dresla wrote:Emilka wrote:no plicatum jsou 3 možnosti - Mariesii, tomentosum nebo Watanabe. To první to asi nebude, podle podzimního zbarvení

a víc nevím.
Máš je všechny?
Jakto, že nikdo nemáme žádné plicatum s kulovými květy? Jen samé talíře? Květo ?!?!
V.plicatum je nádherné, má jen pro mě drobnou nevýhodu, že roste doširoka (jsem zvědavá na úzkou Snowflake), takže se moc nehodí do ŽP.
Emilko, prý nejvýraznějším poznávacím znakem je doba květu ( což je dost na houby, když není srovnávací rostlina ) - V.p.var. tomentosum by měly nakvétat cca o 3 týdny později ( a dělat plody, někt. ). V knize ( USA ) uvádí kult. Mariesii jako V.p.var tomentosum. Ovšem vidívám ho běžně značený jako pouze V.plicatum. Má se na podzim barvit do ruda a dělat poměrně bohatou násadu plodů.
Ty odlišující znaky jsou prý nevýznamné a sami zahradní prodejci v tom mají čurbes. Např. zaměňují ( příp. prodávají ) právě kultivar Watanabe jako Summer Snowflake.
Watanabe by prý mělo kvést opakovaně ( velká první vlna a pak sem/tam až do podzimu ) stejně jako S.Snowflake. Rozdíl mezi nimi by měl být v šířce keře.
Dana má oba ( S.Snowflake i Watanabe ), snad tak za rok, dva

podá raport.
Ještě dodám to, co např. uvádí má kniha o Roseace : jiný název Kern's Pink', 'Pink Sensation'; 'Mary Milton', 'Mary Melton'.
Uváděna na trh Carl Kern of Wyoming Nursery, Cincinnati, Ohio in 1953 . ‘Mary Milton’ ( ‘Mary Melton’) je podobná, pouze má tmavší růž. barvu květů při odkvětu - může být variabilní.
Ovšem u esveldů je mají každou jako samostatný kultivar.
www.esveld.nl/~laur/index.php?lan=eng&s=..._details_pl&id=11943
www.esveld.nl/~laur/index.php?lan=eng&s=..._details_pl&id=11934
www.esveld.nl/~laur/index.php?lan=eng&s=..._details_pl&id=11957
No, a pak se v tom čerte vyznej.
Ehm, V. plicatum s kulovitými květy mám( -e ).

Na podzim jsem kupovala V.p. Newport, nasazeno ku květu má. Je roubovaný na V.opulus, jsem žádostivá, co to s ním udělá. Normálně by měl být nízký ( cca 1 m ), netuším, jestli mu opulus dodá vitalitu či nikoliv ( ovlivní výšku ).
Jen mi ten krásně rostlý stromkovitý tvar polámal sníh.
Co mne na V.p. překvapuje - jsou to hrozní chlastouni. Jedni z prvních klopičů listů suchem.