Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kosatce

Kosatce 09. čen 2015 14:09 #297426

• sany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1321
U nás

SAM_5408.jpg

SAM_5400.jpg
Anka
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, Kaja, evai, mišpule, Evka, Jikra, Ajka, alenak

Kosatce 09. čen 2015 22:38 #297458

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kajo, moc dekuju za zminku o kvetilce kosatcovy.Odstranila jsem nekolik osklivych, zahnivajicich poupat a opravdu uvnitr nechutny housenky.Nemela jsem ani tuseni o tomhle nepriteli, jak se tak porad pidim po kvetopasech a jinych na ruzich . . .
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Kosatce 24. zář 2016 19:20 #313165

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ahoj, dostala jsem darem irisy - K. Hodgkin a mix cibulek I. Hollandica. Nemam s nimi zkusenost. Chapu dobre, ze potrebuji sucho? Teoreticky v zahonech chranenych u domu a previsem strechy by se jim mohlo libit? Diky.

Kosatce 24. zář 2016 23:04 #313170

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Geno,podle mých zkušeností Iris hollandica dlouho nevydrží,je to krátkověká cibulovina.Potřebuje slunce,jinak je jedno,kam ho dáš.Má se sázet pozdě na podzim,jinak vyrazí ještě před zimou a omrzne.
iris reticulata (tvůj K.H.)je nižší,suchomilný,potřebuje vláhu jen na jaře a nesnáší vlhko přes zimu.Kvete brzy,dobře se rozmnožuje,vydrží na vhodném místě-na plném slunci- spoustu let.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Kosatce 19. lis 2017 07:29 #321157

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
do jara daleko , tak aspoň trochu barvy-kosatce jsou nádherné rostliny. ve stadiu malého poupěte postříkat proti škůdcům . třeba opakovaně. napadá je kosatcová moucha . nenápadně poupě napíchne , naklade vajíčka a pak poupata vypadají jako shnilá . uvnitř jsou housenky.loni jsem to prošvihla a fakt moc květů dobrých nebylo

DSCN4444_2017-11-19.jpg

DSCN4414.jpg

DSCN4415.jpg

DSCN4438.jpg

DSCN4423.jpg

DSCN7875.jpg
Poslední úprava: 19. lis 2017 07:41 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, alenak, Marta, luci, rok.zaruka

Kosatce 19. lis 2017 08:36 #321158

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
Kájo máš krásné kosatce,vůbec se v nich neorientuju,ale letost sem si taky pořídila dva, vysoký červený a pak zákrsek od Lukonu:-) tak sem zvědavá:-)
ten první i ta druhá kombinace s růžema je krásná!
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Kosatce 19. lis 2017 09:01 #321161

• Kaja
  • Platinum Boarder
koupila jsem předloni od www.kgardens.org/K1_IV.htm má nádherné - chtěla jsem od bílé, modré až po tmavě modrou . růžový jsem vybrala tak nějak navíc. . ale jsou vrostlé do růží a po odkvětu s nima budu muset dělat pořádek .růže na fotce je angl. Princess Alexandra of Kent
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

Kosatce 19. lis 2017 11:43 #321162

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Líbí se mi, jsou to velmi elegantní květy. A ty barvy, hlavně modré a žluté, nádhera. Ale tady s nimi nejsem moc spokojená. Na prvním místě strašně zarůstaly travou, udržet to čisté byl boj. Na dalším je hodně likvidovala ta moucha. Na třetím dobrý, ale zas jen úzký záhonek, po odkvětu zbyly jen listy a nedalo se to ničím moc zakrýt. Tak je postupně rozdávám a omezuju. Zkusím nějaké jednotlivé trsy dat víc doprostřed záhonu. A zrovna mě napadlo, kam na obecní je můžu dat, paráda, večer půjdu s maskou na obličeji.
Poslední úprava: 19. lis 2017 11:44 od bradhal.

Kosatce 19. lis 2017 13:38 #321164

• Kaja
  • Platinum Boarder
rozsazují se srpen září - ale taky jsem teď vyryla jeden velký trs ,kterým mi zarůstaly narcisy. dala jsem mladší kořeny pod pergolu . byly to moje letité , takže by se nic nestalo kdyby zmrzly. ale snad ještě zakoření .
jinak na tu mouchu stříkat/ Mospilan / jak je na omak cítit pupen . to je rada od p. Krupky.
Poslední úprava: 19. lis 2017 13:40 od Kaja.

Kosatce 19. lis 2017 15:32 #321165

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Mám je vyryté pryč, udělaly místo růžím. :) Jsou to ale opravdu velké trsy s velkým kořenovým balem, přesazovala jsem je tak i předtím. Myslím, že ani přesun nepoznaly, pauza v kvetení se nekonala. Ta moucha je otravná, zničí dost květů, když je špatný rok.
Vtipné je, že i když už jsem o těch původních rozhodla, že půjdou do světa a velkou část jich rozdala po okolí, tak jsem stejně podlehla barevnému obrázku v Bauhausu a koupila si jeden nový. Líbila se mi ta sytá rudá, nicméně podle fotek na netu je Fabulous Jeanette spíš hodně hnědá. No uvidím, když tak mám známého s velkou zahradou, co je sbírá.

Máte ještě někdo vysoké kosatce zakomponované přímo v růžích? Jak se jim to tam líbí? A jak jim to spolu ladí? Díky.
Moderátoři: Eva L., Květa