Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re: Keře 22. pro 2011 22:54 #275035

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Danah, ono se na variegátních rostlinách právě toto občas stává. Buď zrevertuje zpět k původní zelené nebo se může objevit výhonek, kde chlorofyl úplně chybí. Jsou nestálé, potížistky. :lol:
Moje zkušenost ( bohužel ) je taková, že albíní část je velmi háklivá na slunce, na popálení. Jedna rostlina mi zalbínovatěla postupně skoro celá, uhynula.

Uvidíš, jak se bude chovat dál. Osobně se mi ten bílý výhonek nelíbí ( ruší ), ušmikla bych ho a doufala, že obrazí v barvě v kt. má.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: danah

Re: Keře 22. pro 2011 23:09 #275036

• Květa
  • Moderator
bezy mám Evu a Gerdu. Dresla ještě další kultivary. Liší se barvou listů ( více či méně tmavé, do bordové, hnědé ). Listy mají tvar "obyčejného" bezu. Eva pak má listy vykrojené, vzdáleně připomíná japonské javory.

Ještě bych se zmínila o rozdílu v růstu. Tavola roste uspořádaněji, hustěji ( neprůhledný keř ), větve se ohýbají elegantně ( takový ten velrybí gejzír ). Bezina x ní je více průhledná, moc se nedá usměrnit ( kdykoliv jsem řízla, větev mi špatně obrážela ). Květy ( více Gerdy ) voní po citrónu, později pak klasika bezí. Mšice na něm mívám, ale ty černé. Na růžích zelené.

Oba keře jsou krásné, každý má svoje přednosti. I ty zatím nezmiňované. Např. bezině hodně sluší klematis :lol: , do tavoly se nevejde.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Re: Keře 23. pro 2011 05:36 #275039

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
helena napsal:
Evo, díky. Asi budu vybírat tak, že si stoupnu před určený prostor a budu si představovat ty dvě odlišné barvy. Je pravda, že mšic mívám na růžích dost, a představa, že tam budu mít další zdroj, se mi moc nelíbí.

Na bezu jsou speciální mšice (mšice bezová - aphis sambuci), nejdou na nic jiného :)
A i když je mám hojně na klasické bezince, tak na ty "ušlechtilé" kultivary (mám Evu, Gerdu i zelenolistou laciniatu) nějak ochotně nejdou.

A co se týká tvarování, u mě bezproblémové, fiknu - obroste, někdy až moc :blush: , letos jedné Gerdě hryzec sežral kořeny (nu ano, a to se traduje, že je bezy odpuzují), nechala jsem jí v zemi (jen zapustila hloub) a ona ochotně koření i z větví, a vyhnalla otamtud nové výhonky. Navíc jsou stejně jedlé a léčivé, jako původní keř. Za mě vítězí bezinky :up

Jen tedy červenolisté bezy mi rostou rozprostřeně, napřed doširoka a pak se teprve zvedají. Tavolu jsem měla (Red Lady) a ta rostla úpravně nahoru.
Poslední úprava: 23. pro 2011 05:44 od amazonka01.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Re: Keře 23. pro 2011 09:32 #275046

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, Amazonko, děkuji.
Za neznalost ohledně mšic se fakt stydím. :blush:
Bez nebo tavola? Musím si dát více času v terénu.
Téma bylo zamčeno.

Re: Keře 23. pro 2011 23:52 #275054

• Květa
  • Moderator
Heleno, jestli pojedeš na DOD k Dresle, má beziny vysazené hned v úvodní části vpravo i vlevo. Tavolu Diabolo pak ( myslím ) ještě víc vpravo v plameňácích .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Re: Keře 24. pro 2011 11:58 #275062

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Danah, Květo, k těm panašovaným cesmínám - mám stejnou zkušenost jako Amazonka, taky s Casanovou. Nové větvičky mi poměrně často raší až takhle krémové a teprve později se vybarví.
Poslední úprava: 24. pro 2011 11:59 od varouch.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: danah

Re: Keře 24. pro 2011 13:12 #275063

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Bezinky a kompozice s tavolou mě u Dresly na poli přímo nadchla. Tavolu už mám. Bezinka by se mi líbila taky moc, akorát na ní už asi nenajdu místo, je na moje poměry dost doširoka. Dovolím si fotku z Dodu - je hezky vidět rozdíl v barevnosti - vlevo bezinka, vpravo tavola.

beztavola.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, chrast, helena, Evka

Re: Keře 25. pro 2011 15:34 #275076

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Tohle se mi také líbilo v létě u Dresly, bez už mám :)
P1220764.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast, helena, Evka

Re: Keře 25. pro 2011 15:56 #275078

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Já teda zatím promotala clematisem jen zelenolistou laciniatu (Sambucus nigra laciniata), je to krásný a zdravý keř, fešné krajkové listy, jen je jaksi "obyčejně" zelený. Tak v něm kvete Blekitni Aniol.

bezinkaBA.jpg
Poslední úprava: 25. pro 2011 15:59 od amazonka01.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast, helena, Evka

Re: Keře 06. led 2012 22:55 #275490

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Poraďte mi, který neopadavý skalník je hodně poléhavý a ještě má plody? Který je nejhezčí?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa