Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Keře v zahradách

Re:Keře 07. kvě 2010 21:04 #6503

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Ten můj mám letos přesně 10 let. Bohužel nemá uplně ideální podmínky , takže do takových rozměrů asi nedojde. Ale itak bych se ho ještě teoreticky mohla dožít. :o)) To je z tvé zahrady !!! :woohoo: :woohoo: Nádhera!
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 07. kvě 2010 21:34 #6509

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Emilko, mám též rododendron, starý tak do třiceti let, zděděný. Ale až přijedou sousedé chalupáři pamětníci, zjistím.
Čekala jsem, až pořádně rozkvete, ale předběhly jste mne;)
No nádhera začíná.
rododendron.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 07. kvě 2010 21:38 #6510

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Tak nevím, mám ty fotky obrovské, že mi je to nebere, když jsem to zmenšila, zas to není pěkný, ale zrnitý:( musim to doladit.
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 07. kvě 2010 21:41 #6511

• Maggi
Bílé rododendrony jsou první rozkvetlé a proto je mám ráda. Čmeláčci taky..... Letos dostaly keře zabrat, spadl na ně sníh ze střechy a zůstala jich polovina......
Rodod.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 07. kvě 2010 21:42 #6512

• Maggi
Zelená s bílou je krásná....
Jaro_zahrada_3.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 07. kvě 2010 21:48 #6513

• Maggi
Zase jsem sem dala moc velkou fotku....dá se to nějakým způsobem vracet a opravit?
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 08. kvě 2010 00:18 #6527

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
dresla wrote:
Emilka wrote:
no plicatum jsou 3 možnosti - Mariesii, tomentosum nebo Watanabe. To první to asi nebude, podle podzimního zbarvení :S a víc nevím.

Máš je všechny?:)

Jakto, že nikdo nemáme žádné plicatum s kulovými květy? Jen samé talíře? Květo ?!?!

V.plicatum je nádherné, má jen pro mě drobnou nevýhodu, že roste doširoka (jsem zvědavá na úzkou Snowflake), takže se moc nehodí do ŽP.

Emilko, prý nejvýraznějším poznávacím znakem je doba květu ( což je dost na houby, když není srovnávací rostlina ) - V.p.var. tomentosum by měly nakvétat cca o 3 týdny později ( a dělat plody, někt. ). V knize ( USA ) uvádí kult. Mariesii jako V.p.var tomentosum. Ovšem vidívám ho běžně značený jako pouze V.plicatum. Má se na podzim barvit do ruda a dělat poměrně bohatou násadu plodů.
Ty odlišující znaky jsou prý nevýznamné a sami zahradní prodejci v tom mají čurbes. Např. zaměňují ( příp. prodávají ) právě kultivar Watanabe jako Summer Snowflake.
Watanabe by prý mělo kvést opakovaně ( velká první vlna a pak sem/tam až do podzimu ) stejně jako S.Snowflake. Rozdíl mezi nimi by měl být v šířce keře.
Dana má oba ( S.Snowflake i Watanabe ), snad tak za rok, dva ;) podá raport.

Ještě dodám to, co např. uvádí má kniha o Roseace : jiný název Kern's Pink', 'Pink Sensation'; 'Mary Milton', 'Mary Melton'.
Uváděna na trh Carl Kern of Wyoming Nursery, Cincinnati, Ohio in 1953 . ‘Mary Milton’ ( ‘Mary Melton’) je podobná, pouze má tmavší růž. barvu květů při odkvětu - může být variabilní.
Ovšem u esveldů je mají každou jako samostatný kultivar.
www.esveld.nl/~laur/index.php?lan=eng&s=..._details_pl&id=11943
www.esveld.nl/~laur/index.php?lan=eng&s=..._details_pl&id=11934
www.esveld.nl/~laur/index.php?lan=eng&s=..._details_pl&id=11957
No, a pak se v tom čerte vyznej.

Ehm, V. plicatum s kulovitými květy mám( -e ). :laugh:
Na podzim jsem kupovala V.p. Newport, nasazeno ku květu má. Je roubovaný na V.opulus, jsem žádostivá, co to s ním udělá. Normálně by měl být nízký ( cca 1 m ), netuším, jestli mu opulus dodá vitalitu či nikoliv ( ovlivní výšku ).
Jen mi ten krásně rostlý stromkovitý tvar polámal sníh.

Co mne na V.p. překvapuje - jsou to hrozní chlastouni. Jedni z prvních klopičů listů suchem.
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 08. kvě 2010 00:21 #6528

• Květa
  • Moderator
danate1 wrote:
jo, Květuš a ta růžová kalina je plicatum pink beauty, doptala jsem se ve Věžkách

napověz sklerotikovi - už ji mám ? :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 08. kvě 2010 00:27 #6529

• Květa
  • Moderator
Fothergilla major
( Emilko, tu si u Ž. kup, stopro, hůř se shání ). Nádherná je i podzimní barva - mně zoranžoví, ostatním zrudne.
P1060373.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Keře 08. kvě 2010 08:29 #6533

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Holky děkuji, taky jsem googlila o V.plicatum a nejsem z toho moc chytrá.. Každopádně ta moje žádné plody neměla zatím a kvetla jedním květem jenom jednou :laugh:
Dalsí možnost je, koupit je znovu všechny a pak porovnat s tou co mám :laugh: . Místa je dostatek. A s vodou problém není. Mám ji v polostínu od vysokých olší a v místě kde je i ve velkých vedrech stále vlhko.
Na tu Roseace jsem se taky dívala a přesně psali , že je jiný nazev pro Kern's Pink', 'Pink Sensation'; 'Mary Milton', 'Mary Melton.

Květo ty svůdnice :laugh: , začnu se seznamem a se šetřením. Máme známé v Jilemnici a tam jedeme přes Novou Paku :laugh: :laugh: To bych mohla nenápadně navrhnout výlet ..Už jsme tam přeci tak dlouho nebyli;)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa