danah wrote:Gabreto, myslíš ten velký trs uprostřed? Nemohla by to být tato?
www.elginnursery.com/products.php?pid=145&detail=true
... i mohla. Fakt se to ale v této podobě nepozná.
Myslím si, že podle typu domu je f. ze zahraničí ( možná USA ). Kvete tam jakýsi modrý keř - ceanothus ?
Takže by ony trávy mohly být daleko teplomilnější než by mohly růst u nás.
Klíďo by to mohla být i nějaká pampová tráva. Mohla by to být i Danah zmiňovaná Muhlenbergia ( rigens ). Jen ona na jaře nevypadá moc vábně ( pro- až u- sychá ).
Jednu Muhlenbergii tu mám v květníku na zkoušku, budu ji vysazovat až na jaře. Ptž. u ní je udávána Z7 ( u někt.i Z5 ) - a zmiňují se o ní jako o původní travině jižních států USA. Velmi dobře snáší sucho ( používá se jako zábrana eroze, pouštní tráva ). Indiáni si ze stébel pletli košíky.
Snažila jsem se "dodat" trávy, kt. mají podobný růst a jsou u nás bezproblémové ( tj. nizké Miscanthusy + Pennisetum )
ad F.Osten - Trifonku u mne má 1,5 m v květu, cca 1,2 v trsu. Je nejčasnější z mých M.
Liriope - patří mezi liliovité, klasickou cibulku nedělá, má takové protáhlé brambůrky + oddenky. Je jich několik kultivarů, Janinka má krásně kvetoucí ( poměrně vysoko nad trsem, velký květ ). Já mám tuto zelenou listem s květem více schovaným v listech, za to oddénkatou ( nikoliv trsovitou ). Pak mám ještě bělokvětou a panašovanou. Příbuzná sedoulku.