Zdenko, důvod mého vyptávání se je jednoduchý. Jsem na tom stejně. Co mě HODNĚ zaujalo, je fakt, že ty i já máme buxusy
namulčované štěpkou. Možná je to právě ten důvod, proč nám buxusy opadaly, možná se v (čerstvé?) štěpce daří nějaké,
pro buxusy nezkousnutelné, houbě. Možná to byl jen šok z horka nebo z mokra, kdo ví. Možná kombinace všeho. Kéž by.
Mě opadalo sedm buxusů, ale - jsou to letos v červnu sázené kousky z importu do ČR (DE, NL?), takže je zajímavé, že tobě opadaly
vlastní řízkovanci z tuzemské matky a mě letos sázení prckové z kontejnerků. Naše zahrady jsou od sebe dejme tomu 50-60 km.
Naštěstí mi opadalo jen těch sedm nových kousků, původní výsadba je (zatím?) nedotknutá. V panice, aby to nebyla ta houba,
o které před pár lety psala Dresla a dávala fotky z pálení vzrostlých buxusů z Německa (odtud mohou být ty moje sazenice),
jsem všech sedm opadaných kousků vyryl a že je vyhodím. Nakonec mi jich bylo líto, i proto, že, jak si dobře všimla Květa, obrážejí.
Tak jsem je nechal asi dva měsíce v garáži, pohozené jen tak v kýblu (chudáci) a min. týden jsem se definitivně rozhodl je nevyhodit
a nahrnkoval jsem je a dal na druhou stranu domu, co nejdál od ostatních buxusů. Vypadají normálně, větvičky vypadají zdravě
a svěží zelené lístky raší všude kolem... Tak uvidíme, kéž by to byl jen nějaké přechodný letošní šok.
Uklidnila mě jedna věc - pokud ty máš napadené tuzemské kousky, nemusím se (snad?) bát kupovat v marketech nové.
Z toho jsem neměl vždy dobrej pocit... Řízků mám v zemi teda plno, každý rok dělám další a další, ale rostou děsně pomalu.