Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 07. zář 2011 08:33 #267807

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Zdenko, důvod mého vyptávání se je jednoduchý. Jsem na tom stejně. Co mě HODNĚ zaujalo, je fakt, že ty i já máme buxusy
namulčované štěpkou. Možná je to právě ten důvod, proč nám buxusy opadaly, možná se v (čerstvé?) štěpce daří nějaké,
pro buxusy nezkousnutelné, houbě. Možná to byl jen šok z horka nebo z mokra, kdo ví. Možná kombinace všeho. Kéž by.
Mě opadalo sedm buxusů, ale - jsou to letos v červnu sázené kousky z importu do ČR (DE, NL?), takže je zajímavé, že tobě opadaly
vlastní řízkovanci z tuzemské matky a mě letos sázení prckové z kontejnerků. Naše zahrady jsou od sebe dejme tomu 50-60 km.
Naštěstí mi opadalo jen těch sedm nových kousků, původní výsadba je (zatím?) nedotknutá. V panice, aby to nebyla ta houba,
o které před pár lety psala Dresla a dávala fotky z pálení vzrostlých buxusů z Německa (odtud mohou být ty moje sazenice),
jsem všech sedm opadaných kousků vyryl a že je vyhodím. Nakonec mi jich bylo líto, i proto, že, jak si dobře všimla Květa, obrážejí.
Tak jsem je nechal asi dva měsíce v garáži, pohozené jen tak v kýblu (chudáci) a min. týden jsem se definitivně rozhodl je nevyhodit
a nahrnkoval jsem je a dal na druhou stranu domu, co nejdál od ostatních buxusů. Vypadají normálně, větvičky vypadají zdravě
a svěží zelené lístky raší všude kolem... Tak uvidíme, kéž by to byl jen nějaké přechodný letošní šok.
Uklidnila mě jedna věc - pokud ty máš napadené tuzemské kousky, nemusím se (snad?) bát kupovat v marketech nové.
Z toho jsem neměl vždy dobrej pocit... Řízků mám v zemi teda plno, každý rok dělám další a další, ale rostou děsně pomalu.

abuxus1.jpg

abuxus2.jpg
Poslední úprava: 07. zář 2011 08:49 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka

Re: Keře 07. zář 2011 09:29 #267812

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
K buxusum,.... jen pár poznatků,.. moc jich nemám,... mám tři na terase v textilce a mulčovací kůru na větru jako solitery - byly to dárky do začátku od kamarádky kupované v lidlu,.... rostou jako ďas přírustky pěkné,... i letos jarní přemrznutí obrazilo.
Pak mám asi 12 řízkovanců - 4 roky myslím,... v zemi jeden vedle druhého,.....v jílu, kupodivu neopadavaji a nevyholují ani tím těsným růstem,...což sem si myslela že se stane,... větší zkušenosti nemám,...L.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 07. zář 2011 09:37 #267813

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Květa napsal:

Majitelé bezu Gerda : máte ho v pořádku ? Nezdá se mi, taky asi ho napadla nějaká houba. Amazonko, ty Gerdu máš ? ( vím, že Evu.. ).. tebe se táži přednostně, páč jsi nejblíž ( podobné podmínky ).

Všechny černé bezy mám OK (2x Gerda, 1x Eva, 1x laciniata), jedna Gerda pravda moc neroste, poněvadž chudinka nemá kořeny ;), ale zase na tu hrůzu se snaží (fakt je to "plevel"). A to jsem je teprve včera vysekávala z cca půlmetrových plevelů :blush:

Dokonce mám letos bez houby i obě růje (Golden Spirit a Royal Purple), sice moc nenarostly, ale to mi nevadí, stejně je stříhám na hlavu a chci je nízké.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 07. zář 2011 10:27 #267816

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Květo, jsem svoji Gerdu včera zkoumala a nic jsem neshledala. Roste u spodního plotu s vysokou spodní vodou. Sázená v r2009 jako malý mrzák. K dnešku má 5m do výšky i šířky.. Není tedy moc hustá. Přes zimu mi omrzly horní větve, začínala letos asi na 1m....
A jako Amazonka na ruji také nic nemám ( zatím) :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 07. zář 2011 11:33 #267820

• Lenas
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 180
K buxusům - problém s houbou je prý hlavně v oblastech bohatých na srážky, tak asi radši nerozmazlovat bohatou zálivkou....
Moje ruje letos podruhé kvetou - stalo se vám to taky? - totéž muchovník a symbolicky, jedním květem, bez Black Lace
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 07. zář 2011 11:43 #267821

• amazonka01
  • Administrator
Emilka napsal:
K dnešku má 5m do výšky i šířky.. Není tedy moc hustá. Přes zimu mi omrzly horní větve, začínala letos asi na 1m....

Nj, nic moc hustého taky nemám. A celkem by mě zajímaly zkušenosti s kultivary bezu a mšicemi (klasická bezinka vždycky černá na koncích výhonků, ale na těch šlechtěných jsem zatím nic neměla), a jarním řezem (klasické bezinky beru u země, pokud je nechci zapěstovat na stromek, snáší to perfektně)?
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 07. zář 2011 11:46 #267822

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Honzo, díky za příspěvek k buxusům.
Květo, taky děkuju, prohlídla jsem, ale na větvičkách ani "kmíncích" buxusů nic není. Žádné čárky.
Stříknu o víkendu a pak nechám ... doplním zřejmě na jaře podle situace.

Muchovník mi taky sem tam kvete, kvítky mám i na kalině ...
Poslední úprava: 07. zář 2011 11:48 od zdenka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 07. zář 2011 12:11 #267826

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Amazonko, stále uvažuju jestli mám Gerdu fiknout na jaře nebo ji nechat prostor, byla sázená kvůli živému plotu, jenže jsem přisadila blízko další zelen a musela bych přesazovat. Dám vědět zjara. Taky uvidím jeslti zase omrzne.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 07. zář 2011 12:17 #267828

• amazonka01
  • Administrator
Já můžu mít Gerdu klidně obří a asi jí nechám, ale Evu trochu a laciniatu hodně musím stříhat
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 07. zář 2011 12:33 #267829

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Lenas, díky za reakci.
Buxusy v červnu sázené jsem pro jistotu dodatečně zalíval, letos to s deštěm bylo docela rozumné, takže možná je to ten důvod.
Zdenko, tož možná bude všechno v pořádku.

K tomu opakování kvetení - nějakou dobu u nás byly i tři stupně, někdy v červenci?, tuším.
Tak asi proběhla jarovizace a kvete mi magnolie soulangeana - ta opravdu nádherně a bohatě. Dva kvítky měla stellata.
Pokvete (nestojí za řeč) i slivoň.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lenas
Moderátoři: Eva L., Květa