Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 05. říj 2011 20:19 #269632

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,letos mi zrůžovělo poprvé,ani jsem tomu nevěřila,že v našich podzimech se toho dočkám.celý keř je v růžovém závoji,pokusím se zítra vyfotit.A do toho kvete,voní,a kolem je plno včel a motýlů.Jsem ráda,že jsem se pro něj tenkrát k tomu Turnovu hnala....
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 06. říj 2011 15:29 #269685

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jano, těším se na f. Snad se zadaří.
Mně tedy na něj motýli nejdou :unsure: , chodí na astry. Ale včeliček... jeje.

Máme ho ze stejného zahradnictví.

Necháváš ho keřovité nebo vedeš jako stromek ?
Poslední úprava: 06. říj 2011 15:30 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 08. říj 2011 11:26 #269879

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, plním úkol sledování přírůstků exochorda ´The Bride´. Mno, někteří jedinci jsou celkem nevzhlední, na umření,
jiní (asi jen dva) vypadají celkem dobře. Je škoda, že ten keřík není po odkvětu už nijak moc zdobný. Aspoň tedy
ty kousky, co jsem sledoval v suchdolském libosadu. Je tam dost hrozná zem, podmáčení, vše se zakládá nadvakrát, natřikrát.
Nejčilejší výhonky mají max. 20-30 cm, jsou ale i keře, u kterých nejsou letorosty delší než 5-10 cm. Tož si, Květo, vyber. :)
Fotek je povícero. Zatím dávám jednu.
athebride1.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Rhea, lenpel

Re: Keře 08. říj 2011 16:38 #269894

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Honzo, můžu poprosit o víc fotek Exochordy? Koupila jsem ji letos u Basíka. Zatím ji mám v květníku, pěkně narostla i kvetla, ale nevím, kam s ní. Údajně by měla mít ke 2m a růst pomalu. Váhám, jestli ji dát někam do popředí nebo spíš do zadní linie. Zajímal by mě habitus. Na tvé fotce je dost rozkladitý - připadá mi spíš širší než vyšší. Zřejmě to bude oříšek ji někam píchnout.:huh:
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 08. říj 2011 23:41 #269915

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, dík za sledovačku. Také by mne zajímalo více fotek.
K popisu tvých dojmů - mám naprosto stejné, viz níže.
Skalničko,
www.google.cz/search?q=exochorda+the+bri...=wi&biw=1166&bih=732
+
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...80&Itemid=112#269209
myslím, že tímhle bude tvé rozhodování ulehčené.

Mám ji také. Opravdu, jak píše Honza výše - je to keřík, kt. je úžasný v době květu ( cca +/- 3 týdny ), jinak nezaujme/neurazí. Ten přepadavý růst myslím vylučuje pozadí zahonu ( nevím, co by se mohlo předsadit před něj ), lístky jsou hezké ( mně se tvar líbí a klepou se větrem, občas ). A taky - než by v pozadí vůbec vyrostla.... kromě toho, bude širší než vyšší ( nebo stejných rozměrů ).
Moji jsem zasadila za Carex Ice Dance, to bude boj, aby exochordu neudusil :silly: .
Mmch., mám i Exochordu racemosu ( ta by měla být vyšší ). Neuváženě jsem ji zasadila do pozadí záhonu. Je tam třetím rokem, jestli popovyrostla o 10 cm, toť vše. :sick: Teď, když ji vyvážu, už dosahuje cca 50 cm výšky. No, to jsem zvědavá, jestli se dožiju....
Jedná se ale o semenáček, ten by teoreticky si měl dávat na čas.
K dovršení neúspěchu, jako souseda jsem E.racemose zasadila Halesii. Hm, mám dva potencionálně mohutné stromy/keře.. a oba jsou silní váhavci. Kurňa, ta díra mne krká..
Poslední úprava: 08. říj 2011 23:43 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: lenpel

Re: Keře 09. říj 2011 14:53 #269952

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Květo, díky za info, už mám jasnější představu, i když místo budu hledat asi furt blbě.:dry:
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 10. říj 2011 07:29 #270039

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Přidávám tedy další fotky exochorda ´The Bride´. Pokud na foru (někdy) názvy neskloňuji, je to zejm. kvůlivá vyhledávání.
Rostliny byly sázené buď už jako keřík anebo zapěstované (vytažené) coby kmínková forma. Ty keříkové jsou v lepší kondici, myslím.
Keříky jsou neopečovávané, nezalévané, nehnojené a celkem dost jim kmínky ožírají zajíci.
Tj. chci říci, že v zahradě s pečlivým majitelem by mohl výsledek být uspokojivější. :)

Jestli se někdy tyto keříky měly spojit a vytvořit ucelený porost, to nevím, ale předpokládá se (na S.), že ano, že to měl být záměr.
Pak bude ale asi potřeba přidat několik (desítek?) jedinců. :)
athebride2.jpg

athebride3.jpg

athebride4.jpg

athebride5.jpg
Poslední úprava: 10. říj 2011 07:31 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: lenpel, Skokanka

Re: Keře 10. říj 2011 07:39 #270041

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Honzíku díky,... pořád mám dvě v květníku,.... jedno teda vytahnu na kmínek a uvidí se,... někam je asi bodnu mezi růže a pokvetou brzy a pak uvidím jestli se k podzimu v růžích "ztratí",... Koukám že to má nějaké plůdky- tobolky? že?:)
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 10. říj 2011 07:41 #270042

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Lenpel, nemáš zač. Je to focené v cuku letu za pochodu. Jo jo jo - nějaké "plůdky", zbytky po květech tam jsou.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 10. říj 2011 12:09 #270078

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
ja bohuzial nemam teraz fotky pri sebe, ale moja (sadena pred dvoma rokmi) ma celkom pekne prirastky. bola zapestovana na kmienok, ma odhadujem do jedneho metra. a prirastky mala tento rok minimalne 30 cm. je fakt, ze su prepadave, takze do vysky v skutocnosti vyrastla tak mozno o 10 cm :-) ja som spokojna, je krasna, paci sa mi aj po odkvitnuti, ma peknu farbu aj tvar listkov. teraz mam vsak na nej "padli", takze uz moc krasna nie je.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa