Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 14. čen 2011 10:12 #258844

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
chá !
můžu malinko rozporovat ?
květy má stejně velké jako davidii, zdá se mi, že i víc voní ( cítím ji na 15 metrů ), stejná vůně. Kvete víc než davidii ( i když se to dá těžko srovnávat, páč, davidii vykvetou hlavní laty, pak ještě menší, boční. Tudíž dav.kvete déle + na sklonku léta. Alternifolia má 14 dnů - 3 týdny období květu a pak je po parádě. Samozřejmě myšleno pro toho, kdo od ní očekává jako parádu ty květy.

jó, holt kdyby se nechala růst normálně, není do malých zahrádek. Tvoří široký, přepadavý keřík/keř ( větve až k zemi, kvete na koncích - na loňském dřevě z 3letého )... pak bych rozuměla té šedé myšce.. ale já ji mám ráda z toho důvodu, že poměrně brzo obráží, dělá úplně miniaturní střapečky lístků ( roztomilé v detailu ) - pak má lístky cca poloviční než davidii ( možná menší ). A prostříbřené ! to je bezva k růžím. Žádní škůdci, žádné nemoce, žádné namrzání, pozdní opad. Hezky se kouká i na holé větve.
a proč si jí cením nejvíc - na rozdíl od davidii zachovává výšku ( není zub v ŽP ), hrozně dobře snáší řez, v podstatě si z ní můžeš udělat dokoliv. Já smuteční vrbu.:silly:
jo, holt davidii se snáz ( pro zahradníky ) shání, je k mání všude. A taky se lépe ( množstevně ) prodává..
tady je pěkný článek o uvažování nad její výsadbou
www.gardeningcentral.org/buddleia_altern...ia_alternifolia.html

fakt je, že kdybych ji sázela dneska, nesázela bych ji k černému černému bezu. Ale co nadělám...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: danah

Re: Keře 14. čen 2011 10:15 #258845

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
No, tak takovou odpověď bych čekala od odborníka :up :up :up :woohoo:
To by mi naprosto vyhovovalo! Tedy keř i odpověď....
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. čen 2011 10:32 #258849

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Maličko se zastanu Davidi :whistle: . Na horách skvělá na zimu seříznu na 20 cm rovnou, nemusím nijak zimovat svazovat, nepoláme se B) , na jaře vyraší ze zeme až když je jistota, že nenamrzne. Mám sesazené 4 do jednoho keře, aby udělala objem a dojem. Nejvzrůstnější je žlutá už různě modrofialové bratříčky přerůstá a možná jednou bude sama :-). V květu je nepřehlédnutelně nádherná v pozdním létě kdy toho už kvete míň. Takže pro toho kdo počítá s tím, že neudrží výšku a nebo to využije jako výhodu, je suprová. Mám je podsazené cibulovinami takže najaře to není prázdný flek.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. čen 2011 12:47 #258864

• danah
  • Platinum Boarder
Jajo, já je nezatracuju, mám davidii tři a plně s tebou souhlasím, jen mi přišla odpověď od profesionála.....ehmm...dost nešťastně formulovaná. Květa ten rozdíl v nich popsala přesně.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. čen 2011 13:09 #258869

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Jéé to nebylo na Tebe, to byla zase moje filipika pro davidi :-) protože je miluju mám jich celkem 5 ještě bílou v suchomilkovém záhonu. A když člověk ví co sází není zklamán, že?

Já si teprve teď přečetla co Ti napsal Písař :whistle: , Altenifolii obdivuju vždycky u JanunkyH má už velikej keř je nádherná, Písař si ničí kšefty, má Ti prodat co chceš a potřebuješ a ne vychvalovat co má na krámě. Beztak to byl nějakej zaměstnanec co odpovídal.
Poslední úprava: 14. čen 2011 13:13 od jaja99.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 14. čen 2011 21:46 #258993

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
njn, prodat co chceš - to by to musel vzít na krám, nejspíš v několika ks ( nevím, kdo ji dělá ještě, moje je z Litomyšle ), skoro nikdo ji nezná, nikdo ji bez doporučení , upozornění prodavače/podavače nekoupí...
nízkoobrátkové zboží.. a v tom je zakopaný pes. :evil:
to davidii zná téměř každý.
Jajo, já mám davidii také ráda, nic proti ní nemám :lol: .
Jen neustále tvrdím, že se nehodí do ŽP, leda na kraj, kde nevadí, že než doroste, je léto.
Oceňuju na ní pozdní dobu kvetení.

Danah, letos jsem detaily nefotila, dám k doplnění ještě loňské.
V počátku obrážení ( ty hvězdičky lístků se mi moc líbí )

P1060215.JPG

( foceno - počátek dubna )

detail květů - není zcela rozvitá, barva jde víc do fialkova + velikost lístků. Přehnala jsem to v původním příspěvku, má je proti davidii tak 1/4.

P1060515.JPG
Poslední úprava: 14. čen 2011 21:48 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., danah, zdenka, jaja99, lenpel, Milena, Daniela

Re: Keře 15. čen 2011 06:21 #259014

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Tavola je krásná i po odkvětu
Tavola2.JPG

Tavola3.JPG

Kontrast mezi barvou listů a květů je efektní (černý černý bez)
SambucusnigraEva.JPG
Poslední úprava: 15. čen 2011 06:23 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, HonzaPM, jaja99, lenpel, chrast, Milena, Daniela

Re: Keře 15. čen 2011 08:38 #259025

• danah
  • Platinum Boarder
Květo, díky...jsem čím dál víc přesvědčena, že ji musím mít, jen jestli budu mít dost trpělivosti udělat z ní stromek.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 15. čen 2011 09:37 #259038

• Milena
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 119
DSCN7918.JPG

Tavoly jsou hezké po celou sezonu. Mám žlutou i červenou. Okopávejte pod nima opatrně nebo spíš vůbec. Mě letos po pěti letech nadělaly hodně mladých, tak je zachraňuji kde to jde. I červená vysemenila...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: danah, Emilka, lenpel, Daniela

Re: Keře 16. čen 2011 05:10 #259185

• Milena
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 119
DSCN7919.JPG

DSCN7920.JPG

Tak nějaká fotka živého plotu by se našla, ale letos je to špatné. Po pěti letech chtěl plot údržbu a tak jsem stříhala, stříhala a ne vše dopadlo jak jsem chtěla.
Ptačí zoby - po střihu v zimě (rada od odborníka) jeden se probral, druhý už ne, ořechoplodec - nádherný velký- po tolika letech nepřežil zimu, zimolez - takový obyč., po střihu obrážel jen velmi těžko. Krásnoplodky - zmrzly, jdou znovu ze země. Tavolníky letní japonské ostříhané úplně - vyrašily, ale jde jim to pomale. Zákulu jsem tak zmrzačila - chudinka malinká, že nekvetla, ale žije.
No prostě letos nic moc:down . Dokoupila jsem nějaké nové keře. Nejvíc se mě osvědčuji - tavoly, vajgélie, hlohyně, tavolníky. dobře se stříhají, nevyholuji, nepotřebují žádný velký zmlazovací zásah.
Poslední úprava: 16. čen 2011 05:12 od Milena.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: danah, HonzaPM, jaja99, patka, Eva.Trifon, grimmh
Moderátoři: Eva L., Květa