostaly už i na ty obyčejné kosatce, které tím dříve netrpěly.Takže nic, no.